• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
vipltd - специалист
Шапката на комина от последната снимка заслужава внимание.
Всичко друго е просто аматьорско изпълнение.
Защо парапета на първия етаж изглежда успореден на терена,а не да речем на стрехата?
ArturDent - Почти Безобиден
Защото колега, не всичко симетрично е красиво. Моето скромно мнение е че за една възрожденска (битова) къща е задължително елементите да не са напълно симетрични (успоредни на нещо).
А парапета ако беше успореден на стряхата, щеше да стане по-висок от едната страна. Другият вариант е да се прави водоравен фундамент..., но нашите предци са следвали терена, а не са правили квадрати и панели. Някак си по-природно е така(не конкретната къща).
merakliq - специалист
argonavt няма проблем. Сега разбрах какво имаш предвид. Няма нищо недоизказано. Искрено се възхищавам на къщата ти.
argonavt - специалист
[quote="merakliq"] Голям фен съм на старата българска къща и специално на стила в търновско - габровския регион, също и на ковачевския стил........./quote]

merakliq, радвам се ,че се разбрахме. Според мен няма проблем да се построи къща с характерната архитектура за различните краища на БГ.
Илиян Илиев™ - майстор
argonavt написа:
...но не може да се избяга от квадратното сечение...
Тук вече не съм съгласен с теб. :evil: Всичко опира до кофража и майстора кофражист. :wink:
argonavt - специалист
Ако можеш да кофрираш осмостен вписан в квадрат 14/14 , като в края на колоната преминава в квадрат , при това армирано сечение . Това трябва да изпълнява и носеща функция. :)
Илиян Илиев™ - майстор
Дебелината на носещата колона си я и зчислява инженера. Останалото е въпрос на отсечени ъгълчета.

Демек, ако инженера каже, че за носеща колона е достатъчно 14/14 нищо не пречи кофража да се направи така че колоната да получи формата описана от теб, която всъщност не можах да разбера точно каква е.

Ако си ме разбрал правилно - Няма нищо сложно да направиш кофраж на колона 14/14 с формата на осмостен, на който 4 от стените са по 10 см примерно или пък 12 или пък всичките осем да са еднакви. Колко ще бъде носещо си е проблем на човека с чертежите.

п.п. В никакъв случай не съм защитник на бетона. Дори напротив - следя с интерес всички подобни теми, защото и аз както много други съм привърженик на този вид строителство(дървено скелетното). Горното го написах единствено, защото съм сигурен че няма непостижими форми при бетона.
argonavt - специалист
Илияне, като говорим за колона имам предвид като тази , но ъглите още по-обрани , до напречно сечение осмостен. Виж също колоната 1 м от пода и 1 м от тавана - сечението е квадрат. Ето снимката

Изображение

Ако не може да да си го представиш , ще снимам една такава колонка , но сега ме затрудняваш. Прощавай.
Другото е , че колона под 20/20 от бетон не става. Има норми , които изискват това.
Добре , кофража ще го направим / с триста зора , но ще го направим и ще търсим многократкна употреба за рентабилност/, но заслужава ли си труда и средствата , като ефекта е съмнителет?
dito - специалист
Не е така, Илияне, 14/14 колона не може да стане - само като махнеш по 2 см. заради бетоновото покритие и тази армировка вътре нищо няма да прави... Не помня позволяваше ли се сечение под 25/25, но при всички положения не е добре.
А за смяната на сечението - Аргонавт имаше предвид ето това:

Прикачен файл

DSC04830.jpg
DSC04830.jpg (97.73 KиБ) Видяна 3711 пъти
dito - специалист
Еййй, изпреварил си ме и за нормата, и за снимката :lol: , направо да си трия мнението...

П.П. последната къща, която пусна 2бтренди не ми допада особено честно казано. Когато говорим за битов стил разбирам къщите на Горан и Аргонавт. Последната ми приличаше по-скоро на ловна хижа, строена през залеза на соца - наистина много яко си личеше СБ конструкцията, а и самите форми не ми стоят хармонично, малко квадратно някак си :|
Последна промяна от dito на пет фев 26, 2010 9:21 pm, променено общо 4 пъти.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Колко от вас биха построили къща като тази на Аргонавт?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: