Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mityom - специалист
колега не искам да спамя ама изкам да попитам каква е разликата на разпределение от тавана и от избата, щото при мен системата също е гравитачна ама не е на този принцип дето го описват мнозина от тавана.От котела тъват тръби на ф50 метални и постепенно намалят до 1/2 на тръбите за обезвъздушаване на тавана дето се събират в 1 и оттам в разширителния съд. Системата работи перфектно и на 20-та минута е завъртяла системата и на входа на котлето влиза вече топла вода(два етажа по 4 бр. чугунени радиатори по около18-20 гл. широки по около 20см май български и ако може да ме светнете по колко вата са глидерите)
armagedamian - специалист
mityom написа:
колега не искам да спамя ама изкам да попитам каква е разликата на разпределение от тавана и от избата, щото при мен системата също е гравитачна ама не е на този принцип дето го описват мнозина от тавана.От котела тъват тръби на ф50 метални и постепенно намалят до 1/2 на тръбите за обезвъздушаване на тавана дето се събират в 1 и оттам в разширителния съд. Системата работи перфектно и на 20-та минута е завъртяла системата и на входа на котлето влиза вече топла вода(два етажа по 4 бр. чугунени радиатори по около18-20 гл. широки по около 20см май български и ако може да ме светнете по колко вата са глидерите)
Системата не е гравитачна,просто е невъзможно да се разпредели по тавана на мазето,защото него просто го няма :-D
Така описана твоята система ми прилича на "Тихелман",която е мн.добра според мене.При старите схеми на гравитация обикновенно водата се изкачва до най-високата точка и оттам се разпраделя към р-рите,а оттамнадолу към котела.При мене от радиаторите изходящата линия отново се изкачва нагоре :lol:
mityom - специалист
точно това изкам да кажа, от щранговете от мазето тръгват нагоре като на двата етажа има разклонения за радяторите като след всяко разклонение по вертикала тръбите падат по размер и към тавана отива 1 тънка тръба към РС за да бяга въздуха
filmatoplo - майстор
Щом системата ти е изградена какъв е проблема - работи ли .
mityom - специалист
работи отлично,питам само за разликитена системите и дали мога да премахна трабитр за обезвъздушаване на щранга отиващи към РС и да сложа на нейно място автоматични обезвъздушители
sax - помощник
Здравейте,
(държа да поясня,че не разбирам от топлотехника и всичко е в стилът на форума-направи си сам)
при моето отопление системата е подобна

"При мене от радиаторите изходящата линия отново се изкачва нагоре"

(от водната риза топлата вода отива на тавана в малък РС-около1л. отгоре на който има автоматичен обезвъздушител, влиза в колектора и се разпределя към радиаторите-слиза до радиатора и после по същия път се връща до тавана и във връщащия колектор от който нагоре излиза изход за същинския РС-50л. слиза към камината -така си реших проблема в голяма степен с обезвъздушаването)
Аз засега нямам проблем със замръзване на разширителя и колекторите понеже помещенито в което са се отоплява с въздуховоди от стаята с камината :wink:Системата е с PEX AL PEX тръби и от колекторите разпределението е следното:
1. 16мм към радиатор 16-глидера AL- KALDO Н-500
2. 16мм към радиатор 18-глидера AL
3. 16мм към радиатор 22-глидера AL
4. 16мм към радиатор 10-глидера чугун(чешки мисля калор)
5. 20мм която се разделя на две 16мм за серпентина на 100л. бойлер и 5-глидера AL350мм(които ще станат поне 7 като ми остане време :-D -щото е малко хладно)
до колекторите поцинкована тръба 1",помпа вило RS25/7(малко е по силна ама :) )

при мене системата е отворена и е камина, но дано съм ти бил полезен с нещо.
mityom - специалист
ето това е схемата на моето отопление на гравитацияhttp://www.picvalley.net/v.php?p=u/2514 ... cIY3oE.BMP
armagedamian - специалист
Стана си парното бе.Работи!Има малко дертове ама е доста далече от Бургас та не мога да ги оправя :)
Прилагам снимки за по любопитните

Тема "Отопление с разпределение от тавана" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: