• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zmeios - специалист
Ако е здрав, сложи го в пералнята и пусни една центрофуга да мине.

:-D :-D :-D
shotik - майстор
[quote="moimoimoi"]те нали са самонавиващи-т.е. трябва да ги клатиш-мърдаш-друсаш да се навият :lol:

Имам един руски POLJOT самонавиващ като е на ръката,със звънец ,но може да се навива на ръка с копчето.
ilian ivanov - специалист
Моите не могат с копчето.Има едни навивачки по витрините на часовникарските магазини.Това с моторчето за грил не е лоша идея
Antonii - майстор
Вземи си Seiko Kinetic.
Издържа без навиване до 4години. :)
Последна промяна от Antonii на съб яну 23, 2010 12:36 am, променено общо 1 път.
romanpm - майстор
Купи си часовник с махало и го закачи на него :? :lol:
shotik - майстор
ilian ivanov написа:
Моите не могат с копчето.Има едни навивачки по витрините на часовникарските магазини.Това с моторчето за грил не е лоша идея
Малко на майтап го написах тава с грила,но сега съм се сетил ,след като прочетох за навивачки по магазините за следната идея :

някакъв механизъм / може и мотор за грил или задвижване от детска играчка / на оста ,която да е хоризонтална,да се закрепи каишка на едната страна на часовника,така ,че като се върти часовника да се прехвърля при горна мъртва точка ,така ,че да има разклащане и тежеста на самонавивачката да се задвижва и навива пружината.
Навярно това трябва да са от 1 до 5-6 об/мин ,за да не се повреди часовника ,но и да има това разлюляване ,за да може тежеста в него се движи и да го навива.
На денонощие за 24 часа Х 60 мин = 1440 мин Х 1 об/м = 1440 об / денонощие или повече при други обороти ще са достатъчни за непрекъснат ход на часовника.
Задължително ще трябва да има някакво рязко преобръщане ,иначе ако е плавно ,тежеста навярно няма да се задейства и да навива.
world_explorer - специалист
Стига бре хора. Според мен ще е по евтино ако когато ти трябва просто да го навиеш и свериш (все пак другият работи точно нали). Моторчета и други глупости са си направо глупости - вече говорим за икономия на ел енергия, зелени технологии, намаляне на парниковият ефект и т.н. Представи си само това моторче да работи денонощно колко ще изхарчи - чиста загуба и защо щото някой го е мързяло да си навие часовника и ще изгуби същото време докато го слага на устроисвото и пуска да се движи. :?
shotik - майстор
world_explorer написа:
Стига бре хора. Според мен ще е по евтино ако когато ти трябва просто да го навиеш и свериш (все пак другият работи точно нали). Моторчета и други глупости са си направо глупости - вече говорим за икономия на ел енергия, зелени технологии, намаляне на парниковият ефект и т.н. Представи си само това моторче да работи денонощно колко ще изхарчи - чиста загуба и защо щото някой го е мързяло да си навие часовника и ще изгуби същото време докато го слага на устроисвото и пуска да се движи. :?
Ми то хората сме вече много мързеливи и разглезени-котлон на ток или газ ,за да не носим дърва и въглища,телевизор с дистанционно за да не ставаме да сменяме програмите,дистанционно за кола ,за да не се отключва с ключ и опция да се пали мотора ,та като влезнеш да ти е топло /или студено лятото/,кола за да не ходим пеша и още примери колкото искаш.
:lol:
  • 1
  • 2

Тема "навивачка за часовници" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: