Засега РС си е добре , не капе и капка. Очаквах други критики обаче
- това е соларен РС , а не водопроводен . Какви евентуални проблеми мога да очаквам? Колко литра водопроводен до си сложа за да ми върши работа? Казаха ми че за да работи анодната защита по целия балон трябвало да няма въздух и че на границата между въздуха и водата се получавали проблемите. Другия проблем бил от раздуването и свиването на водосъдържателя от промяната в налягането. Един РС решава и двата проблема и не мисля да си го спестявам.
Няма и да имаш проблеми с този РС. Обема на нарастване на 200 литра водата от 4 до 110°С е 200х0,000808х(110-4)=16,9 литра. По методиката за избор на разширителен съд ми излиза 16 литров, за стартово налягане 4 Bar и предпазен клапан 7 Bar.
За анодната защита са прави – йоните се движат в електролита (водата) ако имаш въздух в бойлера там той не е защитен. Там действа друг вид корозия – кислородната. Тя е различна от електрокорозията. Раздуването и свиването на балона на бойлера не можеш да го избегнеш с РС – то си е функция на налягането и еластичността на материала на бойлера. Не е много опасно, понеже бойлера се свива само когато спре водата т.е. не много често. Дори и да няма РС началното налягане в бойлера като е 6,5 -7 Bar (ВиК мрежата) a при загряване то да се вдигне до това на ПК 7,5 или 9 Bar – разликата не е голяма и това движение е малко.
С 2 думи ползвай златното правило – нещо като работи не го пипай! Този съд си е ОК. Само виж му налагането в балона – направи го на 6 Bar при спряна студена вода и отворен кран на топлата вода на чешмата.