От мобилни телефони до цифрови камери
Metalboy - напреднал
Добър вечер и честит празник! Проблемът ми е следния-реших да си направя тонколнка за GSM-ма. Използвах този усилвател- http://www.hobbykit.dir.bg/hobbyb/h1000.html , за захранване акумулатор Lava 6V/1.3Ah, а за филтриране на напрежението 2бр. кондензатори 10000uF/25V. Сигнал взимам от GSM-ма или MP3-ката,но каквото и да правя звукът никога не е изчистен (или е пищящ или се чуват силни изкривявания,а в повечето случаи и двете). Пробвал съм много неща , който съм чел в този други форуми, но нищо не помага напълно (сложил съм резистор на входа,слагал съм потенциометър и послезователно свързан кондинзатор преди говорителите - 4бр. усп. с-ни 470uF/16V).Как мога да изчистя максимално звука?Пиша тук ,защото знам ,че ще получа адекватна помощ от компетентни хора!Благодаря!

п.п. - по-късно ще кача снимки

Прикачен файл

ok.jpg
това е изглед отпред
ok.jpg (190.55 KиБ) Видяна 2811 пъти

Прикачен файл

lo.jpg
изглед от страна на говорителите
lo.jpg (229.73 KиБ) Видяна 2811 пъти
sstefanov - майстор
Пусни схема на това, което си направил, за да те разберем.
MamaMy - майстор
Сложи акумулатор 12 волта и нямаш нужда от филтриращи кондензатори щом ще захранваш само от акумулатор.
ELEMENTAL - специалист
12V ще са малко множко за ИС с номинално захр. напр. 2V - 10V :wink: .Филтриращите кондензатори ми се виждат малко прекалено големи за такъв маломощен у-тел (не, че биха влошили работата му).Иначе, кондензаторите дето са вързани допълнително към високоговорителя са повече от ненужни.Така както са вързани в момента съвсем допринасят за срязването на ниските честоти (в у-ля си има развързващ кондензатор 470uF).
П.С.По принцип изх. мощност на ИС при захр. напрежение 6V е около 600-700mW при положение, че нелинейните изкривявания са 10%.
lenko71 - специалист
Изходната мощност - 1W при Ucc=14V и RL=4 OM
Какво очакваш да чуеш при 6V захранване и три говорителя на изхода?
alfafen - специалист
Първо напрежението ти е малко второ незнам защо си сложил филтриращи кондензатори като си от акумулатор :? Както и да е невредят но няма и полза от тях.Ако намалиш сигнала от mp3 или gsm изкривяването ще намалее .Защото самото устройство в карая на характеристиката на усилване има изкривяване :) И самия усилвател на пълна мощност пак изкривява и с малко напрежение :-D щом пак чуваш нещо :-D.Значи намаляш входния сигнал до около 80% и изходния до към 80% 90% и хакаш 12волта захранване . Като си готов кажи дали е станало успех :supz: :supz: :supz:

Тема "Самоделна тонколонка за GSM" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: