колега не искам да спамя ама изкам да попитам каква е разликата на разпределение от тавана и от избата, щото при мен системата също е гравитачна ама не е на този принцип дето го описват мнозина от тавана.От котела тъват тръби на ф50 метални и постепенно намалят до 1/2 на тръбите за обезвъздушаване на тавана дето се събират в 1 и оттам в разширителния съд. Системата работи перфектно и на 20-та минута е завъртяла системата и на входа на котлето влиза вече топла вода(два етажа по 4 бр. чугунени радиатори по около18-20 гл. широки по около 20см май български и ако може да ме светнете по колко вата са глидерите)
mityom написа:колега не искам да спамя ама изкам да попитам каква е разликата на разпределение от тавана и от избата, щото при мен системата също е гравитачна ама не е на този принцип дето го описват мнозина от тавана.От котела тъват тръби на ф50 метални и постепенно намалят до 1/2 на тръбите за обезвъздушаване на тавана дето се събират в 1 и оттам в разширителния съд. Системата работи перфектно и на 20-та минута е завъртяла системата и на входа на котлето влиза вече топла вода(два етажа по 4 бр. чугунени радиатори по около18-20 гл. широки по около 20см май български и ако може да ме светнете по колко вата са глидерите)Системата не е гравитачна,просто е невъзможно да се разпредели по тавана на мазето,защото него просто го няма

Така описана твоята система ми прилича на "Тихелман",която е мн.добра според мене.При старите схеми на гравитация обикновенно водата се изкачва до най-високата точка и оттам се разпраделя към р-рите,а оттамнадолу към котела.При мене от радиаторите изходящата линия отново се изкачва нагоре