• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 11
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
tokuro40 - специалист
аз ако имах 50-6- хилки не само щях да си построя такава къща , но щях и да я обзаведа по подходящ начин :idea: :idea: :) :) :) :)
dito - специалист
Не помня да съм говорил за грозотии. Голяма част от новото строителство с тези бонбонени цветове и изсмукани от пръстите форми наистина е грозно, еднообразните сиви панелки също са грозни, но това няма никакво отношение към въпроса. Ако насред грозни съвременни къщи построиш хубава възрожденска къща, няма да допринесеш за подобряване на визията на квартала, просто защото тя няма да бъде на място.
goran2 - специалист
Ето тук предлагам да продължиме разговора за това колко от нас биха инвестирали в такава къща?
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 353#220353
Martin.P - специалист
dito написа:
Лично аз, при възможност, бих си построил къща с подобна визия, макар и не с дървена конструкция. Старите къщи са с първи етаж от камък и макар Аргонавт да е прав за теглото и, консервативен съм и не бих я направил изцяло от дърво, не само заради земетръса. По-скоро за външните стени на първия етаж бих предпочел каменна зидария, макар и на циментов разтвор. Дори и СБ да е - ако се облицова отвън, ще стане като по снимките.
Споделям мнението ти... Много ми харесва това, което е направил аргонавт, :thumbs: :thumbs: виждал съм го и преди на снимки в завършен вид, но сега за сефте виждам и технологията, по която е градил. И аз най-малкото бих построил масивен първи етаж. Не виждам смисъл от тази дървена конструкция и за първия етаж, че после допълнително фасадно облицоване с камък за да се създаде илюзия за масивност.

Другото, което си е лично мое предпочитание е начина по който се прави междината между първи и втори етаж. Поне в нашия край гредите, които държат пода на втория етаж остават да се виждат отвън по подобен начин. Може би е от различния стил на възрожденските къщи в зависимост от съответния край на България, но на мен начина по който аргонавт е направил подпорите на къщата си, между двата етажа, по не ми харесва, но все пак става дума за въпрос на вкус. Това са ми единствените забележки :) Иначе отново поздравления за автора на творението!
Последна промяна от Martin.P на пет фев 12, 2010 3:12 pm, променено общо 1 път.
Jason - специалист
Харесвам много възрожденски или балкански къщи. Не знам кое е по-точно, просто защото не съм архитект, но ми харесват много.
Аз лично мисля за подобна къща, но с някой уточнения.
1. Носещата конструкция да е от железобетонни колони и трегери.
2. Първият етаж според мен не трябва да е по-малък от втория.
3. Първият етаж облечен с каменна зидария, като между нея и жб колоните се слага кирпичен зид, след това 12-15см. вата и единичка най-отвътре.

Не знам колко ще ми излезе, защото още съм само на идея. Надявам се да е поносима цена спрямо визията, топлоизолацията и сигурността на къщата.
Това е лично мнение, разбира се. Знам ли, може да видя или чуя и по-добри идеи?
leoncho - специалист
Leon написа:
Тъкмо се чудех защо са почнали да довършват втория етаж ....

Голяма красота е станала.

Е ... как да плюеш дървените къщи? а?

:2thumbs:

Я аз да кажа за една двуетажна петдесет годишна къща с половин метър дебели тухлени стени и под на втория етаж,който е легнал върху 15 см дъбови греди.А сега познай от 3 пъти дали не скърца като ходиш на втория етаж. :?

Сега познай на таз къща дали на втория етаж няма да скърца.
Яко при това. :-D

И други примери мога да дам,но по нататък.
А иначе дървена къща при добра хидроизолация и на ЕДИН етаж е доста готина.И аз съм в такава. :-D
Leon - специалист
Хех ... казах че е красива!

А че ще скърца това е сигурно.

Решението може би е метални греди за под на втория етаж или направо плоча върху каменните стени.

п.п. Това с никовете не е майтап!
leoncho е братчето ми с когото направихме дървената му къща за 45 дни до етап нанасяне на мебели.
Стефан - майстор
argonavt написа:
.... Този тип сгради /дървена конструкция с вата/ са много леки и земетръса не е меродавен . Има вътрешни стени опаянтени с диагонали.
Сори, но се опитваш да се налагаш. Затова, не се излагай с подобни твърдения. А именно, че всяка проектирана сграда трябва да отговаря на 9та степен по скалата на Рихтер. И въобще няма значение дали е тухлена, кирпичена, ЖБ, дървена, желязна, стиропорена :lol: , и т.н. Важен е одобрен проект от общината.
vlad0 - специалист
Поздравления на майстора за тази уникално красива къща :respekt: :respekt: :respekt: . Наистина ме впечатли! Аз лично не бих избрал за себе си такава констукция поради много причини, които едва ли трябва да обсъждаме тук. От видяното от снимките ме притеснява само дали дървения материал е обработен против дървояди и тем подоби, защото това може да се окаже голям проблем. Казвам го от опит защото в един шкаф имах 2 дървояда от които буквално не можеше да се заспи. Дано да е помислено за всичко навреме.

Поздрави!
Leon - специалист
Стефан написа:
argonavt написа:
.... Този тип сгради /дървена конструкция с вата/ са много леки и земетръса не е меродавен . Има вътрешни стени опаянтени с диагонали.
Сори, но се опитваш да се налагаш. Затова, не се излагай с подобни твърдения. А именно, че всяка проектирана сграда трябва да отговаря на 9та степен по скалата на Рихтер. И въобще няма значение дали е тухлена, кирпичена, ЖБ, дървена, желязна, стиропорена :lol: , и т.н. Важен е одобрен проект от общината.
Стефане,

Имам вътрешното предчуствие, че тази къща ще издържи 9 степен.
При такова земетресение ще изпадат 80% от сградите в "скъпата" ни държава, но не и тази.
Не съм пробвал дали е така, защото досега май не е имало такова земетресение. :?
Това да го оставим.
Защо се закачих за твоя пост?
Заради паянтите с диагонали на аргонавта.
Почти никаква работа не вършат!!!
Не знам колко от пишещите тук са се занимавали с такава работа, но аз с брат ми наистина направихме дървена къща за 45 дни!
75 квадрата - братчето ми да уточни сумата.

Всеки учил ТММ (Теория на Механизмите и Машините) знае, че още в първите лекции се казва коя е най стабилната фигура (Аносов може би беше) - триъгълникът.
Та ... това се цели с тези диагонали. Справка фермите и стълбовете за високо напрежение.
Обаче ... и 5 и 15 пирона да забиеш в чамови (борови, смърчови) гредички, като го напъне се разширяват отворите и гледай как се клати. (Обаче има една приказка: и на коча м...те се клатят ама не падат! Това във връзка със земетресението ... и скърцането!!!). Няма да падне, но всичко ще се напука.

Тези които са сглобявали разни секции и шкафове знаят, че целият шкаф се "вкоравява" след като му сложиш гърба. И този гръб е от някакъв - никакъв фазер!

Преди повече от половин година Leonardo се опита да ви покаже една дървена къща. Голямо оплюване беше. Защо били така изпълнени диагоналите, защо това, защо онова. Човека си млъкна. (Leonardo обади се).

Мога да кажа че е достатъчно OSBто, което мислеше да слага, ако е с винтове през 15 санта, ще "вкорави" конструкцията. (Амааа ... не бях регистриран тогава).

Та .... тази къща ще издържи земетресението, няма да има никакви поражения по народонаселението, за разлика от така нареченото масивно строителство (в такова живея и аз :shock: ).

Най важното при тези къщи е хидроизолацията. И това от собствен опит. Най добре е човек да се учи от грешките на другите, а не от собствените!

Та така ... тази къща - гаранция че ще скърца, когато някой се разхожда на втория етаж. Ако не е сега, след половин година като изсъхне материала.

Но пак да кажа ... браво. Чудесна архитектура!
=D>
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 11

Тема "Дървено-скелетна или метална къща НАПРАВИ СИ САМ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: