По никакъв начин не съм против великия майстор.Аналогия може да се прави горе-долу така:човек-котел;сърце-помпа;храна-газ.Голяма част от нещата не са ми ясни,няма много информация по отношение на характеристиките на котлетата.Важно ли е например по отношение на икономичността на котела мин дебит на БГВ.Ако съм те засегнал по някакъв начин моля да ме извиниш
Добре - мир да има:) ! Котелът сам за себе си не може да съществува - той трябва да се разглежда като част от един цял организъм, наречен отоплителна система. Самата отоплителна система без котела може да е много добра, и котелът може да е много добър за себе си, но заедно да правят лош организъм. От друга страна един котел, който не е много добър, но поставен на подходящо място, може да работи много добре и икономично. Не ми се иска да цитирам марки и модели. То е като при хората - за всеки има място под слънцето, но всеки трябва да си знае мястото за да бъде оценен по достойнство. В тая връзка котел с минимална мощност 10-11кВт не би трябвало да се предлага за отопление на апартамент, но това масово се прави, за справка - НОВА ТЕМА ОТ ДНЕС.
Колкото до БГВ - минималната мощност не влияе осезаемо на разхода на гориво, колкото на комфорта при ползване на топла вода - ако котелът е с висока минимална мощност, а консумацията на БГВ е малка, то котелът често включва и изключва и топлата вода идва на тласъци примесена със студена. Този проблем може да се реши лесно, като се изпълнява една схемичка с допълнителна помпа и се ползва стария електрически бойлер за склад на топла вода. По-големите проблеми са с отоплението.