Най - вълнуващия въпрос зимно време.
armagedamian - специалист
Ммм дааа,
Същия проблем имам с един U22 7секц.Не гори добре,затлачил се е от гадни въглища и комина въобще не дърпа.Извикаха ме с обяснението " ... от котела тече вода ...",а всъщност е много як конденз.Котела не гори ,а тлее.Когато отворих вратата се разгоря,но се вижда как постоянно кондензира вътре.Фатмето вика нали е гаранционен дай да го сменяме :-D ,как да и обясня че не става така :?
filmatoplo - майстор
Уф те в Айтос са така :wink: ама и аз знам че над 35-40 киловата нагоре не работят добре -с по големите камери не биват всички чугунаци.несъмнено обаче и горивото е мн важно .
filmatoplo написа:
Уф те в Айтос са така :wink: ама и аз знам че над 35-40 киловата нагоре не работят добре -с по големите камери не биват всички чугунаци.несъмнено обаче и горивото е мн важно .
Не в Айтос ами балкана :) и горят някакви кафеви въглища,абе отврат.За месец и половина така се е затлачил,че само тлее.Има по един пръст смола натрупана по стените на огнището.Мога да си представя какво е в комина.Не се сещам как ще се чисти това. :|
Stefak - напреднал
Такива бяха първите 4 тона, които взех този сезон. Котела беше станал целия черен и мазен, пълна отврат и пушеше ужасно, но пък бяха калорични и топлеха. Добре, че следващите бяха по читави та изгориха налепите и се оправи. Това е начина да се изчисти, друг няма, само че няма гаранция, че и следващите които купиш ще са читави.
vodopada - специалист
armagedamian написа:
filmatoplo написа:
Не в Айтос ами балкана :) и горят някакви кафеви въглища,абе отврат.За месец и половина така се е затлачил,че само тлее.Има по един пръст смола натрупана по стените на огнището.Мога да си представя какво е в комина.Не се сещам как ще се чисти това. :|
Ако комина е само за котела и е обезопасен - сух чам на тънки летви.
Даваш един доман ,да се запали и комина.Само да не запалите и къщата. :x
vodopada написа:
armagedamian написа:
filmatoplo написа:
Става и с газова горелка :-D
Any - напреднал
vodopada написа:
armagedamian написа:
filmatoplo написа:
А това става ли и за камина?
Any - напреднал
bobiavto написа:
... При мен котелното е обособено в гаража, и не мога да ти опиша каква мръсотия става,особено като ми вкарват въглищата. За 6 тона сигурно прахоляка е 200кила...
Аз пък си купувам въглищата в чували, малко по- скъпо е обаче чистичко, е вярно че аз купувам по- малко, а не 6тона.
idakieff - специалист
при котлите без вентилатори като виадруса има специфика на разпалване ползвам такъв само че 17.5кв.
имал съм наблюдение как работят и по големите по мощност котли от същата марка
някой хора си мислят че само го зареждаш драскаш клечката затваряш и тойще се разгори от самосебеси да ама не стаа така
значи трябва да се запали на горно горене да се отвори клапата на горната вратичка докато не се разгори хубаво до към 40 градуса и после се затваря а долна вратта трябва да остане отворена докато не дигне 70-75 градуса след това се затваря и остава на само регулация от терморегулатора на котела клапата на комина не се затваря до край ръчката се дърпа окло 7-8 см. това е при нормални условия и при добър комин
значи при по слаби комини клапата на комина може и да не се пипа да стой отворена няма проблем
моя комин е добър и затварям клапата окло 8-9 см. само когато е много студено и духа силен вятър я затварям почти до край щото бързо изгарят въглищата
при такава експоатация не се поучава нагар и катран и няма нужда от често почистване
sherii1969 - помощник
Здравейте на всички и от мен , аз също имам подобен проблем , котела ми е SIME и при мен се налага да го чистя често заради мокрите и пълни с пепел въглища, вече 4 години се мъча да намеря някъде чисти и няма и няма , все така ситни и затова се обедих че трябва да измисля нещо друго а именно изчаквам да изгори хубаво почти до край предишното зареждане с въглища , после взимам едно арматурно желязо и ръчкам вътре в камерата докато изпада пепелта и скарата остане с чисти отвори след това слагам един -два реде подпалки за да може като сложа ситните въглища да не изпаднат направо в пепелника още преди да са изгорели и Ви казвам котела вдига 100 градуса /помпата е на 1 скорост/ като качи над 100 градуса превключвам на по- голяма скорост помпата в никакъв случай не запушвам отвора за въздух към камерата , защото започва само да пуши и задръства ребрата на водната риза със сажди веднага разбира се аз съм цял ден до котела , просто работя в същото помещение и постоянно го наблюдавам и затова превключвам помпата де а когато ме няма я включвам само на 3 степен и още един съвет за предотвратяване на конденз в горивната камера , слага се термостат който включва циркулационната помпа примерно на 60 градуса ия изключва на 40 градуса като не позволява по този начин образуването на конденз, аз за сега съм доволен , макар че имам малък проблем с комина някога като е правено помещението комина е бил 10 -12 см. после като зидах комина се опитах да го разширявам с малък успех го разширих до 13 - 14 см . иначе мястото не ми позволява повече да се кърти , а от плочата на горе /дупката която разкъртвах е на плочата /е зидан комина с ф-180 , та затова го чистя и по-често иначе като усетя че се е задръстило къртеното отворче чистя го и пак водата ври това е от мен!
:lol:

Тема "Слаба тяга на котел Виадрус U26 при студено време под -5 гр." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: