Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lz1wvm - специалист
Сещам се за нещо по елементарно-трипозиционен ключ(ако може да се монтира на зегето).Първа позиция-изключено,втора позиция-вкл.прахосмукачка и трета-вкл.прахосмукачка и зеге.
penata - специалист
За да стане още по-скъпо предлагам да пуснем едно енейбълче ако може през сателит да се получава да надуем цената пък и някое лицензче ако включим да се плаща................ :-D
Истината е една : Всяко просто нещо(решение) е гениално...... с изключение на хората!

пп. може и за лев, два
Забележка: никой да не се обижда от последното
lz1wvm - специалист
Не се обиждам.Сигурен съм,че всяко написано нещо се разбира по няколко начина.Както писах по горе,за това се сещам :? .А дали ще свъши работа.....незнам.
ludiagsm - специалист
world_explorer написа:
Ако толкова трябва да е автоматезирано моля ето следното решение. От ключа на зегето се изкарва двойка кабели които през токоизправител грец се подават на постояно токово реле 220 волта с закъсненние. То през оперативната си верига задеиства прахусмокачката (оперетивната верига е с променливо напрежение от контакта). При изключване на зегето се спира релето което остава известно време задействано (все пак е реле за време). След което спира прахусмокачката и всичко свързано в силовата верига на релето - може да се включи и лампа която да осветява работното поле.
напълно споделям това е решението , от всяка една от машинките се извеждат двойка кабели и те да се вържат към времезакъснителната верига ,:wink: сега се сетих 4е тя може да се направи подвижна в кутия в която да е релето за време заедно с контактора и изведени контакти за захранване на машините. Другия вариянт е да се направят няколко такива стационарни времезакъснителни групи за всяка машина.
lenko71 - специалист
Това е най-простото и работещо решение на задачката, което успях да сътворя.
androdd, ако мислиш че ще можеш да се справиш с това ще ти дам подробности, ако не... ще измислим нещо.

Прикачен файл

delay relay.jpg
delay relay.jpg (16.77 KиБ) Видяна 2837 пъти
stefan_gb - специалист
lenko71 с уважение към теб но резистора горе ще издържи ли 6-7 А .
androdd - напреднал
lenko71, изглежда ми доволно просто и стига да знам кой елемент какъв е ще си го запоя на една схема. Пращай подробностите. Блкагодаря предварително. Пробвана ли е тази схема или аз ще съм първия?
lenko71 - специалист
Схемата работи с посочените елементи (каквото съм имал под ръка).
Предполагам какъвто и да е маломощен симистор ще свърши работа.
Трафа е мрежож с вторично напрежение (променливо) = 15V. Мощността му няма значение.
Грец или четири диода - каквито и да са изправителни диоди.
Реленцето е за 12V. Добре е да е с малка консумация.
Резистора 150 ома зависи от консумацията на релето ( при мен е около 50mA)
Кондензаторите може да са повече, може и един. При този капацитет (1000+4700) закъснението е около 7 - 8 секунди. ( при по-голям капацитет съответно и времето ще е повече)
За резистора свързан към симистора сигурно ще се наложи да се ползва някоя от горепосочените конфигурации. Възможно е схемата да работи и с по малка стойност на този резистор (при което разсейваната мощност от него, греенето ще е по-малко), но това зависи от мощността на товара. Понеже нямам под ръка мощна машина съм пробвал със зеге, малък ъглошлайф и при тази стойност е ОК. Вероятно в твоя случай ще може да се свали до 0.2 - 0.3 ома, във всеки случай само със смятане не става - трябва да се пробва в реални условия.

Прикачен файл

delay relay.jpg
delay relay.jpg (27.44 KиБ) Видяна 2758 пъти
lz1wvm - специалист
Захранването на прахосмукачката е добре.Но на машината има нещо невярно,или минава през управляващия електрод на тиристора,или през управляващото съпротивление.
stefan_gb - специалист
lz1wvm написа:
Захранването на прахосмукачката е добре.Но на машината има нещо невярно,или минава през управляващия електрод на тиристора,или през управляващото съпротивление.
през съпротивлението, затова lenko71 добави група от мощни резистори......, също трябва да се вземе под внимание пусковия ток на 1,5 KW абрихт.

Тема "Автоматричен пуск стоп" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: