• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Тани - модератор
Засега РС си е добре , не капе и капка. Очаквах други критики обаче :-D - това е соларен РС , а не водопроводен . Какви евентуални проблеми мога да очаквам? Колко литра водопроводен до си сложа за да ми върши работа? Казаха ми че за да работи анодната защита по целия балон трябвало да няма въздух и че на границата между въздуха и водата се получавали проблемите. Другия проблем бил от раздуването и свиването на водосъдържателя от промяната в налягането. Един РС решава и двата проблема и не мисля да си го спестявам.
AntonBM - специалист
Няма и да имаш проблеми с този РС. Обема на нарастване на 200 литра водата от 4 до 110°С е 200х0,000808х(110-4)=16,9 литра. По методиката за избор на разширителен съд ми излиза 16 литров, за стартово налягане 4 Bar и предпазен клапан 7 Bar.
За анодната защита са прави – йоните се движат в електролита (водата) ако имаш въздух в бойлера там той не е защитен. Там действа друг вид корозия – кислородната. Тя е различна от електрокорозията. Раздуването и свиването на балона на бойлера не можеш да го избегнеш с РС – то си е функция на налягането и еластичността на материала на бойлера. Не е много опасно, понеже бойлера се свива само когато спре водата т.е. не много често. Дори и да няма РС началното налягане в бойлера като е 6,5 -7 Bar (ВиК мрежата) a при загряване то да се вдигне до това на ПК 7,5 или 9 Bar – разликата не е голяма и това движение е малко.
С 2 думи ползвай златното правило – нещо като работи не го пипай! Този съд си е ОК. Само виж му налагането в балона – направи го на 6 Bar при спряна студена вода и отворен кран на топлата вода на чешмата.
Тани - модератор
Всъщност налягането на мрежата е много ниско- около 2 атмосфери . Дори в началото мислех да слагам хидрофор , но сега вече свикнах и ще сложа само помпа за поливането , защото налягането не смогва да захрани повече от една изскачащи пръскалки а те ще са поне 6.

При промяна на налягането от 2 до 8 атмосфери при всяко загряване на бойлера ми се струва че си е проблем за водосъдържателя , въпреки че този проблем ще се прояви след години. Проблема на соларния разширителен съд е , че пуска ръжда при всяко изпразване. Явно е предвиден за работа с пропиленгликол и в него има антикорозионни добавки.Понеже свързах временно РС за проба , поради липса на фитинги 1 цол за да го свържа на студената вода , свързах РС на изхода на топлата вода, защото там вече го намалявам на 1/2 . Добре че съм направил така , за да видя че излиза ръжда иначе тя щеше да ходи в бойлера и нямаше да разбера. За такава разлика в налягането какъв обем РС трябва да си купя и на какво налягане да го напомпя?
2v6 - майстор
AntonBM написа:
Не мисля, че разширителният съд може да спаси положението. Спре ли помпата температурата в колектора надвишава точката на насищане и водата в антифриза започва да се изпарява.
...
Ако няма автоматичен обезвъздушител (тъпичко), тогава парата си остава вътре, но тя се разширява различно от водата! Няма проблем при добро слънчево греене да се достигнат температури в колекторите над 140°С – тогава налягането стига 3,6 Ata (2,6 Bar) горе при колекторите и съответно към 3,6 долу при предпазния клапан – той обаче отваря по-рано на 3 Bar – значи ще хвърли антифриза в канала... Обема на разширителният съд ще играе много малко! Коефициента на линейните разширения на водата при тази температура вече е b=0,0009 [1/К], но по-голям ефект оказва фазовото обръщане на водата в пара. Парата ще измести водата от слънчевите колектори (да кажем, че това се поеме от РС), но това разширение няма да спре само с обема на колекторите. Слънцето пече и парата се разширява – ще слезе и по тръбите... Обем от 16 литра няма да стигне до никъде!
Да кажем, че РС е с много голям капацитет! Тогава какво става – налягането остава близко до работното в случая 2 Ata – при температура 120°С парата е наситена, но няма причина тази температура да продължи да се повишава ако няма циркулация на водата. Т.е. нищо не и пречи да стане примерно 200°С – т.е. прегрята пара. Тогава обема на тази пара се гледа в PV-диаграма. Нямам пред себе си такава, но няма да се изненадам ако се получи това за което писа filmatoplo, да трябва да се сложи РС с обем равен на обема на цялата инсталация... Само, че какво означава това? Че парата ще измести антифриза и ще запълни тръбите и при това тя ще е много топла! Ясно е, че това е само на теория, но все пак инсталацията ще се натовари много топлинно – ако има пластмасови тръби те вероятно ще се нагънат...
Като си започнал би ли обяснил колко килограма 120 градусова пара може да се генерира от един колектор за 5 минути :?:
А след 5 минути в тръбата какво ще има - пара или вода :)
Тани - модератор
Зависи дали говорим за вода или пропиленгликол!
filmatoplo - майстор
Пропиленгликола по малко исчезва от системата сравнение със антифриза , е случват се и шокови загрявания когато каквато и да е течността се изпарява извесно количество .
2v6 - майстор
Тани написа:
Зависи дали говорим за вода или пропиленгликол!
Чист пропилен гликол не се използва за антифриз.
Обикновено водата е повече.
Термичните свойства на пропиленгликоловия разтвор са близки до тези на чистата вода - примерно температурата на кипене на 30% разтвор е 102 градуса при атмосферно налягане.

Ти избра ли си колектори?
Тани - модератор
Той единия е купен - 2,7 м2 на Сънсистем . Само остана помпена група да си купя -всичко друго е купено(мисля :-D ) А за зимата ще взема още един колектор.

А какво общо има това . че пропиленгликола стагнира на 200 градуса? Даже на мен ми казаха 180 . Повече не можело да се загреят колекторите и не можело да се повиши налягането!
LazarGanev - "Велик майстор"
Бош дават цифра 205 градуса за техния пропиленгликол
Тани - модератор
LazarGanev написа:
Бош дават цифра 205 градуса за техния пропиленгликол
А панела има ли нещо общо със стагнацията? Ето например тук дават 160 градуса
http://www.otoplenie.eu/php/statiq.php?id=234
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10