Най - вълнуващия въпрос зимно време.
strelec - специалист
edmondo написа:
Всъщност е малка заблуда че алуминиеви или медни отоплителни тела са високоефективни.
Ако е така няма да е масово ползването на стоманени панелни радиатори или чугунените. В цяла европа това се ползва. Алуминиевите и другите такива тела са дизайнерски решения, но не и високоефективни. Ако са нямаше да търсят сплави от тези два материала за направата но топлообменици. Щяха да си буат бакъра в конвекторите.......
Панелните радиатори за единица обем на водата отдават по-голяма мощност от колкото алуминиевите. Не е вярно, че алуминиевите са вечни - и те се пробиват. Освен това панелните имат гаранция 10 години. Ако не дай си боже се повреди ще ти го заменят.
drm - специалист
strelec написа:
edmondo написа:
Всъщност е малка заблуда че алуминиеви или медни отоплителни тела са високоефективни.
Ако е така няма да е масово ползването на стоманени панелни радиатори или чугунените. В цяла европа това се ползва. Алуминиевите и другите такива тела са дизайнерски решения, но не и високоефективни. Ако са нямаше да търсят сплави от тези два материала за направата но топлообменици. Щяха да си буат бакъра в конвекторите.......
Панелните радиатори за единица обем на водата отдават по-голяма мощност от колкото алуминиевите. Не е вярно, че алуминиевите са вечни - и те се пробиват. Освен това панелните имат гаранция 10 години. Ако не дай си боже се повреди ще ти го заменят.
Не сте прави.Медта и алуминия са с по добри топлоприемащи и топлоотдаващи качества.Ако ви се струва че греша,отворете си компа и си вижте радиатора на процесора от какво е направен.Дали е стоманен как мислите?
edmondo - напреднал
Прав си среброто е с още по-ниска плътност и най идеалният метал за случая който описваш. Радиаторите на процесорите са сплави не е чист мед.
Но това е когато говорим за конвкционално отнемане на топлина. Има по виско скорост на въздуха. Но когато ползваш радиатор в помещение без конвекция на въздушните маси, с подадени 65С топлина кое по-добре алумини, който ще отдава за скунди всичко което е получил или стоманна, която ще задържа и отдава по-бавно.
Кое е по-изгодно цялостно за инсталацията.
filmatoplo - майстор
В Германия всичко е медни тръби и панелни радиатори :wink
bisplus - специалист
Ако не търсиш само начин да си сушиш хавлията в банята, не си слагай лира! :)
filmatoplo - майстор
Моята лира не се вижда от 2 халата и бебешки дрешки :-D
vodopada - специалист
armagedamian написа:
filmatoplo написа:
За боята важи и за другите , защо не неръждаема хромирана .
Хромираните са с понижена мощност(от покритието) а и доста по-скъпи.Плюс всичко това не всички хромирани са неръждаеми,а това няма как да го разбереш докато не ръждяса :-D
Неръждавейката се проверява с магнит.
mitaka_vk - специалист
А хром-никеловата сплав дали я лови магнита?
2betrendy - специалист
За лирите знам, че не топлят. В смисъл препоръчаха ми да сложа лира, САМО ако искам да я ползвам за затопляне на халата или кърпите - а не да я смятам като "парно". Има електрически лири, които си ги пущаш само като допълнение - докато се къпеш да ти се стопли халата и после изключваш - аз лично обмислям този вариант. :roll:
Последна промяна от 2betrendy на вт фев 16, 2010 8:12 pm, променено общо 1 път.
Spokoiniq - майстор
Зависи от размера на лирата, аз сложих на майка ми най-голямата която намерих, та бързо да се сушат дрехите като сложи сушилката в банята нощем.160/80 см стомана, тръбна "стълба".Е на полуотворена врата на банята тва чудо стопля 10 квадрата коридор Г -образен+4 квадрата баня, като ако не затвориш вентила на затворена врата в банята не се живее.Нека не топлят лирите :wink:

Тема "Какви лири да си купя" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: