• 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
moimoimoi - майстор
оправих си мерните еденици,тока е 23.5mA,и понеже навсякъде ставаше дума че максималния ток през светодиода е 20mA и за това питах

инъче от прочетеното от този форум http://www.rgbleds.net/forum/index.php?board=3.0 установявам че живота на светодиода зависи и от температурата му при45-60 градуса е около 100000часа
съответно ако протича по голям ток от 20 mA то това ще води до по висока температура и по малък живот

ПП: сглобих ги днеска ама фотоапарата го няма да направя снимки,като резултат съм много доволен
ползвах 42 диода разделени на 6 групи по 7 броя,като на всяка група има съпротивление от 130 ома/0.25вата
напрежението ми е 23.7 волта постоянно, а общия ток е 115mA,а през всяка група 19.16mA :) ,общата консумация е 23.7x0.115=2.72 вата :lol:
като цяло мога да кажа че свети като 40 вата крушка,или 15 пъти по малка консумация
монтирал съм ги в пвц кабелен канал 2 метра

Прикачен файл

DSC01301.JPG
DSC01301.JPG (244.93 KиБ) Видяна 6413 пъти

Прикачен файл

DSC01302.JPG
DSC01302.JPG (101.67 KиБ) Видяна 6413 пъти

Прикачен файл

DSC01304.JPG
DSC01304.JPG (226.75 KиБ) Видяна 6413 пъти

Прикачен файл

DSC01306.JPG
DSC01306.JPG (126.79 KиБ) Видяна 6413 пъти

Прикачен файл

DSC01308.JPG
DSC01308.JPG (143.96 KиБ) Видяна 6413 пъти
Последна промяна от moimoimoi на съб яну 02, 2010 9:54 pm, променено общо 2 пъти.
Osiris - специалист
abcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
Аз пък имам един такъв въпрос който ме гложди:

Кое ще свети повече ? - Един светодиод при ток 20mА или два светодиода при 10mА ?

ПП: Лично съм пробвал светодиод от запалка да свети на 110 mA - никакъв проблем. До момента е светил към 10 - 15 часа.
два диода на по 10mА

никой не е казал че няма да свети и на 110 mA но няма да си запази параметрите за дълго време
при запалките слагат несортирани по параметри светодиоди
и там има и качествени и пълни боклуци ти си попаднал на добър диод но 10- 15 часа не са критерии за живот на диод

аналогично група екстремисти са пуснали phenom II x4 на 7 гигахерца и какво доказва това че всеки може да го подкара така :?

moimoimoi: 23.5mA е идеален режим не ги барай повече
moimoimoi - майстор
защо при променливо захранване+грец за стойноста на напрежението се взима максималната му стойност?а не ефективната?като след грец-а няма кондензатор който да вдигне напрежението до максималната стойност

конкретно: захранване 240волта+грец ,защо се приема напрежение с 338 волта след като няма кондензатор след греца
sstefanov - майстор
Без кондензатор се приема ефективната стойност.
Обикновено се слага кондензатор, защото изглажда пулсациите.
sanata - помощник
Имам един такъв въпрос към вас . Колко и какви бели диода трябва да свържа за да ми се получи силата на светене като на луминисцентна лампа(1 метър) или малко по силно. Имам около 30м. от тези лампи и доста гълтат и съм решил да слагам
moimoimoi - майстор
ами то има готови лум тръби с диоди
http://www.bg-leds.com/index.php?main_p ... x&cPath=30
и
http://ledx.bg/index.php?cPath=12&osCsi ... b14aesku12
ама цените са убиец
18 вата лум тръба е дълга 60 см
36 вата лум тръба е дълга 120см
58 вата лум тръба е дълга 150 см
уточни точно какви са твойте и тогава търси и купувай,макар че цената мисля ще те откаже :-D
един диод консумира 0.02ампера ток и ако е бял 3 волта което означава 0.06 ватамощност
на сайтовете който съм дал заместителя на 36 вата лум тръба консумира 18 вата което би трябвало да значи че 18/0.06=300,т.е. има 300 диода в пурата
sanata - помощник
Благодаря за моменталния отговор. При мен л. лампи са поставени в скрито осветление под тавана и не се виждат. тъй като те осветяват само тавана мисля си , че броят им за един метър трябва да е по малък. Лампите са ми по 1м. 36вата. Смятам да ги сложа върху подходящ рефлектор,а не в лампа .Ползвам ги за основно осветление и не ми се ще да светят по малко.Мисля да направя опит с 50 бр. през 2 см. и да видя какво ще се получи. Интересува ме какви точно диоди(бели кристални) да си купя(Големина , ъгъл на светене,цена) . Искам светлината да не е прекъсната . Четох някъде ,че на тези с малък ъгъл като се изтъркат отпред с пила стават широкоъгълни , но най-вероятно ще светят по-слабо. Ще боядисам и таванът бял за да отразява по-добре.
moimoimoi - майстор
на предната страница съм качил снимки на това което аз съм направил
42 диода на 2 метра в пвц кабелен канал,захранване 24 волта
и както съм описал свети като 40 вата крушка
яркоста на диодите зависи от ъгъла им на светене
т.е. с по малък ъгъл са изглеждат като по ярки, ама реално разлика няма кой знае каква, и все пак вземи си диоди с яркост 20000-25000mcd/миликандели/
важно е захранващото напрежение да е подбрано правилно че да не се превърне от осветление в отопление :lol:
http://lambi.homebg.org/
за захранване 230 волта оптималния брой диоди е около 100 броя
естествено ако ползваш само един диод+кондензатор оптималния брой ще е около 50-55 броя
ето и схема
цената на светодиоди на едно е 20 стотинки
виж и това и дали си струда да си ги правиш сам

http://www.tpetrov.com/search.php?prod= ... FW38+E27+2

Прикачен файл

111111111.JPG
111111111.JPG (11.35 KиБ) Видяна 6787 пъти
sanata - помощник
Благодаря много сайтът е доста по ефтин (в пъти)от това което съм търсил досега в магазините в Пловдив. Ще реша какво да правя като потърся още малко , може да пробвам и с някое малко парче от готова лента или 2-3 модула. Искам да попитам и друго. Имам 17бр. луни х 50вата които съм захранил с 2 трафа по 350вата и един от 105 вата на 12волта (три кръга)дали мога да използвам всичко и да сменя само крушките с такива

http://www.tpetrov.com/search.php?prod=LAMP+12V%2FW24L

Или да ги вържа само на единия (трябва да преработвам кабелите в тавана)
Като гледам цените на новите и разходите за ток на старите(светят почти винаги заедно и луните и скритото) май ще избия разходите бързо.
moimoimoi - майстор
да може да смениш луните с светодиоднина 12 волта
ако може направи снимки преди как е светело и след това с диодите да видим разликата
  • 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: