• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
stefan_gb - специалист
С каква стоиност са тези товарни резистори свързани в триъгълник, не товариш ли излишно генератора.....
Това управление какво е , там ли е изправителния блок, а и това SN7930 не ми стана ясно за какво служи.
Последна промяна от stefan_gb на нед яну 17, 2010 6:38 pm, променено общо 1 път.
dj_marti79 - специалист
Ето тук е клипчето от снощи http://www.vbox7.com/play:b31bc621
Ако ротора има възбудителна намотка направете го по културния начин. Реле-регулатори бол 28V или 14,4V в магазините за авточасти.
Днес пак няма вятър.

Прикачен файл

Rele-regulator.JPG
Ето тази схемичка я бях изровил но не ми харесва това с окъсяването на намотките
Rele-regulator.JPG (49.63 KиБ) Видяна 8784 пъти
BoBo72 - специалист
Стефане , товарът е омов , реотани от печка ще свършат работа , защото имаш 1,5кв. генератор-50А .Атези товаарни съпротивления се включват от релето като спирачка. Окъсява статора докато намали оборотите и после пак се иссключва.От схеемата, като окасиш статора,пада и тока на ротора. Малкия квадрат е исправител ,а 7830 е стабилизатор на напрежение за 30в.При 30в. се задейства релето с шунта ,от там там се спира въртенето на генератора"падат оборотите".Това ти е и регулатор на скороста въртене на перката.До 30в. си работи нормално , примерно до , 10 м/с вятър . 7830 е интегрален стабилизатор , голям колкото нокът .
ТАКАВА Е СХЕМАТА ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛЯ.
Аз затова исползвах купешко.Генератора е важен , перките са елементарната част.
Успех с майсторенето!!!
stefan_gb - специалист
Ясно за стабилизатора но не бях срещал SN7930 затова и попитах.
Интересно решение за реголиране на напрежението посредством реголиране на скороста чрез товарни резистори. Но пак излиза че не го ползваш пълноценно поради този тип ограничение на напрежението /не те кртикувам а просто мисля по въпроса/ иначе евала за старанието :prost:
четох доста от вашите постове тука.Има много добри идеи за вертогенератор но никъде не видях някой да е замислил да изработи самия генератор.Гледах тук там из нета добри "китайски"идеи за направа на ротори и статори от смоли и метал .Важното и най скъпото е да се намерят свестни магнити(неодим). http://www.otherpower.com/stator.shtml тук се дава такава идея и доста подробно е обяснена и самата изработка .Не е трудно но пак повтарям магнитите са скъпи доста.За посочения в сайта проект се изисква 24бр магнити които всяко парче е по 15-16 лв.Това оскъпява и самия проект.Иначе е добър замисъл защото дава дбри резултати при малко вятър.Аз съм от Казанлък и чух оня ден че в НИТИ военните заводи се произвеждат магнити но не са неодим.Ше ида да проверя и ако са по ефтини мога да се захвана да направя нещо подобно.Никак не е трудно да се направи самия генератор като гледа човека е обяснил доста подробно как се изработва иска се да се преоразмери проекта в СМили ММ че е дадено е в инчове
ПРАМИЗ ООД
ПОСТОЯННИ МАГНИТИ
NdFeB (неодимови магнити)
http://www.pramiz.com/frambgp.html
BoBo72 - специалист
# feromagniti Pernik# vsyakakvi magniti
ne e tolkova elementarno Moya generator nemoge da go zavarti silen viatar ako e sprian elektricheski [/url][/b]
dj_marti79 - специалист
Вчера смених алтернатора, с динамо с постоянни магнити. Страхотна машна.
Днес го оставих да работи без надзор, но вятърко е прекалил с производството на електроенергия. Изкривил е държачите на едното витло и то се е ударило в мачтата.
Аз сам съм си виновен, че още не е готова автоматиката. :datz:
Голяма щета - една куфражна дъска и 2 дена работа
То като няма вятър - няма, но като има - ... :rain: :motz: :motz:

Прикачен файл

DSC00033.JPG
Динамо Сливен 30V/1100об.мин
DSC00033.JPG (60.59 KиБ) Видяна 9125 пъти

Прикачен файл

DSC00038.JPG
Ах ти лош вятърко...
DSC00038.JPG (34.89 KиБ) Видяна 9125 пъти
Здравейте, почти ми стана ясно как да си направя ветрогенератор ама почти.Искам да се захвана и аз да си направя едно генераторче но има неясни за мен неща, не сам отличник по електро техника и затова моля за савет. Какво динамо ми трябва за да саздам генераторче което да захранва една къща консумацията на ток за 24часа е 20-25кв, аз сам на хълм близо до морето и вятър има почти постоянно през повечето време е слабичак но го има.Четах че доста хора от форума са оспели от нищо ещо да направят.ДАНО НЕСТЕ СЕ ОТКАЗАЛИ ОТ ТЕМАТА БЛАГОДАРЯ...javascript:emoticon(':?')
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: