Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
valio2007 - специалист
Идеята е входящия въздух за рекуператора да мине първо свободно (без тръби) през мазето на къщата. Чел съм за топлообмен със заровени тръби извън къщата, но не се практикува защото икономически не е обосновано.
Идеята е външния въздух след филтриране да се подава от тръба 3-4 метра височина в единия край на мазето, а да се изсмуква от рекуператор в другия край. Пример два етажа къща по 150кв.м. и мазе също 150кв.м. на 1.5м под кота 0.
Обема на вентилация при 0.5 обмен на час е 2етажаХ150кв.мХ3м. височина Х 0.5 = 450 куб.м/h
1. Зима -10С външен въздух +2С на въздуха при входа на рекуператора и под на мазето +10С.

Отдадена енергия от пода е 2W/m2.C X 150 m2 X (10C - 2C) = 2.4 кWh
Енергията необходима за загряване на въздуха е:
450 м3 Х 1.29 кг/м3 (плътност на въздуха) Х 1012 J/kg.C X (2C - (-10C)) = 7 046 kJ = 1.96 kWh
Енергията е достатъчна. Предимства:
- рекуператора няма да замръзва

2. Лято +35С външен въздух +24С на въздуха при входа на рекуператора и под на мазето +18С.

Отдадена енергия от пода е 2W/m2.C X 150 m2 X (24C - 18C) = 1.8 кWh
Енергията необходима за загряване на въздуха е:
450 м3 Х 1.29 кг/м3 (плътност на въздуха) Х 1012 J/kg.C X (35C - 24С) = 6 462 kJ = 1.8 kWh
Енергията е достатъчна. Предимства:
- рекуператора е излишен и работи в режим на байпас
Общо предимство мазе без влага.

Освен, че могат да замръзнат бурканите и тръбите при външна температура под -15С има ли други недостатъци?
valio2007 - специалист
Поиграх си да проиграя за една година по часове ефекта, но е доста по-малък от това което очаквах.

Икономия от 100кWh ел. енергия за година.
+ печалби от охлаждане през лятото от 450кWh

Ето и изчисленията: Файла е доста голям и не можах да го кача на сайта.

http://109.121.255.3/HourAnalise.zip
Zoro5 - специалист
С тия пасивни къщи ще похарчиш повече отколкото ще спестиш.
Да съсипваш 150м2 застроена площ за да я правиш на неефективен топлообменник не ми се вижда много умно. Да не говорим ,че то по принцип мазето си е вид пасивно помещение - целогодишно си поддържа "поносими" температури. С тия ветрове вътре само ще го направиш неизползваемо.
8180 - майстор
valio2007 написа:
Общо предимство мазе без влага.
Това сметнал ли си го - според мен, през лятото ще "набутваш" влага (дори конденз) в мазето. :?
valio2007 - специалист
8180 написа:
Това сметнал ли си го - според мен, през лятото ще "набутваш" влага (дори конденз) в мазето. :?
Не не знам как да го сметна. Затова съм пуснал тема. Помагай.
Също не знам и как ще се промени качеството на въздуха при директен допир с почва.
Здравей,
Не съм специалист по темата / интересувал сум се /, но мнението ми е, че трябва да се обърнеш към специализирана фирма в областта / да ти нахвърлят сечения на тръби, модели ди{ko}фузьори, рекуператор, дебит на вентилаторите и т.н. и т.н. /, а след това, ако все още си навит си го изпълни сам, но при описаната от теб ситуация, първо нямаме пасивна къща, второ мазето за топлообменник като идея ми се струва неподходяща / миризми, влага, конденз/. Надявам се, да съм ти бил полезен. Успех!
stivemaster - майстор
Здравейте колеги.Първо имам някои разлики с вашите виждания относно изходните данни и освен това относно принципната постановка която планира те колега valio2007.Проблемите ни с вентилационните системи в България са пословични ,всички се учим в движение и повечето пъти по метода проба-грешка.
Така аз лично предлагам (в момента трябваше да изпълняваме такава система по моя идея но ....) следната постановка :
1.Рекуператора може да се захранва от вертикална тръба 200/300мм изпълнена с пластифицирана покривна тъмна ламарина по южната фасада .Това ви спестява проблемите с наводняване или развъждане на пълзящи животни в хоризонтална разположена в земята тръба . Изложението и я нагрява достатъчно.
2.Изискванията на ISO за обем пресен въздух е около 30м3/h на човек.Това при постоянна циркулация без пикове така че при четиричленно семейство ,но обитаващо къщата само вечер спокойно може да заложите норматива за тричленно.
3.Отвеждането на замърсения въздух става от сервизните или санитарни помещения ,а довеждането на пресния става във т.н. "жилищни" или всекидневна и спални.По големия поток създава усещане за течение и е пъти по енергоемко.
4.Допълнителния замърсен или влажен въздух от готвене или бани и тоалетни се вади с вентилатори директно.
Е засега това доспа ми се.
vanko68 - специалист
http://www.passive.bg/bg/conception/2-conception.html

Вальо,разгледай скицата в долната част на страницата.Може да те ориентира малко.
tsvetelincho - напреднал
Като цяло,както вече се каза,появата на конденз може да прецака първоначалния замисъл.Колкото до линка на колегата,там се има предвид специални тръби на РЕХАУ със специално покритие и които струват майка си и баща си.С една дума ,ако искащ да затопляш предварително входящия въздух, ще трябва постария начин с нагревателна секция.

Тема "Идея за допълнение към вентилация на пасивна къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: