Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naskov - майстор
Критичния момент настъпва когато водата достигне 100*С (може и по-малко в зависимост от надморската височина) , а не когато цялата вода се е превърнала в пара и темпертурата започне да се повишава над 100гр. Освен това изпарението става в самата водна риза, а не в Р.С. В Р.С става по скоро обратното-конденз. Иначе съм напълно съгласен с теорията
filmatoplo - майстор
Кажи най накрая ще има ли помпа , и какво ще представлява системата -тръбите къде ще вървят . :?
PCL82 - майстор
Помпа ще има. Исках да правя гравитачна система, но след като започнах изчисленията се оказа, че нямам нужната височина, за да мога с приемливо големи тръби да тръгне циркулацията.

Даже когато се обадих на телефона на клиента на Прити, за да питам как са предвидили присъединяването на камината в гравитачна система не можаха да ми дадат отговор. Казаха ми че този въпрос за пръв път им го задават. А истината е, че изводите й трябва да са над 2" за гравитачна система, а тя е само с 1".

Ето я схемата. Нарисувал съм аксонометрията.
Мазе-бойлер
1ет камина в хола, лира в тоалетната, радиатори в кунхнята и стълбите
2ет радиатори в две стаи, един килер над кухнята, лира и РС в банята

Зелените линии са за обезвъздушаване и ще видя дали ще ги слагам или ще карам на ръчните обезвъздушители.

Прикачен файл

parno_1.jpg
parno_1.jpg (11.3 KиБ) Видяна 6173 пъти
filmatoplo - майстор
Така разположен бойлера след спиране на помпата той ще топли радиаторите над него -гравитачно.Или му сложи на входа ел клапан или тръбите трябва да идват отдолу на серпентината . :wink: и на помпата какво е това байпасче. :?
PCL82 - майстор
Байпсът на помпата съм предвидил със сферичен кран или възвратна клапа без пружина, за да мога гравитачно да качвам водата към радиаторите на втория етаж когато спре тока. Бойлера ще има клапан, за да не избяга топлото нагоре.

UPS съм си купил (BBPS-100E ботевградски),но като го отворих не му харесах схемата и не искам да разчитам само на него. Искам да проектирам дуракоустойчива самозащитаваща се и доколкото може автономна система.
romanpm - майстор
Някой във форума беше предложил при прегряване от предпазния клапан част от водата да отива в камината за автоматично гасене , а ти като си на антифриз може да го събереш в подходящ съд /200л варел/ и место , аз съм го намислил щото вече веднъж изгорях със 110 л етиленгликол :?
popovvv - специалист
Смятам,че циркулацията на флуида през бойлера ще е много слаба, ако въобще има такава, бойлера ще загрява много бавно.Необходимо е в трасето на бойлера да се монтира втора помпа.
PCL82 - майстор
popovvv написа:
Смятам,че циркулацията на флуида през бойлера ще е много слаба, ако въобще има такава, бойлера ще загрява много бавно.Необходимо е в трасето на бойлера да се монтира втора помпа.
Защо? Разстоянията са къси. Тръбите ще са оразмерени според нужните дебити при скорост 0,3м/сек. Има си помпа.
popovvv - специалист
Приемаме, че камината е на ниво "0"м.Над нея имаме 5,2м воден стълб/два етажа с височина 2,6м/ т.е около0,5 атм.Бойлера е на ниво -1м..Налягането на водния стълб над камината ще подпомага работата на помпата и няма да позволява движение на флуида през бойлера.По- просто обяснено на помпата ще е по-лесно да върти водата над нейното ниво, вместо да засмуква/ако въобще може/ тази под нея.
LazarGanev - "Велик майстор"
popovvv написа:
По- просто обяснено на помпата ще е по-лесно да върти водата над нейното ниво, вместо да засмуква/ако въобще може/ тази под нея.
Всичко може да се балансира, а и схемата не трябва да се изпълни точно така, а долу до бойлерана студения щранг вместо коляно трябва да е тройник и от там да засмуква помпата - т.е вертикалния щранг да стига до долу.

Тема "Отворен РС и обезопасяване на системата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: