• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 11
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
alekghe - специалист
Архитектът е дължен да събере екип по всички части.Най-чисто е отиваш при главният архитект в общината и го питаш към кого да те насочи за проектиране.В повечето случай или той проектира и друг се подписва или има екип зад него който му отделя дължимото.В този случай си спестяваш размотаванията от типа "нямаше експертен съвет" или "ще включим разглеждането за следващия път" и т.н.Може да платиш малко повече,но поне си спестяваш няколко месеца мотаене и разрешението за строеж ти идва много бързо.Относно технически ръководител,мисля,че не е нужно защото това е фамилна къща и се строй докато има средства.Ако имаш познат такъв го хвани да подпише актовете изискуеми от надзора.Но най-добре си намери първо надзор и той ще ти каже как да стане,защото и те си имат оборотни техници на които се плаща за подпис на актовете за скрити работи.Ако те интересуват тарифите за надзор пиши, ще ти ги кажа.Успех!
argonavt - специалист
alekghe написа:
Архитектът е дължен да събере екип по всички части.Най-чисто е отиваш при главният архитект в общината и го питаш към кого да те насочи за проектиране.В повечето случай или той проектира и друг се подписва или има екип зад него който му отделя дължимото.В този случай си спестяваш размотаванията от типа "нямаше експертен съвет" или "ще включим разглеждането за следващия път" и т.н.Може да платиш малко повече,но поне си спестяваш няколко месеца мотаене и разрешението за строеж ти идва много бързо.Относно технически ръководител,мисля,че не е нужно защото това е фамилна къща и се строй докато има средства.Ако имаш познат такъв го хвани да подпише актовете изискуеми от надзора.Но най-добре си намери първо надзор и той ще ти каже как да стане,защото и те си имат оборотни техници на които се плаща за подпис на актовете за скрити работи.Ако те интересуват тарифите за надзор пиши, ще ти ги кажа.Успех!

На подчертаното в нормалните държави се казва “КОРУПЦИЯ“. Не че не съществува , но по този начин я подхранваме , а в същия момент протестираме че нищо не върви в БГ.
В по-предния си пост съветваш автора да изисква от архитекта няколко идейни проекта. Убеден ли си ,че общинския архитект ще вложи “целия си майсторлък“ да му направи хубава къща? Аз не съм. КОгато отиваш при някого да ти “мине“ нещата по-бързо , той ще се старае наистина това да стане , но с минимум усилия , защото си му в ръцете. Благодарение на този подход БГ е “супер красива“.
ArturDent - Почти Безобиден
alekghe, за човек, който се занимава от 20 години със строителство даваш съвети, които не са много точни.

"Технически едва ли ще ти трябва,но надзор със сигурност."
Точно обратното за обект 5-та категория (къща) трябва технически ръководител, а надзора не е задължителен. Това казва закона (ЗУТ)!

"Проектантите са длъжни да ти дадът и количествена сметка с проекта"
Изобщо не са длъжни. Това е въпрос на договаряне между възложителя и проектанта. Количествената сметка оскъпява малко проекта.

"За строежа ,когато ще строиш с бригада всичко трябва да ти излезе като груб строеж около стотина евро на квадрат"
Това е цифра хвърлена във въздуха. По-скоро това е минимума. Тя зависи много от геологията на парцела, денивелацията на терена, етажност на къщата, проектанта....
schuldiner - майстор
Аз бих подкрепил напълно Аргонавт за подчертаното - точно моят случай! Бивш районен архитект със съответния екип, връзки в Общината и т.н. за "безпроблемно прокарване" на проекта. Да, ама нещо се сменила управата и старите муцуни ги недолюбват вече. В резултат калпав проект (щото си е мислел, че всякак ще мине), двегодишно забавяне, което се оказва, че не е само от заяждане, а и поради съществени грешки в проекта (то пък се оказа, че е за добро забавянето, ама заслуга ли е това на архитекта?) и още нямам разрешение за строеж. Сега нито да го сменя, че има голяма сума авансово платена, нито да го оставя, щото май в екипа му всички са един дол дренки. И това с препоръки! С препоръки, ама от строители на кооперации... Сещате се тях какво ги интересува - моя е грешката, че за собствен проект се вкарах по техните трасета.
Горе-долу така ги виждам нещата: мутренските номера ги оставете на мутрите, далаверите - на далавераджиите. Ако сте нормален човек, търсете нормални изпълнители (архитекти, конструктори, надзор, строители...). Да говорите на един език и да се разбирате. То, ако се гледат само тапиите, всички са компетентни, обаче освен бизнес, има и голяма доза лични отношения в цялата работа.
alekghe - специалист
Прави сте и двамата.Относно техническият ръководител - излиза че найстина трябва,нарочно прочетох последните промени в ЗУТ,съжалявам ако съм подвел някого,но от няколко години се занимавам със строежи от по-висока категория и там нещата се други.Относно количествената сметка,проектантите са длъжни да я предоставят,а това за допълнителното заплащане е начин да си докарат допълнително някой лев.Относно стоте евро,цената не е просто хвърлена във въздуха и ако някой си мисли,че сме все още 2008 година когато цените бяха полудели значи много бърка.Тогава за 1м2 кофраж се плащаха и над 20 лева,за 1м2 лепене на плочки искаха по 35-40 лева,за монтаж на арматура по 35-40 ст. на кг и много други такива.Сега за кофраж искат максимум 8-10 лв. плочките слязоха около 7-10 лева,арматурата е около 12-15 ст.АртурДент цената която написах е на квадратен метър,така,че ако сградата е два етажа по сто квадрата,значи имаш сто квадрата на кота нула,сто квадрата на етажа и колкото излезе покрива.Ако има сутерен или мазета смяташ и тях.Прав си ,че всичко зависи от проекта и ако имаш нещастието да попаднеш на куц конструктор тогава тежко ти,защото архитекта прави само обвивката и визията,а същинският проект е на конструктора,който трябва да създаде скелета и ако няма много опит за да изпили контсрукцията оптимално, то тогава той се презастрахова и слага повече от необходимото арматура и бетон и става страшно.Казах около сто евро ,защото примерно бетон който преди две години се продаваше за 92 лв/м3 сега се продава за 80 лв/м3,арматурата стигна цени около 2,3 за кг. заготовка и монтаж,а сега се намира на цени около 1,2-1,25 за кг.Тухлите също слязоха заради вноса на цени под 1 лв/бр и т.н.Аргонавт, съвета който дадох за архитекта е само една насока за размисъл, защото и аз съм имал случай,когато всичко е ок,обаче чаках докато не дадох вертикалната планировка за препроектиране при посочен човек за да си реша проблема.Това решение страшно ме дразни ,обаче все още живеем в нашата мила родина,където не виждам скоро нещата да се оправят и да пробиват тези който имат фантазия за поректиране и хъс за работа.Предполагам,че ще се съгласиш с мен.
KATANS - напреднал
БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ЗА СЪВЕТИТЕ!УТРЕ ЩЕ ХОДЯ ПРИ АРХИТЕКТА ДА ВИДЯ КАКВО Е СВЪРШИЛ И ЩЕ ИМАМ МНОГО ПИТАНИЯ ,ПРЕДПОЛАГАМ :? .ДАНО СТЕ ВСЕ ТАКА ОТЗИВЧИВИ!БЛАГОДАРЯ ОЩЕ ВЕДНЪЖ!
KATANS - напреднал
ДОБРА ЛИ Е ИДЕЯТА ДА СЕ СЛАГАТ ПО МАЛКО КАМЪНИ В ОСНОВИТЕ С ЦЕЛ ИКОНОМИЯ НА БЕТОН?И ВЛОШАВА ЛИ СЕ СЕРИОЗНО ЗДРАВИНАТА НА ОСНОВИТЕ.ПРИ НАС Е ЧЕРНОЗЕМ И СЕ КОПАЕ ОКОЛО1.80 М.!?
Георгиев - специалист
Под камъни чакъл ли имаш в предвид? Бетонът се изпълнява както е по проект. Ако не го поръчваш от бетонов възел трябва да спазиш точно пропорциите които са ти дадени за тази марка бетон. Каквато и да е почвата това ти е отчетено в проекта.
KATANS - напреднал
БЕТОНА ЩЕ БЪДЕ ОТ ВЪЗЕЛ .А КАМАНИТЕ ГОЛЕМИ КОЛКОТО ДИНИ ГОРЕ ДОЛУ .НАРЕЖДАТ СЕ ПРЕЗ 10-15 СМ.НА Й ОТДОЛУ НА ЕДИН РЕД И ВЪРХУ ТЯХ СЕ ИСИПВА БЕТОНА .ЦЕЛТА Е ДА СЕ СПЕСТЯТ НЯКОЛКО КУБИКА БЕТОН.
alekghe - специалист
става дума за бутобетон ,нали?При положение,че изпълниш арматурата както трябва според мен може да сложиш и камъни,но задължително трябва под арматурата да има бетон.това обикновено става като в проекта първо имаш подложен бетон около 5 до 10 см. след него слагаш фиксатори на които да легне арматурата на рандбалките(това са гредите който свързват колоните и създават рамката на конструкцията в основите)само не прекалявай с камъните за да не пресечеш гредата.отдели си камъни с размер около 10 - 15 см и ги измии предварително за да нямат земя и след това полагаш бетон на пласт около 15 см и започваш с камъните като гледаш да са по средата където обикновенно няма арматура и така пласт бетон -пласт камъни ,като е хубаво да има и вибратор за да може бетона да влезе навсякъде.може да спестиш около 25-30 % от бетона,но това става само в основите.но пак ти казвам,че това зависи много от проектанта.има колеги които проектират много стройна конструкция която е рамка от колони и греди и такива който проектират огромни изкопи с много бетон и арматура само на колоните и за такива е удачен точно бутобетон.Успех!
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 11

Тема "ПРЕДСТОИ МИ СТРОЕЖ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: