Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vectra72 - специалист
Здравейте!От 6г. съм с печка с водна риза Прити от наймалките.В спалнята съм с 2 панелни радиатора с размери:1000,600,100мм и 1200,500,100мм.В кухнята едно малко ал.радиаторче с 3 ребра и 80л.бойлер със серпентина.Печката е в хола.До сега съм нямал проблеи с отоплението.Едиственият проблем е мизерията която се получава и качването на дърва до 3ет. без асансьор.За следващия отоплителен сезон съм решил да си сложа котле на твърдо гориво в мазето и затова имам няколко въпроса:
1Колко Кв. трябва да е котлето(апартамента е 62м2.)

2Какъв р-р тръба трябва да използвам(сега съм с ф16)

3С каво и как да се изолират тръбите за да няма загуби(те ще минават вътре във входа ане отвън)
Мисля че няма да има проблем котлето да е в мазето.Холът ми е точно под мазето и комина тръгва от там.
За сега това се сещам,всепак до следващата зима има доста.
Приемам предложения и мнения всякъкви и предварително искам да благодаря на всички отзовалисе :thumbs:
LazarGanev - "Велик майстор"
Ей ти го котлето Юнкерс-Бош 6-16кВт, 1179лв. И аз ще си слагам такъв, но по-голям, за да отоплява няколко апартамента - много лесно обслужване - сутрин и вечер само допълваш с въглища отгоре, няма задушаване и др. такива. Може да не го гасиш цял сезон, чистенето на пепелта става по много интелигентен начин - чугунените решетки под нея са подвижни и само с малко раздвижване на долния лост (на снимката) пепелта пада долу в чекмеджето. Само трябва да добавиш радиатор в хола. Тръбите от котела до колектора, който ще сложиш на мястото на печката трябва да са или 3/4" стомана или съответните ф22 мед, ф25 ППР, ф26 PEX-Al в тръбна изолация от пореста гума за съответния диаметър, като дебелината си я избираш по желание - колкото повече, толкова по-скъпа, но по-добре за после.

Прикачен файл

supraclass_s_125x180.jpg
supraclass_s_125x180.jpg (7.88 KиБ) Видяна 5203 пъти
Panzer - специалист
Не забравяй обаче, че за този тип котел, трябва да имаш хубав комин, тъй като при допълване си пуши. Един познат има същия котел 32КВ и му е направил комин от неръждавейка 30 на 20, но при допълване с въглища се оплаква че пуши.
Точно това исках и аз да добавя, че и naskov ми напомни. В книжката му пише при какво сечение каква трябва да е височината за даден модел. Ако кажеш височината мога да тикажа какво трябва да е сечението за най-малкия модел - той ти е достатъчен.
vectra72 - специалист
Благодаря за бързите отговори!Комина е стандартен на панелен блок.Блока е 4 етажен и комина започва от мята маза, и дори има отвор за почистване.Доколкото разбрах отдоло ще тръгнат само 2 тръби,а колектора ще е в хола.
filmatoplo - майстор
Pushi zastoto winagi triabwa da darpash klapata za dimootwoda predi otwariane .sori za inglisha -nqma da se powtori.
Да, Филма е прав, за по-голямо КПД на димоотвода има една клапа, която в работно положение е полупритворена и трябва да се отваря преди да се отвори капака за допълване.
При 4 етажа + маза, значи имаш поне 15-16м височина на комина, а сечението му е мисля поне 150х200 - ти ще кажеш, В упътването пише, че за 16кВт модел му трябва минимум 10м височина при сечение 150х150, тоест при тебе трябва да пее. Огледай пак състоянието на комина и дали има и други ползватели и колко. Ето линк към упътването - на стр. 17 са изискванията към комина:
http://www.junkers.bg/docs/manuals/supraclass_s.pdf
filmatoplo - майстор
Хубав е котела .Веднъж монтирах такива киловати 18 на един приятел , и след време се виждаме и той вика -супер си работи котела аз си го карам на 100 градуса направо пее . :shock: с въглища го караше ама не запомнил че до 80 гр трябва да го загрява :wink: .После разбрах че пълнел с въглища всички камери :-D на котела .
filmatoplo - майстор
Моята печка Прити как ще се държи с въглища ,щом горя 8 кубика дърва -това колко тона въглища се превръща 1-2-3 :? Към Бургас дали има Домбаски тоест кой е продавача им -само Топливо ли.Поне тия пущини нещът рязане и цепене . :wink:Притито е 10 киловата .
vectra72 - специалист
Аз на моята слагам ама по малко зада горят дървата че неса много сухи.добре горят,бързо вдига градоси но много мириши.За цял сезон немога да кажа колко отива.

Тема "Въпрос за котле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: