• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lubomirlz - специалист
Пускам темата ако някой изпадне в подобно положение след тия дъждове да знае че има надежда.
Та отивам днес да пускам една машина стояща на открито и невключвана близо месец и половина. Пускам аз но на 3-та секунда защитата изключва, викам си нормално случва се 7,5 кв.мотор и малко тежък режим на пускане, е да ама не и след като ми изключи за втори път.
Викам си само се е налюшкал с вода от дъждовете, взимам мегера и о чудо няма и 1 ом изолационно съпротивление, нито между намотките нито към корпус. Причерня ми та тоя мотор тежи почти колкото мен, :evil: а сега трябва да го разнасям на ляво на дясно :lol: Свалям капаците да вадя ротора и взе че му изтекоха водите като на бременна булка. Поизплакнах го малко, все пак след месец наводнен водата беше станала като бозичка от ръждата и хоп веднага във фурната като великденско агънце да се попече на бавен огън :lol: След час на 120 градуса изолацията вече е от 1 до 5 мегаома м-у намотките и корпус, утре ще го изпеча за още час два и се надявам да влезне в норма. За тоя двигател специално не съм голям оптимист, но метода действа спасявал съм други машинки от същата болест.

Важно след тая интервенция задължително да се измери изолацията с мегер и да е над 5 мегаома, понеже по време на работа намотките се загряват и изолационното съпротивление намаля драстично.
Щях да забравя, понеже сте се потрудили да го разглобите сменете му и лагерите :wink:
Ето и малко снимки за да видите за каква мизерия става въпрос.
Тъй като съм се отплеснал с писането модераторите да решат дали да оставят тук темата.

Прикачен файл

rotor.jpg
rotor.jpg (85.95 KиБ) Видяна 5695 пъти

Прикачен файл

stator.jpg
stator.jpg (97.77 KиБ) Видяна 5695 пъти
tehribo - специалист
Вместо на 120 градуса, не е ли по-добре да го оставиш сам да си изсъхне?
lubomirlz - специалист
Водата която е вътре в каналите ще има да съхне с дни, ABB препоръчват при такива случаи от 12-16 часа при 90 гр. след това още 6-8 часа при 105 гр. за тяхните двигатели. Аз на тая фирма и вярвам, до сега не съм видял да са написали някоя глупост :) Но с толкова време не разполагам, хвърлям го утре за още 2 часа във фурната, тъкмо през това време ще купя лагери и ще ги сменя. :wink:
mirk - майстор
Наистина това е най-достъпния метод. Сушил съм така водна помпа Вида5 залята напълно с вода понеже е била монтирана вътре в кладенец и зимата са я забравили да я приберат :-D не са правили опити да я пускат докато е потопена :lol: След няколко процедури в сушилнята помпата си работи вече няколко години.
lubomirlz - специалист
След днешното двучасово пекане агънцето е готово за инпрегниране със смоличка. След изцеждането последва запичане на смолата и консумирането на ястието :lol:
Надявам се да ви е било вкусно :)

Прикачен файл

inpregnirane.jpg
inpregnirane.jpg (74.67 KиБ) Видяна 5611 пъти
Johny - майстор
Аз бих проверим с мегер изолационното съпротивление м/у намотките и към корпус, преди да правя каквото и да е. Не е задължително да се импрегнира отново. Най-лесно се суши с лампа 150-250 W.
lubomirlz - специалист
Писал съм още в първи пост за мегера, всичко е измерено между намотки и корпус в момента ми дава 500 мегаома :wink:

А лак има от соц.време някоя кутия не е проблем малко разхищение.
ArturDent - Почти Безобиден
Само с лака можеш да влошиш малко охлаждането, ама ако е навън на сянка сигурно няма да е проблем.
lubomirlz - специалист
Лака беше загрят и залят на все още горещия двигател, по този начин навлиза много добре навсякъде и се получава един тънък слой, който няма да попречи на охлаждането.
Justy - майстор
Съвсем професионално, а и както описваш - знаеш какво правиш :2thumbs:
  • 1
  • 2

Тема "Наводнен Асинхронен двигател - спасяване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: