• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 31
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naskov - майстор
Neosi написа:
filmatoplo написа:
С четирипътния вентил ще ти излезе най евтино - той не е термостатичен , може да се наглася ръчно или чрез допълнителна задвижка .Какви са тръбите на инсталацията като материал и с какъв диаметър .
То моята е дълга и широка...до сега и в момента сме на газ (В никой случай не искам да превръщам темата в спор...)
Обаче 1 куб.м. от 01.01. ще стане 1 лв. и 4-500 лв. за газ на месец не ми се дават. След много и дълги сметки установих, че отопление на дърва с пиролизен котел е най-изгодно.
Идеята е Атмос-а да се върже към колектора, от който тръгват тръбите за радиаторите, а газовия котел да остане само за БГВ.
Тръбите към радиаторите са бели (нещо като ПВЦ ..само не ми се смейте..прост компютърджия съм :datz: ) и тръгват от един колектор.
И само още един въпрос..имам програмируем седмичен стаен термостат Computherm Q7 RF, който в момента е вързан и управлява газовия котел. Би ли могъл да се свърже и да управлява Атмоса?
Още веднъж се извинявам за невежеството си. :wallbash:
За съжаление Атмоса не може да се управлява със стаен термостат. Много му е инертно горивото. За БГВ най- добре си сложи бойлер със серпентина. В зависимост от литража ще ти дава 20-30лв икономия на месец
filmatoplo - майстор
Може да се управлява със стаен термостат температурата на помещението в което е сложен - за целта четирипътен вентил със задвижка контролирана от контролер и датчик по външна температура .Също така контролера ще контролира и затоплянето на БГВ с бойлера , за бойлера си има др помпа малка .Зареждаш котела с дърва и той си знае при каква външна и вътрешна температура на въздуха -каква температура вода да праща по радиаторите .Когато пече слънце по радиаторите ще праща вода с температура 60 гр а когато е студено ще праща 80 гр . :wink: Само човек да иска да си го направи веднъж - ако шикалкави нищо няма да спечели.Това последното е всмисъл - няма пиролиза,поява на конденз и катран,пробив на котела на 2 година ,горене на голямо количество дърва , студени или претоплени стаи. :)Има контролери които всъщност имат само изнесен датчик в помещението да осеща температурата на въздуха а самото нагласяне е от контролера .
Neosi - специалист
Много те моля, били ми казал какъв четирипътен вентил, задвижка и котролер да търся?
Имам едни познати в една фирма и мога да ползвам значителна отстъпка.
Благодаря предварително!
2v6 - майстор
Neosi написа:
Здравейте всички и честита Коледа,

Първо искам да се извиня за лаишките ми въпроси, но топлотехниката не е от силните ми страни. Изчетох целия форум, но неможах да се ориентирам и за това ще пусна тази тема с молба за мъничко помощ. И така:
Предстои утре да ми доставят пиролизен котел Atmos DC 25 S.
Монтажниците от БГ Терм заявиха, че ще го монтират и ще поемат гаранция САМО ако се свърже с 500 л. компенсаторен съд и Laddomat 21. Това ме изуми, тъй като цената става почти колкото тази на котела.
Разгледах монтажните схеми от сайта на Ерато и Atmos-да има го този начин, но не е единствения.
Има още две схеми :
1. С трипътен термостатичен вентил и две помпи
2. С четирипътен вентил (не разбрах дали е термостатичен) и една помпа. (Съжалявам но не мога да ги кача тук).
За уточнение - котелът трябва да се свърже към изградена инсталация. На този етап няма да ползвам бойлер.
Въпроса ми е кой от двата начина е по-удачен и по-ефтин?
Много благодаря предварително и още ведъж се извинявам.
Първата схема (фиг.35) е с трипътен термостатичен вентил и една помпа. Абсолютно достатъчно е за защита на котела от работа на ниска температура. На схемата има още две помпи, но те нямат отношение по работата на котела.
Гаранцията важи 36 месеца, ако се свърже с вентил TV на 60 градуса по първата схема :wink:
http://erato.bg/files/file_49_208.pdf
Последна промяна от 2v6 на нед дек 27, 2009 7:10 pm, променено общо 1 път.
Neosi - специалист
Чудим се в момента при варианта с трипътния термостатичен вентил, втората помпа задъжителна ли е?
2v6 - майстор
Neosi написа:
Чудим се в момента при варианта с трипътния термостатичен вентил, втората помпа задъжителна ли е?
Втората помпа (отдясно на схемата при радиатора) е задължителна, ако се слага термостатичен смесителен вентил за радиаторите, с цел да могат да работят на по-ниска температура от изходната на котела :idea:
Третата помпа (отгоре на схемата) е за по-бързо затопляне на бойлера, който ти засега не искаш да слагаш.
Neosi - специалист
Абсолютно разбрах това!
Безкрайно ти благодаря! =D>
Само не разбрах, каква е разликата между начина на свързване със трипътен термостатичен и четирипътен смесителен вентил? (+ и -)
Ако ми обясниш това с думи прости ще ти помня добрината цял живот. [-o<
naskov - майстор
С четирипътния вентил можеш да контролираш температурата на водата, която влиза в радиаторите, а с трипътния температурата на водата, която влиза в котела. Това е само част от истината, но е достъчно да разбереш за какво става дума в случая
filmatoplo - майстор
Трипътен термовентил и трипътен ротационен вентил са 2 различни неща като втория може да играе първия , втория може да служи и като разпределителен вентил .Първия е термостатичен а втория механичен .Четирипътния вентил също е механичен с клапа разпределяща 4 потока . В схемата за свързване на Атмоса е даден термовентил който осигурява възвратна вода в котела примерно 60 градуса и отделно свързан 3пътен ротационен вентил с друга помпа която праща към радиаторите . :wink: Atmos.cz влезте в сайта има и на руски , разгледайте има 42 схеми на свързване . :razz:
Neosi - специалист
Безкрайно ви благодаря пичове, но всичко това явно е извън моите възможности. :ka: :wallbash:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 31

Тема "Схема за свързване на Atmos." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: