• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zhivko83 - специалист
Началото на осемдесетте имахме парно на ток + акумулиращ варел от 2 куб м с вода, отворена система . Аз не си спомням как е работило , но знам че едни хиляди киловати летяха всеки месец :lol:
2v6 - майстор
filmatoplo написа:
А тез квадратните белите в касетката - това значи ли че не е под налягане балона - обясни ми малко повече хем и др да научат .Аз съм заинтересуван за такъв вид акумулатор -знам къде ги продаваха в Бургас .Колко градуса се загрява водата в акумулатора :? -драсни една схема , спомена нещо за монтаж на тавана или аз си мисля тъй .
Не е под налягане бидона.
Ако системата е отворена може да се сложи на тавана вместо разширителен съд.
С още една серпентина може да се използва и за затворена система. Тогава бидона може да е в мазето.

Когато водата в бидона е 50 градуса за да става за къпане трябва серпентината да е около 20 м ф15.

Прикачен файл

DHV.GIF
Бойлер за затворена система от бидон
DHV.GIF (5.37 KиБ) Видяна 3513 пъти
filmatoplo - майстор
Да супер идея , ще иска добра изолация и кранче с поплавък за доливане след испарение на част от водата в балона . :)
fbr - майстор
2v6 написа:
Съда е 1000 литра, под 100 лв.
Серпентината и тя е под 100 лв :wink:
Ами изолация няма ли да има. А колко енергия ще акумулира този съд, нагрят до 90 градуса. Ще си стува ли инвестицията.
filmatoplo - майстор
Да допълня за да има ефект - ползването на топла вода от този съд индиректно със серпентината трябва да е не по голямо от 8-10 литра в минута .
iovchr - помощник
Имам стар 300л бойлер със серпентина и мантел. Миналата година мантела проби към водосъдържателя (само капе) и купих нов. От тогава си мисля за подобен вариант на ползване като по-горе.
Мисля да затапя изводите на мантела и да го ползвам за буфер на новия бойлер по схемата - Котел - серпентина нов бойлер - серпентина стар бойлер - котел.
А за водата - водопровод - студена стар бойлер - топла стар бойлер - студена нов бойлер - топла към консуматорите.

Но има 2 потенциални проблема, на които не мога да си отговоря сам:
1. Колко е здрав мантела (по принцип) и дали няма да пробие навън при налягането на водопровода.
2. Мантела беше пълен с антифриз - дали ще е достатъчно ако само го промия няколко пъти със сапунена вода например...
filmatoplo - майстор
Не се занимавай е моето мнение , ще изхабиш време и нерви че може и пари . :!:
2v6 - майстор
fbr написа:
2v6 написа:
Съда е 1000 литра, под 100 лв.
Серпентината и тя е под 100 лв :wink:
Ами изолация няма ли да има. А колко енергия ще акумулира този съд, нагрят до 90 градуса. Ще си стува ли инвестицията.
Ако трябва да не изстива е добре да се изолира - примерно 5см стиропор (аз слагам по 10) за 20-30 лв.
Такъв съд върши работа като 500 л буфер от неръждаема стомана за 2000 лв.
Струва ли си инвестицията в неръждаем 500 л буфер :?:
filmatoplo написа:
Да допълня за да има ефект - ползването на топла вода от този съд индиректно със серпентината трябва да е не по голямо от 8-10 литра в минута .
8-10 литра в минута при 60 градуса са два силни душа :idea:
Ефекта винаги го има - евтина топла вода :wink:
iovchr написа:
Имам стар 300л бойлер със серпентина и мантел. Миналата година мантела проби към водосъдържателя (само капе) и купих нов. От тогава си мисля за подобен вариант на ползване като по-горе.
Мисля да затапя изводите на мантела и да го ползвам за буфер на новия бойлер по схемата - Котел - серпентина нов бойлер - серпентина стар бойлер - котел.
А за водата - водопровод - студена стар бойлер - топла стар бойлер - студена нов бойлер - топла към консуматорите.

Но има 2 потенциални проблема, на които не мога да си отговоря сам:
1. Колко е здрав мантела (по принцип) и дали няма да пробие навън при налягането на водопровода.
2. Мантела беше пълен с антифриз - дали ще е достатъчно ако само го промия няколко пъти със сапунена вода например...
Антифриза не е проблем - само го промиваш с чешмяна вода.
Мантела по принцип не е предвиден за налягане от водопровода.
Може да направиш обратното - котел-серпентина нов бойлер-топла вода стар бойлер-студена вода стар бойлер-котел.
За водата - водопровод-серпентина стар бойлер-студена вода нов бойлер- топла вода към консуматорите.
zhivko83 - специалист
Колеги, моля дайте съвет как да държим ел . бойлера - пълен или празен , в момента използваме БГВ - то на котела ? Вече 1 година стои пълен с вода в банята , без да го ползваме и ми се струва , че водата в него е леко жълта .
Мерси !
LazarGanev - "Велик майстор"
Задължително пълен! Аз като монтирам котел задължително му предлагам варианта да се ползва бойлеракато резервоар, който да се подгрява от котела с една допълнителна помпа и по този начин се избягва чакането при всяко пускане да се произведе вода и тогава да достигне до батерията - ползва се вода директно от бойлера и като се изпразни се включва нкотела да го подгрее. Хем е по-комфортно, хем по-икономично.
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26

Тема "Въпрос за котел 28 кВ и къща 110 кв м" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: