Архитектът е дължен да събере екип по всички части.Най-чисто е отиваш при главният архитект в общината и го питаш към кого да те насочи за проектиране.В повечето случай или той проектира и друг се подписва или има екип зад него който му отделя дължимото.В този случай си спестяваш размотаванията от типа "нямаше експертен съвет" или "ще включим разглеждането за следващия път" и т.н.Може да платиш малко повече,но поне си спестяваш няколко месеца мотаене и разрешението за строеж ти идва много бързо.Относно технически ръководител,мисля,че не е нужно защото това е фамилна къща и се строй докато има средства.Ако имаш познат такъв го хвани да подпише актовете изискуеми от надзора.Но най-добре си намери първо надзор и той ще ти каже как да стане,защото и те си имат оборотни техници на които се плаща за подпис на актовете за скрити работи.Ако те интересуват тарифите за надзор пиши, ще ти ги кажа.Успех!
alekghe написа:Архитектът е дължен да събере екип по всички части.Най-чисто е отиваш при главният архитект в общината и го питаш към кого да те насочи за проектиране.В повечето случай или той проектира и друг се подписва или има екип зад него който му отделя дължимото.В този случай си спестяваш размотаванията от типа "нямаше експертен съвет" или "ще включим разглеждането за следващия път" и т.н.Може да платиш малко повече,но поне си спестяваш няколко месеца мотаене и разрешението за строеж ти идва много бързо.Относно технически ръководител,мисля,че не е нужно защото това е фамилна къща и се строй докато има средства.Ако имаш познат такъв го хвани да подпише актовете изискуеми от надзора.Но най-добре си намери първо надзор и той ще ти каже как да стане,защото и те си имат оборотни техници на които се плаща за подпис на актовете за скрити работи.Ако те интересуват тарифите за надзор пиши, ще ти ги кажа.Успех!
На подчертаното в нормалните държави се казва “КОРУПЦИЯ“. Не че не съществува , но по този начин я подхранваме , а в същия момент протестираме че нищо не върви в БГ.
В по-предния си пост съветваш автора да изисква от архитекта няколко идейни проекта. Убеден ли си ,че общинския архитект ще вложи “целия си майсторлък“ да му направи хубава къща? Аз не съм. КОгато отиваш при някого да ти “мине“ нещата по-бързо , той ще се старае наистина това да стане , но с минимум усилия , защото си му в ръцете. Благодарение на този подход БГ е “супер красива“.