• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Преди над 20 години съм карал мотор Балканче със газ за горене и олио смесено -вървеше ама пушеше и миришеше на картофки :-D .
maxuel82 - специалист
Chefo77 написа:
maxuel82, има ли разлика в разхода на олио и на нафта? А във вървенето?

filmatoplo, болшинството от добавките за гориво, които се произвеждат са с нафталин :)
Разхода е един и същ ако ти гори 5/100км нафта ще гори и 5л/100км олио :idea: Вирвенето също е еднакво и с двете горива ! Само че като гориш олио колата не пуши ! И не слагайте олио на двигатели със системи :!: :!: :!: pumpeduze и common rail :!: :!: :!:
Chefo77 - майстор
Аз питам, защото ако имаш откъде да вземаш тънко нафта, дали не е по-на сметка там, вместо да даваш 2 лева за олио ... Аз например си зареждам от колонка, съвсем легално, нафта за 1.78 (в момента).
vas_konti - напреднал
Chefo77 написа:
Аз питам, защото ако имаш откъде да вземаш тънко нафта, дали не е по-на сметка там, вместо да даваш 2 лева за олио ... Аз например си зареждам от колонка, съвсем легално, нафта за 1.78 (в момента).
В БГ в момента няма(с малки изключения)истинско дизелово гориво,всичко е бъркоч.Какво остава за"тънката нафта".А използваното олио не е 2 лева а е 30-50ст.
Chefo77 - майстор
При условие, че човека си кара колата с използвано олио, колко по-лоша ще е тънката нафта?
А за цената - цитирам: "Оня ден намерих в Кауфланд олио на 1.70 и купих 2 стека ама както е тръгнало ще иде за готвене ".
Като ще е 1.70, да е нафта поне :)
maxuel82 - специалист
Естествено че ако има откъде да намираш по-тънко нафта не ти трябва да се занимаваш с олио и подобни глупости :idea: Аз искам да кажа че при цената на нафтата 2.04 в момента олио на цена 1.7 е добре при условие че немога сега да си намеря по-евтина нафта или използвано олио! Ако взимам поне 1000лв заплата НИКОГА не бих се занимавал да събирам и да карам с олио ! Ще си зареждам на бензиностанцията и ще си карам като бял човек ! ама от мизерия и немотия !
vas_konti - напреднал
Колегата си приготвя биодизел,и когато няма отработено олио за зорзаман купува "редовно" олио от магазин.Нафта се слага по малко за дезинфекция и стабилизиране на БД(биодизела).Евродизел се намира и по 1-1,20лв но това е друга бира.
Fortune - специалист
vas_konti написа:
В БГ в момента няма(с малки изключения)истинско дизелово гориво,всичко е бъркоч.Какво остава за"тънката нафта".А използваното олио не е 2 лева а е 30-50ст.
Що ще е бъркоч?
Едва ли Лукойл ще си играе да прави глупости, както и другите по големи - Нафтекс, Петрол, ОМВ...
Бъркочите са при малките.
maxuel82 - специалист
vas_konti написа:
Колегата си приготвя биодизел,и когато няма отработено олио за зорзаман купува "редовно" олио от магазин.Нафта се слага по малко за дезинфекция и стабилизиране на БД(биодизела).Евродизел се намира и по 1-1,20лв но това е друга бира.
Точно това ми беше мисълта :wink: Сега мога да се вредя с ново нерафинирано олио на 0.80ст/л. ама още не е сигурно дано да стане и почвам да правя инсталацията за преработка :idea: :-D
vas_konti - напреднал
Fortune написа:
vas_konti написа:
Що ще е бъркоч?
Едва ли Лукойл ще си играе да прави глупости, както и другите по големи - Нафтекс, Петрол, ОМВ...
Бъркочите са при малките.
Ей за тия малки изключения става въпрос,Лукойл,ОМВ,ШЕЛ,даже и от Петрол-ската нафта реват.Старите модели не го усещат но HDI.,commonreal,помпа дюза се прецакват често заради лошо гориво.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Нафта без акциз - кога?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: