• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
goran2 - специалист
ralev написа:
:supz: Бих си построил и с удоволствие бих живял в нея, като пропусна повечето възрожденски елементи, но като конструкция много ми харесва.
Е като пропуснеш повечето елементи гаранция ще загубиш и излъчването.Под конструкция какво разбираш?Гредоред ли?
dito - специалист
goran2 написа:
Не напразно ти казах за цветето и полето от бурени едно цвете винаги ще си е цвете няма значение къде е!
Аз лично не бих си представил и построил къща различна от представите ми за моята къща!Не бих се и съобразил със заобикалящата ме архитектура.
Ето точно тук не можем да се разберем с теб - защо не разглеждаш нещата комплесно, а ги вадиш от контекста? Един хубав елемент, който не е на мястото си, разваля цялата картина. Какво ще стане ако съседът ти реши, че неговият вкус е най-добрият и направи изцяло стъклена модернистична къща, а отсреща през улицата се е нанесъл цигански барон и си вдигне бароков палат? Точно тук е ред на архитекта (да се свети името Му) да внесе ред :)

П.П. Да допълня - ти няма да се съобразиш, но Той, Архитектът :prayer: ще се съобрази. Поне в белите държави е така де, тук вероятно някой чиновник ще стане притежател на част от парите ти в замяна на свободата да правиш каквото искаш.
Transporterr - специалист
къщето е екстра :)
ако сред чужда среда може да стои малко като етнографски музей (може дори някой заблуден чуденец сасе опита да влезне), но това няма да му отнеме достойнствата .Иначе на тези всичките приказки май съм им се наслушал..Резултата е че всеки иска да стане "собственик на част от парите ти "
Еднозначният отговор е -да!
goran2 - специалист
Нормално е да имаме различия,различни хора сме все пак.Според твойто мислене и виждане да оставим архитекта да ми проектира къщата ми той си знае работата и да не си и помислям да му се бъркам .Честно казано подозирам,че си архитект,нямам друго разумно обяснение за исказванията ти.
:shock: Не смятам,че трябва да разглеждам нещата комплексно,ако има друг който да мисли,че трябва да мисли комплексно когато си проектира къщата моля,да си вдигне ръката :) Тази попара я сърбах когато проектирах семейната ни къща имаше опити от страна на архитектите да ми се наложи тяхното мислене и виждане как трябва да изглежда къщата ми!Все пак архитектите ги учат да имат свой стил лошото е,че не се вслушват ни най-малко в желанията на КЛИЕНТИТЕ СИ!А клиента е цар! :)
dito - специалист
Не съм, но архитектурата ме влечеше едно време. Затова приеми, че мнението ми е лишено от какъвто и да е комерсиален или егоцентричен интерес, просто споделям мнение в област, която ми е интересна. И продължавам да си стоя на позицията :)
mitaka_vk - специалист
dito написа:
goran2 написа:
Не напразно ти казах за цветето и полето от бурени едно цвете винаги ще си е цвете няма значение къде е!
Аз лично не бих си представил и построил къща различна от представите ми за моята къща!Не бих се и съобразил със заобикалящата ме архитектура.
Ето точно тук не можем да се разберем с теб - защо не разглеждаш нещата комплесно, а ги вадиш от контекста? Един хубав елемент, който не е на мястото си, разваля цялата картина. Какво ще стане ако съседът ти реши, че неговият вкус е най-добрият и направи изцяло стъклена модернистична къща, а отсреща през улицата се е нанесъл цигански барон и си вдигне бароков палат? Точно тук е ред на архитекта (да се свети името Му) да внесе ред :)

П.П. Да допълня - ти няма да се съобразиш, но Той, Архитектът :prayer: ще се съобрази. Поне в белите държави е така де, тук вероятно някой чиновник ще стане притежател на част от парите ти в замяна на свободата да правиш каквото искаш.
Аз тука малко не мога да се съглася. Архитекта може да е водещия в дизайна на една къща, но специално за нашите реалности той стига само до там. Никога не взема под внимание фукционалността или определени детайли. Лично според мен един архитект трябва да има и доста добро инженерно мислене за да намери баланса в цялата схема, за съжаление разделението на конструктори и архитекти много често води много повече проблеми отколкото решения.
Към горан, да бих си направил такава къща, но първото което е че трабва определения проект да се напасне към обкръжаващата обстановка. Най важното е към терена на който ще строиш, аз например си избрах по прагматична къща, от типовите хамерикански. Може факсадата да не е толкова жива но ръзпределението много добре ми пасна и доста от пространството позволява да бъде усвоено.
Стефан - майстор
Аз лично не държа на външната фасада. За мен е важно вътрешното излъчване и удобството. Не държа да съм най-прав, просто споделям моите виждания. Някой иска разчупени форми, тераси, и т.н. А, като го попиташ колко пъти в годината излиза на терасата, малко се замисля :lol: Е, да. Но той има разчупени форми, тераси..... Всеки човек си е една индивидуалност, естествено, съобразена и с интересите на семейството.

Все пак, нека всеки си строи така, както иска. Аз лично не бих си построил такава къща, даже да живея в Трявна, в Етъра, Жеравна, или където и да е. И, вече сме в 21 век, а не в средновековието.

И, архитекта да си гледа изпълнението на поставената задача от клиента. Знаем, че който плаща, той поръчва музиката.
ralev - специалист
goran2 написа:
ralev написа:
:supz: Бих си построил и с удоволствие бих живял в нея, като пропусна повечето възрожденски елементи, но като конструкция много ми харесва.
Е като пропуснеш повечето елементи гаранция ще загубиш и излъчването.Под конструкция какво разбираш?Гредоред ли?
Да гредоредова конструкция, а всеки си има вижане за това как да изглежда една къща. Примерно аз не бих я боядисал синя. По вкус и цвет тавариши нет
vipltd - специалист
Приветствувам Аргонавт за професионализма.
Пожелавам на любителите на Възрожденските къщи да се съберем
в един квартал.
argonavt - специалист
dito, благодаря за хубавите думи за къщата. Аз също навремето за малко да стана архитект , но в последствие не съжалявам. :)
По темата - прочетох всичко до тук. Пишеш , че при възможност би построил такава къща. Същата ли/като архитектура/? Какво те впечатлява? Убеден съм , че ако започнем да си отговаряме на въпросите ще приемем съществуването на подобни сгради и в днешно време. Дори и в голям град. :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Колко от вас биха построили къща като тази на Аргонавт?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: