• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
shadowman - майстор
Специално заради bogomilZ нека се види на живо, изрових една снимка с дата даже.

Изображение
bisplus - специалист
bogomilZ написа:
изобщо не е писано за проблем с лепилото
тук проблема не е в марката лепило - схащаш ли сега
той просто няма тази машина а вдигна снимка от нета
по отношение на лепенето - дебелината на канта определя и скоростта на подаване (кант 0.45 и кант 2 мм все с 8 м/сек ли го подаваш)
значение има и дали има подгряваща дъска
а за протокола - моята кантираща е самоделка - направих я универсална - мога да олепилявам детайла при праволинейно кантиране - получава се по качествено залепване и може да обръщам да олепилявам канта - при криволинейно , работя с лепило DORUS
предпочитам канта 0.8 до 1 мм , скорост на подаване 8 м/сек , температура 160 гр
детайла обдухвам с горещ въздух
растоянието от вала за олепиляване и притискащия вал е 115 мм
Ми е това се казва мнение! Според мен скороста на подаването на детайла независимо от дебелината на канта си е една и съща....поне при мен е така! Кантирам с обикновенна криволинейна,олепилява канта и има подгряваща дъска за детайла. Използвам прозрачно нискотемпературно лепило на Quilosa. За 2 и 0,8мм го карам на 180градуса, 0,45 не ползвам щото ми е отврат. Разбирам защо не предпочиташ 2мм...аз го чеша с Фестото. :)
peter_m - специалист
Мнение от човек, който 10 години се занимава с това.

1. Абсолютно грешно, че jowat e по-скъпо - смени си дилъра. Разликата в цената е голяма в полза на йоват
2. Доруса е боклук (нищо че е Хенкел) - лично съм правил изследвания в лаборатория - пълно е с пълнители, а йоват е чисто лепило
3. Йоват е безцветно, т.е. "поема" цвета на канта и детайла и не си личи, а хенкела е цвят неутрал, т.е. си личи на фугата (особено от страната на подрезвача)
4. Всички фирми (имам предвид наистина сериозни и големи фирми) използвали някога дорус се отказаха от него и минаха на йоват - причината е масово разлепени кантове (+всички останали недостатъци)

и така нататък, и така нататък

Вервай ми ;)

От там на татък няма нужда да ти обяснявам за качеството на самите кантове както и че има кантове, които изобщо не са промазани, освен това има и различни лепила за различните видове (ако трябва да си още по-прецизен), да не говорим ако лепиш швартни - тогава лепилото е съвсем друго, че не е хубаво да държиш канта на много студено , че ролките на 2мм кант е хубаво да се развиват на по-голям диаметър (особено ако са станали малки) за да се отпускат и т.н. Всяко лепило си има работна температура. Зимата се работи с някой градус повече, лятото - по-малко. При по-старо лепило (застояло) пак температурата е по-висока от колкото при прясно лепило. Вдигането на по-висока от работната температура води до прегаряне на лепилото и пушене, да не говорим, че му се влошават качествата. Няма нужда да споменавам за фалшивите 0.4 мм кантове, които се нагърчват и разтапят при температура на лепилото от 180 градуса. Тогава пък трябва да се използва нискотемпературно лепило (примерно 140)

И още нещо - хубаво е като купуваш лепило (особено пък ако държиш да е дорус) да искаш документ за датата на производството (който по принцип липсва), много често лепилото е старо, отделен въпрос е на каква температура е съхранявано. ;)

Относно споменатата скорост на подаване (лепене) на канта - Нека оставим настрана криволинейно лепящите машини (освен това човека не пита за такава). Друг е въпроса, че те само лепят и не обработват. При праволинейните кантиращи машини скороста на подаване зависи най-вече от агрегатите на машината (в 90 % от случаите зависи от корнерраундинга). При масовите машини (нисък и среден) той работи при скорости 8 до 12 метра/мин. Обикновено тънкия кант се работи при 16. Ако на 2мм кант няма да заобляме ъгълчетата с корнерраундинг (имам предвид ъгълчетата и страната, която е 18мм, а не по дължина на канта) също се лепи на 16 м/мин (или максималната скоост на машината). При висок клас машини, където въпросният агрегат е с друга конструкция може да се работи и до скорости 20 м/мин (работещи всички агрегати по машината независимо от дебелината на канта. При специална поръчка има машини направени дори на 24м/мин, но е излишно, защото при тази скорост просто не може да се смогва подаването на детайли :). Разбира се трябва да се отбележи, че по-високата скорост предполага "по-некачествена" обработка, особено при захабени ножчета, неправилна настройка и т.н. Но като цяло скороста няма отношение към залепянето (е понякога при лепене на много широк детайл от порядъка на 50-60мм машината може да няма дебит на лепило).
Последна промяна от peter_m на ср мар 17, 2010 3:19 pm, променено общо 2 пъти.
bogomilZ - специалист
peter_m написа:
Мнение от човек, който 10 години се занимава с това.

1. Абсолютно грешно, че jowat e по-скъпо - смени си дилъра. Разликата в цената е голяма в полза на йоват
2. Доруса е боклук (нищо че е Хенкел) - лично съм правил изследвания в лаборатория - пълно е с пълнители, а йоват е чисто лепило
3. Йоват е безцветно, т.е. "поема" цвета на канта и детайла и не си личи, а хенкела е цвят неутрал, т.е. си личи на фугата
4. Всички фирми (имам предвид наистина сериозни и големи фирми) използвали някога дорус се отказаха от него и минаха на йоват - причината е масово разлепени кантове (+всички останали недостатъци)

и така нататък, и така нататък

Вервай ми ;)

От там на татък няма нужда да ти обяснявам за качеството на самите кантове както и че има кантове, които изобщо не са промазани, освен това има и различни лепила за различните видове (ако трябва да си още по-прецизен), да не говорим ако лепиш швартни - тогава лепилото е съвсем друго, че не е хубаво да държиш канта на много студено , че ролките на 2мм кант е хубаво да се развиват на по-голям диаметър (особено ако са станали малки) за да се отпускат и т.н. Всяко лепило си има работна температура. Зимата се работи с някой градус повече, лятото - по-малко. При по-старо лепило (застояло) пак температурата е по-висока от колкото при прясно лепило. Вдигането на по-висока от работната температура води до прегаряне на лепилото и пушене, да не говорим, че му се влошават качествата.

И още нещо - хубаво е като купуваш лепило (особено пък ако държиш да е дорус) да искаш документ за датата на производството (който по принцип липсва), много често лепилото е старо, отделен въпрос е на каква температура е съхранявано. ;)
напълно те подкрепям - изказването е напълно професионално и се развам че форума се наблюдава и от професионалисти
опитах се да подскажа на колегата че околната температура е след много други фактори, които влиаят на качеството на залепване на канта
shadowman - майстор
peter_m още оня ден стигнах до извода, че повече дорус няма да взема. Инак се знае от де се взима, от драг. Ще ми кажеш ли от къде пазаруваш Jowat-а, на мен ми го доставят от София на цена около 170 пари + куриер ми идва на около 200 пари, а доруса е 132. Гледам, че и в Стара Загора го имат, а за Пловдив не знам къде да го търся. Човека който ми препоръча лепилото ми каза и каква е разликата грубо казано, Jowat-a има съотншение 60 (лепило) - 40 (течни вещества) а доруса 50/50. Да спомена, че избягвам да кантирам с 0,45, наблягам на 0,8 корпуса.
Дали не е добре да поговорим и за кантове, дори и лоши.
peter_m - специалист
Ами Йовата е от София - цена и доставка както се разбереш. А за кантовете - все пак живеем в България, всеки производител гледа да ползва по-евтини суровини (които в случая са и по-некачествени). Така че в общи линии слагаш толкова скъпи материали, колкото клиента може да си позволи. При плочите е същото положението. Обаче там идва клиента, ти му показваш мостри и коя плоча колко струва на квадрат и той си прави сметката и избира. Или му калкулираш колко ще му струва изделието с един или друг вид пдч. Обаче по принцип канта не го избира (или само по цвят).
С две думи - пазара определя качеството и цената. За колкото ти плащат - с такива материали работиш ... и все пак канта не трябва да се разлепи при клиента след няколко дена (не че трябва изобщо да се разлепи).
Humanic - помощник
Имам 200 кила Ракол К4570, искам да иг арзкарам. Ако има интерес пишете ЛС.
  • 1
  • 2

Тема "Лепило за кантираща машина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: