• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kokoten - помощник
По никакъв начин не съм против великия майстор.Аналогия може да се прави горе-долу така:човек-котел;сърце-помпа;храна-газ.Голяма част от нещата не са ми ясни,няма много информация по отношение на характеристиките на котлетата.Важно ли е например по отношение на икономичността на котела мин дебит на БГВ.Ако съм те засегнал по някакъв начин моля да ме извиниш
LazarGanev - "Велик майстор"
Добре - мир да има:) ! Котелът сам за себе си не може да съществува - той трябва да се разглежда като част от един цял организъм, наречен отоплителна система. Самата отоплителна система без котела може да е много добра, и котелът може да е много добър за себе си, но заедно да правят лош организъм. От друга страна един котел, който не е много добър, но поставен на подходящо място, може да работи много добре и икономично. Не ми се иска да цитирам марки и модели. То е като при хората - за всеки има място под слънцето, но всеки трябва да си знае мястото за да бъде оценен по достойнство. В тая връзка котел с минимална мощност 10-11кВт не би трябвало да се предлага за отопление на апартамент, но това масово се прави, за справка - НОВА ТЕМА ОТ ДНЕС.
Колкото до БГВ - минималната мощност не влияе осезаемо на разхода на гориво, колкото на комфорта при ползване на топла вода - ако котелът е с висока минимална мощност, а консумацията на БГВ е малка, то котелът често включва и изключва и топлата вода идва на тласъци примесена със студена. Този проблем може да се реши лесно, като се изпълнява една схемичка с допълнителна помпа и се ползва стария електрически бойлер за склад на топла вода. По-големите проблеми са с отоплението.
Илиян Илиев™ - майстор
Та по препоръка на Лазар Ганев нека спомена и тук какви са ми вижданията за отопление на GPL(за метан нямам наблюдения).

На мен ми стъпва над 300 евро на месец по груби сметки. Точни сметки не съм правил, но за около 6 часа на денонощие включен котел не падам под 100 евро, а реално си бяхме на студено.

От схемата на жилището и инсталацията ще напиша това което знам:

1. Тръби от котела до колектора с Н около метър(котела е точно над колектора) и Д 22мм външно. Медни тръби са. За вътрешен диаметър мога само да гадая.

2. Тръби от колектора до всеки един радиатор пак медни. Д 12мм външно. За вътрешния пак само мога да гадая.

3. Радиатори - чугун. Височина около 68см.

Докато четете този пост взимам мерки на стаите и броя глидерите. След малко ще има отопляема квадратура и кубатура, както и брой глидери за всяка стая.
Илиян Илиев™ - майстор
Та ето и мерките. Общо около 90 квадрата.

Кухня 3.7х3.75 - 11 глидера.

Хол 5.1х4.65 - 17 глидера.

Баня 1.75х3.35 - 4 глидера.

Баня2 1.35х2.8 - 4 глидера.

Спалня 4.05х3.9 - 13 глидера.

Стая 2.5х2.25 - 5 глидера.

Стая2 3.45х2.25 6 глидера.

Глидери чугун, височина 68см, общо 60 броя. Общо обем на къщата между 250 и 260 кубически метра.

Мощност на котела не знам. Ако някой каже как може да се разбере мощноста на котела без да имам фактури и разни други документи ще напиша и този параметър.

Прикачен файл

Без име1.png
Без име1.png (74.23 KиБ) Видяна 4576 пъти
zhivko83 - специалист
И аз се боря с този проблем :lol:
Това което ми прави впечатление , като неразбирач , е че тези радиатори - чугунени , вероятно имат малка мощност , но нека колегите да кажат .
П . П . станадартно , за да получиш добър отговор , трябва да дадеш инфорнация за апартамента - дали има изолация , разположение , съседи които отопляват и т. н.
П . П . ако пуснеш снимка на котела може и да го отгатнат колегите :)
Успех !
Илиян Илиев™ - майстор
Ми чакам желанията на спецовете за да ги изпълня докато ръчкам блутута да тръгне за да сложа снимките на компа. Нека знаещите(респективно можещите) кажат какво точно ги интересува, а аз ще ги информирам доколкото мога.
LazarGanev - "Велик майстор"
Илиански, чакам данни или снимки за котела, но вече предугаждам. Стоите на студено, защото тези глидери са малко за да стоплят къщата - смятай ги не повече от 100Вт единия, ама смятам, че са и по-малко, защото каталожните данни са при 90° температура на водата, а вие ги карате с максимум 80. Така, че ти имаш под 6кВт радиаторна мощност, а за да стоплиш къщата ти трябват поне 10кВт.
Разходът ти е голям, защото котелът ти има поне 9кВт (предполагам) минимална мощност и тези 6кВт радиатори не могат да го охлаждат итой прегрява и изключва. Прочети тази тема отначало и ще видиш поне два случая аналогични на твоя, единият с успешен край (joropet), а другият още умува :wink: . сега ще ходя на гости и утре сутрин продължавам, дано да дадеш и др. данни дотогава.
Илиян Илиев™ - майстор
Точни данни за котела няма как да дам. Правя всичко възможно за снимки и до полунощ ще ги има(надявам се).

От две години не съм ползвал котела, защото боли като дойде цистерната с газ, но последните спомени са че радиаторите парят само на дупето в началото като се подпреш, а после може и да свикнеш ако е студено.

Врътката за регулиране на температурата на системата не е на макс.

Ако е въпрос на настройки съм готов да прежаля стотина литра газ докато го доизкосуриме, но ако се касае за малки радиатори е сложно, защото съм под наем и не зависи от мен уголемяването им.

Нека все пак кача снимките и после ще обсъждаме и варианта за дървено отопление, ако съществуващата система е задоволителна.
naskov - майстор
Трябва да кажеш и в кой край на Италия си -южна или северна. В южна има големи апартаменти с малък брой глидери и си е топло.
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: