Началото на осемдесетте имахме парно на ток + акумулиращ варел от 2 куб м с вода, отворена система . Аз не си спомням как е работило , но знам че едни хиляди киловати летяха всеки месец 

filmatoplo написа:А тез квадратните белите в касетката - това значи ли че не е под налягане балона - обясни ми малко повече хем и др да научат .Аз съм заинтересуван за такъв вид акумулатор -знам къде ги продаваха в Бургас .Колко градуса се загрява водата в акумулатораНе е под налягане бидона.-драсни една схема , спомена нещо за монтаж на тавана или аз си мисля тъй .
Прикачен файл
fbr написа:Ако трябва да не изстива е добре да се изолира - примерно 5см стиропор (аз слагам по 10) за 20-30 лв.2v6 написа: Съда е 1000 литра, под 100 лв.Ами изолация няма ли да има. А колко енергия ще акумулира този съд, нагрят до 90 градуса. Ще си стува ли инвестицията.
Серпентината и тя е под 100 лв
filmatoplo написа:Да допълня за да има ефект - ползването на топла вода от този съд индиректно със серпентината трябва да е не по голямо от 8-10 литра в минута .8-10 литра в минута при 60 градуса са два силни душа
iovchr написа:Имам стар 300л бойлер със серпентина и мантел. Миналата година мантела проби към водосъдържателя (само капе) и купих нов. От тогава си мисля за подобен вариант на ползване като по-горе.Антифриза не е проблем - само го промиваш с чешмяна вода.
Мисля да затапя изводите на мантела и да го ползвам за буфер на новия бойлер по схемата - Котел - серпентина нов бойлер - серпентина стар бойлер - котел.
А за водата - водопровод - студена стар бойлер - топла стар бойлер - студена нов бойлер - топла към консуматорите.
Но има 2 потенциални проблема, на които не мога да си отговоря сам:
1. Колко е здрав мантела (по принцип) и дали няма да пробие навън при налягането на водопровода.
2. Мантела беше пълен с антифриз - дали ще е достатъчно ако само го промия няколко пъти със сапунена вода например...
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: