Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
darksoul - помощник
Може ли да ми разясните за какво става дума, че от това което пише в интернет нещо неможе да ми стане ясно за каво става на въпрос.......повечето материали са на английски и това много ме затруднява като незнам за какво става на въпрос. Интересуваме главно знаете ли някоя книга на български език в която да са засегнати точно този тип генератори.
В университета не сме ги изучавали (само сме ги споменавали) и не съм им обърнал голямо внимание докато не ми се наложи да правя реферат върху тази тема.
Разбрах какъв им е принципа на действие как работят но немога да свържа нещата на български това е проблема :P
Такаче някой ако може да ми каже къде може да намеря материали относно този тип ще съм много благодарен.
Дълго се чудих дали да пусна тази тема , но най-сетне се престраших да пиша с риск да бъда яко............... :)
Такаче някой ако може дами помогне нека да пише
Благодаря предварително.
lubomirlz - специалист
Ами кажи кое по-точно не ти е ясно след като си разбрал принципа на действие и как работят.
Я по-добре напиши какво си разбрал.

И никой не се е родил научен, не е срамно да се пита даже е похвално че първо си си седнал на задника да почетеш и след това си пуснал темата да питаш.
darksoul - помощник
Влизам от жреме на време в този форум и чета различни теми и разбрах, че хората които искат наготово нещата не са на почит :roll:
До колкото от това което разбрах е, че не се различава по устройство от другите машини. Единиственото ново е, че се захранва както статорната така и роторнота намотка и двете участват активно в преобразуването на магнитната енергия като това жоди до по големи ефективни показатели и оптимизиране на магнитната енергия в (core-така пише в интернет но неми е ясно как точно трябва да се преведе явно имат в предвид магнитната система, но не съм сигурен за това както и фразата "core real estate"). Та разбрах че само по това се различава намотките са същите, заемат същия брои проводници в канал просто се захранва и роторната намотка. Това позволява променянето на изходното напражение съответно от честота и като има включен консуматор.Затова се използва при вятърните турбини. Има предимство пред асинхронен генератор със самовъзбуждане защото ги няма кондензаторите за създаване на намагнитващ ток. Въпреки, че се страя да чета някои работи немога да си ги обесня защо са така :lol:
Чудя се дали има книга в която да е засегнат въпроса за този тип генератори :? - за да може като почна да превеждам нещо от английски език долу горе да ми е ясно за какво става на въпрос и не като индиянец да се чудя кое как защо :lol:
hygro - майстор
Възбудителната намотка (роторът най-често) се захранва от трифазен инвертор. Това позволява например постоянна изходна честота независимо от оборотите на генератора. Фазата на въртящото се магнитно поле на ротора е сумата от фазите на ротора (забравяме многополюсните варианти) и на фазата на инвертора. Съответно и честотите...

В най-простия случай инверторът захранва възбуждането с честота, равна на разликата между желаната изходна честота и честотата на въртене.
darksoul - помощник
Възбудителната намотка черпи само реактивна енергия?
lubomirlz - специалист
Това не пречи да се регулира честота с инвертор.
darksoul - помощник
Да но нали при изменяне на оборотите se променя честота и напрежението както и при натоварване напрежението пада и когато генератора отдажа активна енергия в мрежата тоя активна енергия действа размагнитващо на системата и за да седи системата възбудена трябва да е осигурява необходимия намагнитващ ток- този ток от мрежата директно на ротора ли се подава и имали лавинообразно покачване на напрежението до достигане занота на насищане както е при обикновен асинхронен генератор.И ако не е това какво точно се постига с двойното захранване.
Аз мислям, че по този начин се заменя кондензаторната батерия при асинхроен генератор с самовъзбуждане като вместо да сменяме параметрите на кондензаторната батерия за да подъжаме напрежението на изхода константа (и трудното изпълнение на обратна връзка) това се заменя като се захранва генратора директно от мрейата с реактивна енергия и отдава активна като колкото повече натоварваме генератора и той се размагнитва от мрейата се подава реактивна енергия на ротора и така се осигорява постоянно възбуден генератор или греша. Аз си мисля, че е така........кажете жиче жие какво мислите по въпроса :?
lz1wvm - специалист
Tук го споменават като раразновидност.

http://webcache.googleusercontent.com/s ... clnk&gl=bg
lubomirlz - специалист
Точно за това е инвертора, като се изменят оборотите инвертора че промени честотата на захранващото напрежение, и все пак под една определена честота на въртене генератора няма да се включи в мрежата.
Ако работи като обикновен асинхронен той трябва да се върти с надсинхронна скорост за да отдава към мрежата, а реактивната ще си е черпи от конденз. батер. или от енерг.система.
darksoul - помощник
Значи инвертора в един момент започва да играе ролята на обратна връзка?

Тема "асинхронен генератор с двойно захранване - DFIG" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: