Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
vanko68 - специалист
Здравейте,знаещи и можещи. Днес предновогодишно ми се спука бойлера за втори път и се отказах да го заварявам пак,на 15-16 г е. Имам едно проточно бойлерче Дипломат 6 за баня. бях решил да го истипосам на мястото на обемния бойлер,за да има тола вода в цялата къща. Управлението на нагревателите щеше да става чрез датчик поток,а не чрез вгрдения пресостат. Обаче след отваряне се оказаха две неща:
1-цялото цилиндърче с нагревателите е пластмасово и не знам дали ще издържи 2-3 бара постоянно налягане.
2-има някакъв предпазен вентил с мембрана вътре в цилиндърчето,която се пука при повишено налягане,но колко?
Въпроса е-някой правил ли е подобно изпълнение и какви идеи може да има още в тази насока-да замени напълно един обемен бойлер.
sian - специалист
---За да получиш необходимото количество топла вода от проточен бойлер ти трябват около 20kW. Това се постига с 3-фазен електрически или газов.
Чаро - Акълия
Спешен ремонт освен заварка на стария, друго не знам.

Аз бих си направил на ново. По магазините има резервни нагреватели за обемни бойлери на резба. ако не се лъжа са около 10-те лв . Не помня каква е резбата (около цол и половина), но според нея взимаш тройници и тръба (метални разбира се). Монтираш няколко нагревателя на тройниците (според ел. инсталацията), слагаш предпазен термостат, даже два, възвратна клапа и предпазен вентил. Да има. Пуска се от датчика за поток или пресостат. Заземяваш/зануляваш и всичките салтанати...
От това става и резервен ел. котел за отопление. Или спомагателно към някоя въздушна термопомпа.

Как така не си си направил термопомпен бойлер още? :?
vanko68 - специалист
Чаро написа:
Спешен ремонт освен заварка на стария, друго не знам.

Как така не си си направил термопомпен бойлер още? :?
Вече го заварявах лятото,сега вече си тече яко,и няма смисъл,стар е.

Ми нали знаеш приказката за скъсаните чорапи на шивача.От много работа не остава време за у нас.Идеята е да правя ТП вода-вода,че имам много як кладенец.
Чаро - Акълия
Предполагам не си експериментирал с топлообменик потопен в кладенеца. Как те свърта? Аз не мога да спя, ако ми влезе някой "проект" в главата.
Сега ми се е завъртяла идеята за когенератор, от стар ДВГ. Имам един мноиго подходящ с хромирани ризи. Обмислям голям буфер свързан с охлаждането му, неръждаеми ауспуси потопени в буфера, генератор за ток и компресор (за ТП) задвижван от самия двигател!:irre3:
:lol: :lol: :lol:

Весели празници! :prost:
vanko68 - специалист
Чаро,точно това ще правя,понеже кладенеца ми е Ф120 см,забит е в жилата направо,отгоре като светна с фенер,долу се вижда как минава водата напреки на дъното.
Ма пусто време,все го няма за мен.Май сега е момента,то едва ли ще има работа веднага след НГ.
А за твоята идея- след малко теория и сметки за сумарните загуби + цената на горивото ще се убедиш,че не е рационално...Освен,ако не обърнеш на метан...
Милен - майстор
Иди и си купи нов обемен, с проточния нищо няма да стане. Проточните са предвидени за работа при отворена система т.е. с отворена батерия и атмосферно налягане. Както сам си установил резервоара им е пластмасов и не е предназначен да работи под налягане със затворена батерия.
LazarGanev - "Велик майстор"
Да, последното е най-разумно, а и бързо решение
piron45 - майстор
Милен написа:
Иди и си купи нов обемен, с проточния нищо няма да стане. Проточните са предвидени за работа при отворена система т.е. с отворена батерия и атмосферно налягане. Както сам си установил резервоара им е пластмасов и не е предназначен да работи под налягане със затворена батерия.
Тука бъркаш колега, има си проточни бойлери направени за баня, дори и български. Друга тема е колко са ефективни, в повечето случаи стават за лятно време когато температурата на водата не е толкова ниска. Става въпрос за монофазните. Друго нещо са трифазните проточни бойлери. Те си вършат перфектно работата . Мой комшия има от 20г проточен бойлер трифазен на Сименс и задоволява с топла вода триетажна къща. Достатъчно е да завъртиш крана на топлата вода и след няколко секунди топлата вода идва.Всичко работи автоматично и досега не имал никакви проблеми с него. Е на времето бойлера му струваше 3000 лв, сега в Техномаркета съм виждал на цени около 1500 лв.
Милен - майстор
piron45 написа:
Милен написа:
Тука бъркаш колега, има си проточни бойлери направени за баня, дори и български. Друга тема е колко са ефективни, в повечето случаи стават за лятно време когато температурата на водата не е толкова ниска. Става въпрос за монофазните. Друго нещо са трифазните проточни бойлери. Те си вършат перфектно работата . Мой комшия има от 20г проточен бойлер трифазен на Сименс и задоволява с топла вода триетажна къща. Достатъчно е да завъртиш крана на топлата вода и след няколко секунди топлата вода идва.Всичко работи автоматично и досега не имал никакви проблеми с него. Е на времето бойлера му струваше 3000 лв, сега в Техномаркета съм виждал на цени около 1500 лв.

Я кажи какво бъркам. Ти прочете ли първото мнение на човека че иска да свърже Дипломат 6 под налягане и да захрани цялата инсталация с него.

Ето го въпросният ПРОТОЧЕН бойлер който го има човека в наличност:
http://eldominvest.com/bg/1/id/6/page/1 ... -view.html

Ето и пълната инструкция за употреба на въпросното чудо http://eldominvest.com/files/1197273576_125.pdf

Прочети я хубаво и по специално това:
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ! Проточните водонагреватели от фамилията “Дипломат a“ са с отворен изход
към атмосферата, не са под налягане и се категорично се забранява свързването към изходящата им
тръба на спирателен кран или друга спирателна арматура!
Според сайта им Елдоминвест не предлагат проточни бойлери под налягане. Има такива на други български производители например тези, при които са си го написали точно и ясно - под налягане:

http://www.tesy.com/waterheaters_bg.php ... roduct=291
http://www.tesy.com/waterheaters_bg.php ... roduct=288
http://www.flamina-bg.com/sub/products.html

Друг е въпроса колко комфортно би било къпането с проточен бойлер 6kW и тука съм съгласен напълно с теб.

Тема "Въпрос за проточен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: