Emerald написа:Супер си Савчев! Знаех си аз, че има някаква тънкост.Слушай, сега се загледах отново (добре че гледам на запис и си го стопирам където трябва, че снимки на студиото няма никъде) и освен разлика в плътността на цвета друга няма. Т.е. абсолютно съм сигурна вече че не става въпрос за смесване с бяло.
Решила съм аз да декорирам едната стена по такъв начин, обаче...Замислих се, че такива малки количества латекс няма да намеря.
Ами ако ползвам акрилни бои? Как ще лепнат на латекса и доколко произведението ми ще е трайно? Латекса ми е абсолютно запечатващ, миещ се и нещо ми е много съмнително доколко ще държи водна боичка.
![]()
Савчев, за акрилни бои се продават един куп глейзове.Какво ми е нужно? И защо казваш, че повече глейз- по-плътно става? Мислех, че точно обратното...
Обясни моля те каква му е функцията!
И още...кажи си моля те мнението, с какво да направя очертанията на линиите така че да не личи!Голяма чуденка му се чудя...Леко с моливче? Има едни изчезващи...какво ще кажеш? Или бял молив по белия латекс? А дали ще го открия после?
А може би директно с лепящата се лента? По стени още не бях рисувала- на теория е много лесно, докато не решиш сам да го правиш.
Относно повечето глейз - имам в предвид не да се смесва повече глейз с боята, а да се нанесе допълнително, след изсъхване на първия слой следващ слой на по-малка площ от първия слой. Така втория и всеки следващ слой нататък става по-плътен, но с по-малка площ. Така се получава градиране на нюанса. При няколко слоя глейз финалния цвят достига цвета на латекса с който е смесен.
Относно малките количества латекс - аз ползвам цветните тестери на Dulux - 250ml за 8 лева. За по-големи площи имат и по-големи разфасовки на по-ниска относителна цена. Предлагат над 10000? цвята.
За акрила - че те вече всички качествени "латекси" реално са акрил с различен процент поливинилацетат - в някои дори няма PVA. Акрила добре лови върху "латекса" - все пак е ко-полимерна емулсия плюс някъкъв оцветител, пълнител и др. В България "ЛАТЕКС" е станало нарицателно като "КСЕРОКС" - иначе всъщност си е боя за стени.
Относно разделянето - хартиена лепенка или точно око или молив много близък цвят до основата
По стени да се "рисува" не е много лесно -аз първо тренирах зад гардероби, в мазета, тоалетни и др. Има някои гении които го правят с невероятна лекота - аз не съм от тях, но те се учат от мен