• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ArturDent - Почти Безобиден
Jason написа:
Чак, когато имам ясна визия какво искам, тогава ще отида при архитекта...
единак написа:
... и имаш някаква представа, начертай си го на лист хартия, изясни си какво точно искаш и кое може да се намали или махне и отиди при архитект...
И аз да се запиша:
Първо ТИ трябва да знаеш какво искаш. Иначе архитекта ще ти набута някой негов предишен проект, модифициран малко.

Писах ти по-горе - има достатъчно проекти в интернет (търси "house plan"). Повечето са на американски сглобяеми къщи, но ако разгледаш 20-тина поне ще знаеш какво искаш (една или три бани, голям хол или голяма кухня, колко спални и т.н.).
Да оставиш архитекта да ти каже какво искаш ти - това е най-лошия вариант.

Технически ръководител (не надзор) ти трябва по закон - но това може да е всеки човек завършил строителен техникум. Той трябва само да се подпише под документите.
Фирма или бригада - ако имаш истински доверен човек за технически ръководител (като единака) - тогава бригада. Ако нямаш време да надзираваш постоянно и такъв човек - фирма (като мен).
KATANS - напреднал
ЕДИНАК
ДВА МЕСЕЦА РЪЧКАМ ИНТЕРНЕТ ЗА КЪЩИ , ПРОЕКТИ И РАЗНИ ПОДОБНИ ЧАРТАЯ РИСУВАМ СПОРИМ С ЖЕНАТА .ЯСНО МИ Е КЪДЕ И КАКВО ДА БЪДЕ И НА КЪДЕ ДА ГЛЕДА.САМО НЕ МОГА ДА СИ ГО ПРЕДСТАВЯ КАТО КЪЩА .НО И ТОВА ДО НЯКЪДЕ ГО УТОЧНИХ.ТОВА КОЕТО РАЗБРАХ Е ЧЕ АРХИТЕКТА ТРЯБВА ДА НАПРАВИ ТОВА КОЕТО ИСКАМ А НЕ ДА МИРАЗВИВА РАЗНИ ТЕОРИИ И ДА МЕ БАЛАМОСВА .И ЩОМ ЩЕ СЕ ВОДЯТ ДОКУМЕНТАЦИИ МАЙ ЩЕ ТРЯБВА ДА МИСЛЯ И ЗА ТЕХНИЧЕСКИ .НЕГО НЕ ГО БЯХ ПРЕДВИДИЛ КАТО РАЗХОД.
KATANS - напреднал
ArturDent
БЛАГОДАРЯ И НА ТЕБ И НА ВСИЧКИ ВКЛЮЧИЛИ СЕ ДО ТУК !
МАЛКО ПО МАЛКО КАРТИНКАТА СЕ ИЗЯСНЯВА!
С ПИТАНЕ И ДО ЦАРИГРАД СЕ СТИГА! КАЗВАТ СТАРИТЕ ХОРА.
Георгиев - специалист
Ако нямаш необходимото образование и документ, дори и сам да строиш всичко ти си длъжен да осигуриш технически ръководител. Това е закон и не подлежи на обсъждане. Негови задължения са да контролира изпълнението на строжа според изискванията на архитекта и конструктора (а ти се разбираш с тях преди да са направени проектите), поръчва материалите, следи за качеството на материалите, документация, инструктажи на работниците (когато работят такива на твоя обект). Това е работата на техн. ръководител съгласно ЗУТ, ти го наемаш, пък кое ще си вършиш сам и кое ще оставиш на него няма значение. Заплатата му няма да падне.

ЕДИТ: много бавно зарежда сайта, докато успея да пратя мнението си ArturDent вече ти е обяснил :)
KATANS - напреднал
НЕЩАТА СТОЯТ ТАКА :
БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ ИМАМ ИЛИ НЕ ТЕХНИЧЕСКИ НА СТРОЕЖА НАКРАЯ ТРЯБВА ДА НАМЕРЯ НЯКОЙ КОЙТО ДА СИ СЛОЖИ ПОДПИСА ПОД ДОКУМЕНТИТЕ.
ПРАВИЛНО ЛИ СЪМ РАЗБАЛ? :?
единак - специалист
Само да поясня нещо, че сякаш малко извъртаме нещата. Архитектите работят по определени правила и зависимости. Има неща, които са наложени в практиката и имат огромно значение за добрата експлоатация на къщата, дори и да не ги забелязваме в ежедневието. Всички архитекти ги знаят тези основни положения и се стараят да ги спазват.
Архитектът не е само чертожник, който узаконява мераците на инвеститора. Това са творци, съветници и професионалисти. За съжаление, както във всяка професия има добри и лоши. Доскорошните години на строителен бум наложиха неприятната практика последния некадърник, завършил незнайно как, да се величае до Господ.
Все пак, желанието на мераклията е най-важно и тогава, ако се обоснове правилно, е възможно всякакви недомислици да минат на съвет.
ArturDent - Почти Безобиден
KATANS, правилно си разбрал. Накратко в закона се - обектите са 1,2,3,4,5,6 категория.
От 1-4 (разни блокове, обществени сгради и т.н) ти трябва технически надзор - лицензирана фирма с специалисти по всичко (дипломирани)
5 категория - това са къщи, като твоята бъдеща - за тях трябва технически ръководител - може са бъде и човек с строителен техникум
6 категория - разни бараки и т.н. за тях не се иска почти нищо.

А от фирма за технически надзор няма да избягаш - след като са готови проектите тя пак трябва да минат през такава фирма. Тя уж ги проверява дали всичко е ОК (оценка за съответствие по чл. 1хх от ЗУТ). Същата услуга се върши и от общината, но... поне в нашата фирмите за надзор правят тази оценка малко по-евтино от общината и около 8 пъти по-бързо....
goran2 - специалист
САМО ГО ВЪРТИТЕ И НЕ МУ СТАНА ЯСНО НА ЧОВЕКА.ТЕХНИЧЕСКИ РЪКОВОДИТЕЛ ТИ Е НУЖЕН ЗА ДА ТИ РАЗПИСВА АРМАТУРАТА ПЛОЧИТЕ,НАЛИВАНЕТО НА БЕТОНА.СЪВЕТ ОТ МЕН.ТЕХНИЧЕСКИ ТРЯБВА ДА ИМАШ ПО ВРЕМЕ НА СТРОЕЖА.ПЪРВО ЗАЩОТО ТИ НЕРАЗБИРАШ И НЕ МОЖЕШ ДА ИМ ОКАЖЕШ ТЕХНИЧЕСКИ КОТРОЛ ДАЛИ СА ИЗПЪЛНИЛИ АРМАТУРАТА ПО ПЛАН.ВТОРО ТРУДНО ЩЕ НАМЕРИШ НЯКОЙ НЕПОЗНАТ ДА ТИ РАЗПИШЕ НАКРАЯ КОГАТО ВЕЧЕ СИ ЗАВЪРШИЛ.С ПОДПИСЪТ СИ ТОЙ НОСИ ОТГОВОРНОСТ.ЗАКЛЮЧЕНИЕ ТРЯБВА ДА ИМАШ ТЕХНИЧЕСКИ РЪКОВОДИТЕЛ НА ОБЕКТА ПО ВРЕМЕ НА СТРОИТЕЛСТВОТОЛНАДЯВАМ СЕ ДА СЪМ БИЛ ЯСЕН ЗА ДА НЯМА НЕДОРАЗУМЕНИЯ.НА ОБЕКТА ТРЯБВА ДА ИМАШ И КНИЖА БЕТОНОВ ДНЕВНИК.НАДЗОР ЗА 5 КАТЕГОРИЯ И СТРОИТЕЛНА ФИРМА НЕ ТИ ТРЯБВАТ.
Георгиев - специалист
Горане, армировката си я проверява инженера дали е изпълнена по предписания.
goran2 - специалист
Ако на някой от строилите тук инжинера е ходил да му разписва арматурата на обекта да си вдигне ръката.Аз не коментирам какво трябва а каква е действителноста.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "ПРЕДСТОИ МИ СТРОЕЖ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: