• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
vasilzoin - напреднал
Благодаря за отговора така и ще направя ще събера още оферти защото тази цена ми се вижда доста завишена ,изчел съм всички етапи на строежа на Единака който е много добре описал етапите на строежа и грубия строеж му излиза 120 евро .При мен въпреки че няма Фирмата да ми правят покрива ми излиза 331 евро .Терена е равен бивша земеделска земя намира се в гр.Елин Пелин и както подчертах няма мазе .
mladenvasilev - специалист
Момчета,здравейте,
онзи ден бях при архитектката и и казах за 2 етажа по 50-60м2 да ми направи проект. Забравих да ви кажа една подробност. имам съществуваща стара къща. 2 по 75м2. майка ми живее на първия приземен етаж. той е около 30-50 см по ниско от нивото на земята. височината на 1 етаж е окло 2.20 см. след това гредоред.. 2 етаж е окло 2.80-2.90 см. 3 спални. Идеята е да залепя новата къща до старата и да свържа 2та втори етажа заедно. Тогава за мое ползване ще имам 2 етаж от старата къща (75м2) и 2 по 60 м2, новата.
Ще ви пратя малко снимки после...
Такаааа. Сега ми предстои да бутна ДОООСТТАА керпич и да го извозя. уредих камион като само ще му платя бензина и на шофъора 30-40 лв на ден. Искат ми за багер/фадрома 300 лв на смяна + 80 лв бензин да дойде до обекта. имам навеси керпичени и от там мисля да ползвам старите керемиди (плоски)..около 70-80 м2 керемиди ще останат..
Пускам ви примерни договорени цени на материали и труд... да видим дали сам на правилен път::
Момчета: това са цените които имам в момента:
Архитектка:
архитектура 6 лв/м2
конструкция 5-6 лв/м2
ВиК 1.50 лв
Ел 1.50 лв
други 100 лв (някакви такси)
занемане на старата ми къща 150-200 лв

Цени труд:
40 лв/ м2 за аматура /основи
40 лв/м2 за покрива
20 лв на линеен метър- зидане на ограда + основи (каменни тухли)
600 лв за направата на 4 м. порта от желязна основа облечена от двете страни с лампериа и лакирана. в портата ще има и малка врата. в труда влиза и направата на още една малка врата от същия материал
300 лв на смяна за багер за бутане товарене и копане на основи
500 лв сам предвидил за труд за сваляне на керемидите, на старите навеси, сжалянето на всички греди и помагане за товерне на камион.

Цени материали (доставени до обекта):
1 лв желязо
0.85 лв бетони тухли
8.50 лв/м2 ламперия
85 лв/м3 бетон Б15
250/50 см = 0.20 лв, наем на кофражни платна на ден
240 лв/м3 Греди 10/10см
50 лв/м3 Вар
Това е заега..ще ви пусна после снимки да видите в момента колко зле изглежда имота..
единак - специалист
Василе, има ли някаква конкретна причина да строиш с фирма? Защото точно там ти се оскъпява. Ако си мислиш, че с фирма ще е само плащаш парите и после директно влизаш в къщата, струва ми се че се заблуждаваш. Пак седиш по цял ден на обекта, пак теб питат за всяко нещо, пак сам ходиш и проверяваш дали всичко е ок... Освен това цените им хич не са по ниски, дори обратно. Не виждам смисъл да се плащат пари на някой просто... и аз не знам защо. Разтърси се, намери си бригада, сега има много, повярвай. Поискай да видиш какво са направили, поговори с приятели, със собствениците на къщите... И се пазари. Аз не съм от тези, дето го могат това, но като си сигурен, че си в правото си, а някой те взема за балама, бързо се учиш. Обикновено подхождат тежко, с объчване за кой знае каква фолософия и кой знае какъв професионализъм. Не се подаваш, имаш си нещо предвид и си държиш на него. Ако не стане търсиш други.
Освен това ако не си с фирма имаш много голяма свобода за наемане на техника, материали и т.н.
Може страшно много да се изпише относно това, ама това е друга тема...

Младене, не бързай да буташ, преди да ти е влязло в сила разрешението.
mitaka_vk - специалист
Аз съм съгласен с единак, но и проверката по фирмите може да ти даде представа как се движат цените и оттам да си вадиш шзводи. При положение че ако видиш как са по фирмите цените, това ти дава отправна точка иначе стреляш на тъмно. Другия вариант е да си направиш собствена сметка, поне аз го мога и си направих след това пуснах до фирми да видя каква е разликата, и се получи доста фрапиращо на някои места. Иначе договорките вече с отделни бригади или хора са отделно нещо, но като имаш определен набор от цени имаш и опорната точка и знаеш къде и колко върви нещо. Ако пък имаш и приятел който се занимава с това и той да ти даде някакви цени е още подобре. Информацията за всичко е от особено значение, иначе ще се хванеш като някои за 500 евра квадрата и няма да ти излизат сметките.
Единак и Митак, цените на труд са на бригада, не на фирма.. не знам ежтино ли е скъпо ли??/ имам предстажа как работят, турчета са и много бачкат..изпипват нещата.. сигурно в последствие ще има допълнителни договорки за допълнителни цени, но това е навсякъде..другия вариант е да им кажа примерно 8000 лв за работа груб строеж за 2 те плочи основи и покрив, без зидария..
излизам от моя портфеил като смятам..но почвам пак каквото сабя покаже
единак - специалист
На мен ми се вижда малко скъпичко, пък в бургаско уж са най-високи цените...
Обче нещо много важно. Част от общия пазарлък може да е за тези, допълнителните неща. Изключително важно е да се договориш за тях предварително, защото ще почнеш и по някое време ще ти кажат, аааа..ма за това не сме се договаряли. Местене на материали, разтоваране, копане тук-там, зидарии парапети, подзидване на нещо си. Направо им кажи - трябва да стане ето това накрая, разбираме се за цената и край, при всякакви опити да ми искате нещо допълнително се разделяме. А при положение, че НИКОГА няма да им даваш пълните пари, докато не започнат СЛЕДВАЩИЯ етап няма да имат сметка да те лъжат.
Оф, много има да се пише...
единак..наистина си прав..така и сте напрвя..ще сметна горедолу колко ще струва и ще им дам цялостна цена за всичко... да няма после ама това ама онова... наистина ли много ми взимат... 40 лвна м2. от основи до покрив. 2 по 60 + примерно покрив 75м2 = 195 м2 = 8000 лв....много ли е ...заедно с кифраж, керемиди и др.???
единак - специалист
Не, не. Нямах това предвид, не говорех за цялостна цена. Имах предвид цялостна цена само за труда. Тоест, като се пазариш с бригадата да се пазариш за всичко, така както го искаш. За да не те цакат после с номера, че не е влизало в уговорката еди кое си и да плащаш отделно за дреболии. Защото, може и смешно да изглежда, но тук 90лв, там 110, нищо на общия фон, ама като удариш калема и се хващаш за главата.
Направи си сметките за материалите сам, ако не можеш ще помогна с желание, при мен всичко излезе точно, че дори и остана, ама аз винаги "отпускам" по малко. Възможно е да сбъркаш единствено с бетона, защото там сметнатите обеми обикновено се различават от проектните, особено в основите. Но като го знаеш отначало и го включиш в калкулациите преди да започнеш си подготвен.
Аз си направих един файл, "сметка без кръчмар", оказа се, че кръчмаря е напуснал :-D
Важното е да седнеш и внимателно да прецениш поледователността на действията и операциите, да знаеш с какви материали ще строиш, откъде ще ги купуваш, сметки за всичко... Излизат доста точни, ако направиш проучването както трябва.
Не се притеснявай да се договаряш и със складове и хора, уморих се да повтарям - нещата не са така, както бяха преди година и майсторите го знаят.

Сега погледнах, че всъщност тия 40лв/м2 са само за основи и покрив.
Имай предвид, че се плаща на етапи:
-основи+първа плоча
-зидария първи етаж+втора плоча
-зидария втори етаж+покривна плоча
-изработка на покрива

Средните два как ги договаряш, би трябвало да е доста по-малко? И те ли ще ти редят армировката?
Относно цената изказах мнение...не го приемай за меродавно. Ако ти искат 40лв/м2 за основи не е зле, стига на етаж да ти искат 25-30. Пък ако влиза и всичко друго, което бях споменал и ти харесва как работят... Ми добре е. Но поговори с тях, ще ти стане ясно.
PIP - майстор
Аз също съм на мнение, че е по-добре да изискаш крайна цена до определен етап, която ясно да включва всичко до направата му. Просто поясни за допълнителни неща, които не всички правят, като хидроизолация, транспортиране на материалите и т.н. На твое място задължително искай цена само за работа и ти си избирай материалите. Проучи складовете и работи, ако е възможно с един, като по този начин си длъжен да договориш по-добра отстъпка. Задължително виж какво друго са правили и говори със собствениците. Дано попаднеш на добра фирма, има такива.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "помощ, с проект или без, строеж на село,," | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: