• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 26
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Това, че всички радиатори работят еднакво е много добре. Аз ти говоря за тръбите до колектора. Заради тях ти сега не можеш да ползваш пълната мощност на радиаторите и колкото и да добавяш други глидери, няма а става по-топло, заради ограничението на тръбите. Иначе благодарско за теста, беше ми много полезен :prost: . И наздраве на всички, ей!
zhivko83 - специалист
Значи , Лазаре , все още смяташ , че трябва да сменя тръбите към колекторите ?
Лазаре , говори ли ствоя клиент , с панелката , има ли добри новини , дай инфо за апартамента и инсталациятаму , мерси .
Наздраве на всички !!!
За тръбите достатъчно коментирах че трябва, но сега след експериментите мога да кажа, че ф25 ще е достатъчен диаметър.
На клиента му се обадих, но вече се е успокоил и явно разхода вече го задоволява, защото каза, че от тогава не е гледал разходомера, а и в момента не можеше да погледне, защото си беше извън къщи. Инсталацията сам си я правил и не съм ходил по всички стаи, но погледнах това, което ме интересува и видях, че е напълно грамотно направена - котел на въглища на терасата с изводи 1'' поцинковани тръби с дължини по 2 метра, които после преминават в ППР ф25 до колекторите в банята и от там ф16 към радиаторите по негови думи радиаторите + лирата са около 9кВт и са топлели добре при 60-70°С на котела.За мене тази информация ми е достатъчна за да изберем заедно новия котел и повече не го разпитвах. Новият котел е Юнкерс 6-18кВт
zhivko83 - специалист
Честито Рождество Христово !
Лазаре , значи ф 25 + старите кранчета и филтър на 3 / 4 и радиаторите , при всяка температура на водта , ще бъдат топли отгоре до долу .
За панелката спомняш ли си а какво изложение е , дали има изолация , среден апартамент ли е , защото от панелка до панела може да има голяма разлика ?
Вярно е, че има големи разлики - и родителите ми са в панелка, ама е много топла, изцяло юг. Тази е от най-големите и най-студените - крайна, две стаи на север, на юг 2 ( или 3- незнам), 2-3 сервизни помещения, северната тераса е остъклена с ПВЦ дограма и мижава изолация 2см върху 5см итонг. От юг няма изолация. За тръбите не би трябвало да има проблеми с ф25, щом с ф20 се държи така.
zhivko83 - специалист
5 см итонг + 2 см дгруга изолация , надали е толкова мижава .
С ф 25 ще злезе доста по - евтино , дано да е и ефективно , тея дни може и да я сменим . :)
2v6 - майстор
LazarGanev написа:
За тръбите достатъчно коментирах че трябва, но сега след експериментите мога да кажа, че ф25 ще е достатъчен диаметър.
...
Честита коледа на всички!

Лазаре, след "експериментите" на Живко все още ли твърдиш, че тръбите са голям проблем :?: Инсталацията се оказва, че работи нормално и с тези тръби. Какво повече може да се постигне със смяна на тръбите, разлика вход-изход на котела 10 градуса ли?
LazarGanev написа:
LazarGanev написа:
Модулиращият термостат постоянно си комуникира с котела, връзва се с трижилен кабел, а по новите предават данните по e-BUS технология, като при доближаване на зададената стайна температура котелът намалява мощността си, така че той да не пали и гасне постоянно, а да работи на необходимата по-малка мощност, за да поддържа зададената стайна температура.
Това горе е цялото обяснение - дълго е едно изречение, не виждам колко просто да се каже, но не се сещам и кое му е погрешното. На английски не ми е по-ясно. Но както казах не познавам точно Амикото, защото не работя с тази марка и може да има някаква разлика, макар че не вярвам - принципът е един и същ
Не си се и опитал да разбереш какво регулира Амикото :wink:
Искаш ли пак да се пробваш :?: Ето ти още един жокер - на снимките може да видиш дистанционното управление за котел, който съм монтирал преди 4 години. Ако знаеш какво означава параметър А1 ще разбереш защо не ти е точно обяснението :idea:
За съжаление Viessmann и Vaillant, колкото и добри марки да са не видях да могат да показват този параметър на дистанционните си.
zhivko83 написа:
Колеги здравейте и весели празници !!!
Току що прочетох за Амико- то , че може да работи и като Он / Офф и като модулиращо устройство , може би е равносилно дали котела ще модулира или интерфейса . :?
Да припомня , че със 115 глидера , котела , без проблем , горя без да изключва в продължение на часове , на съответната мощност 12,5 кВ , с разход 1,55 куб м на час , Т на водата около 65 - 70 гр , но доста бавно се вдигаха температурите в къщата ( 1 гр на час ) , въпреки че отвън беше + 8 гр .
Аз си мисля че при тия стени 40 см тухли единички и 115 глидера това е минимума за котел 28 кВ . Освен ако измислим някаква схема котела да работи на 12,5 кВ максимум 8 часа от 24 и в най - студеното време 10 - 11 часа друг изход за сега не се сещам :?:
Живко, това че имаш зид 40 см, означава по-бавно загряване - тия стени се греят с дни :!: Ако искаш бързо загряване в стаите трябва да сложиш отвътре 10 см минерална вата и гипсокартон :idea:
Вече сам си доказал как трябва да работи котела - за 65-70 грауса му трябват 115-те ребра. Може да пробваш и с 80 ребра (както Лазар ти е написал), сигурно ще работи нормално, но на 80-85 градуса.
Не е важно колко ще харчи котела докато се загрява къщата - важно е колко харчи за да се поддържа къщата топла :!:

Прикачен файл

rc01.JPG
rc01.JPG (24.18 KиБ) Видяна 3306 пъти

Прикачен файл

rc02.JPG
rc02.JPG (23.22 KиБ) Видяна 3306 пъти

Прикачен файл

rc03.JPG
rc03.JPG (23.26 KиБ) Видяна 3306 пъти
2v6, твърдя, че тръбите при Живко ограничават дебита и затова котела може да работи само на 65°С с тези радиатори, ако смени тръбите ще може да работи с десетина градуса по-ниска температура.
обясни за Амикото и за Волфа и за тоя загадъчен параметър А1 :) - нямам за цел да ги изучавам, човек не може да изучава всичко. на мене ми е достатъчно да изуча регулаторите на тези марки с които имам работа, а само само Вайлант има списък от 2 страници с различни модели регулатори и с повечето от тях не съм имал работа, а този на Волфа ми изглежда като от каменната епоха, не знам с какво може да превъзхожда един Calormatic,освен по цена, но кажи да видим какво има в повече. С последното ти изречение съм напълно съгласен, но не съм привърженик на вътрешната изолация
zhivko83 - специалист
Здрасти , 2в6 , мерси за включването .
1 . През лятото и есента къщата се топли / изстудява за 5 - 10 дни в зависимост от това колко рязко се променят температурите .
2 . Дайте мнения ако все пак се опитеме да стоплим къщата до постоянни 18 - 19 градуса с колко куб м газ за 24 ч бихме могли да поддържаме тази температура .
3 . При по - ниски Т отвън - 5 -10 гр , сутрин започваме да пускаме котела 2 часа он / офф и 1 час почивка и до вечерта 1 / 1 часа - това са средни данни при Т на водата 65 -70 + гр .
4 . Нищо против нямам изолациите , но дайте да видим при сегашните обстоятелства дали можем да направим нещо или да го продаваме тоя 28 кВ -товия и да отопляваме по - малка част от къщата или там каквото дойде ... :lol:
Дали фирмата ще се навие да го изкупи и да си доплатиш за Виктрикс?
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 26

Тема "Въпрос за котел 28 кВ и къща 110 кв м" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: