• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
1115 - специалист
Предстои ми сондиране и се чудя дали не е възможно да си направя машината сам. В офроуд форума видях снимки на няколко самоделки и да си призная - много ми харесаха.

Проблемите обаче са доста и ако има по-запознати ще се радвам да помогнат.

1. Терена е планински и вероятно ще се пробива скала. Съмнявам се да мога да направя пмевмоударна сонда и ще разчитам само на въртене.
Как мислите - възможно ли е?

2. Диаметъра на сондиране няма да надхвърля 160мм, дълбочината предполагам 40...50м

3. Тръбите (сондажен лост) мога ли сам да си ги направя?

4. Движението надолу под собствен натиск ли е или принудително.
sparow - специалист
Всичко може :-D Но няма да ти е рентабилно,-
За да дупчиш в скала ти трябва пневмоударник,който струва маса пари,ама той не е толкова,.колкото компресора който ще го захранва.поне 5-6кубика в минута.
За сондиране в скала се подава полека надолу и се върти на бавни обороти ,колкото да не задрусти каналите на ударника.
вероятно си гледал това.-
http://forum.offroad-bulgaria.com/showt ... hp?t=40237
има и една друга тема ама тя не е за самоделки.
Иначе подаване най удобно става с хидравлика,.Намираш си кула от мотокар,поне 4метра височина,подсилваш,-преправаш цилиндъра на двойнодействащ,сменяш веригата с въже, добавяш лагерно тялно с по 2аксиални лагера, и ос поне 50мм да може да я разпробиеш.Отгоре куплираш хидромотор задължително с каре.! а не директно,защото ударите ще го сдухат за нула време.Помпите които ще захравнат хидромотора,трябва да са 1/2 от оргиналните,за да не вдига големи обороти,.Задължително отделни разпределители на хидромотора и останалата хидравлика,както и помпи.
Отдолу промивна глава,за вода или въздух,. и елеватор/с него се работи много лесно, в темата има много снимки на елеватора и готови машини.
Лост се прави сравнително лесно ,но за препоръчване е да ползваш готов 50мм,-стандарта за въздух и водна промивка е различен.!
И моя съвет е да се обадиш на този човек.-0878161634 краси.Ще ти направи сондажа,гарантирам ти за качеството на сондажа,познаваме се.И ще ти излезе в пъти по евтино,отколкото ако тръгнеш да си правиш сондата от нула.
1115 - специалист
Това е "човека със сондите" от офроуд форума.
Смятах да се обърна към него ако се откажа, а ти почти ме отказа.
Все пак няма да се дам без бой [-( ще го помисля още малко.

Все пак предполагам скали, но не е 100%.
Толкова ли е сложна една сонда?

Проблемни ми се виждат инструментите и, а другото се прави като че ли по-лесно.
Е и редуктора е проблемен.
romanpm - майстор
Добре е преди това да проучиш има ли вода отдолу :? аз преди две години бих на 11 м , но е равен чернозем 5 м над морето и въпреки това виках трима души които независимо посочиха едно и също место сега вода бол и в най-голямата суша , а съседа има две сонди които водата свършва за час , тогава забележи дадох 600 лв за камион и два дни пробив което с твоето Сизифовско начинание изглежда дребно :? и все пак браво за оптимизма и дано се получи нещо , а и за бизнес става :)
1115 - специалист
Точно това с водата ме притеснява и подтиква към тези размисли.
Хич не ми се ще да дам 2...5000лв за суха дупка.
Ще си прегриза вените ако се случи и затова ми се ще да си направя лична сонда.
Ако не беше този страх от скала досега да съм се задействал.
Иначе в местото има кладенец, който миналата година имаше вода, но когато го източих октомври и не се напълни.
Надявам се да е защото не е ползван 30г.
Все пак ми се ще да извадя питейна вода - тая от кладенеца 100% не е годна.
sparow - специалист
Не е особено сложна сондата,стига да имаш струг и фреза на разположение,.Но ще ти излезе в пъти по евтино ,ако той дойде да ти го направи.
125мм дупка.100лв/метър. :wink:
1115 - специалист
Хидравликата не ме плаши, но редуктор се чудя откъде да взема.
На едни снимки гледах самоделка, но с фабричен - явно от стара сонда.
Ще потърся днес.
А за тръбите какво ще кажеш?
sparow - специалист
За редуктор обиколи вторичните,гледай да е по оребрен с чугунен корпус и по дебели валове,-тип рдц,/редуктор цилиндричен разгънат/
предавателното ти е отношение 2-3/1.
За лоста най лесно се прави с тръба 1.1/4цола,.безшевна задължително.вземаш водопроводни елементи-нипели и муфи.
режеш тръбата на подходящи парчета и вземаш фаска на краищата и ,както и на нипела,набиваш нипела/с горелка/ и заваряваш с електрожен.,съединяваш лоста с муфите,недостатъка на тоя метод е ,че много трудно се развива веднъж като затегне,.фабричните щанги са с конусна резба :sad: може на струг да направиш конусни нипели и муфи,но ще ти струва като да вземеш готова щанга. :lol:
ако има още нещо питай,.Задължително ти трябва и един клапан,който когато ти трябва налягане да го държи,защото фабричните клапани на разпределителите,като видят зор и отварят,-в най неподходящия момент,..клапана се слага на сондовите уребди УРБ2а2,в момента колегата му прави 1/1 копие,за да е удобен за изработка в българия,иначе само с внос от русия,.но като стигнеш дотам.,..ще те уредиме,.
1115 - специалист
Щ е разделя задачата на няколко точки.

1. Редуктор
2. Хидравлика
3. Задвижване
4. Шаси
5. Лостове
6. Управление
7. Водна помпа
8. Пробивна глава.

1. Редуктор - ще ми са да е планетарен. Така като гледам самоделките, всичките са май с такъв. Предполагам, че се намира трудно.
Колкотрябва да се оборотите на пробивния елемент.
Останах с впечатление за 50...100об/мин.
При това положение предавателното число трябва да е 3 или 4.
Предполагам трудно ще намеря такъв редуктор.

2. Утре чакам два хидромотора данфос.
Малко слаби ми се виждат - ОМР-160
Когато дойдат ще ги видя по-точно.

Ще потърся и сдвоена помпа с нужния дебит.
Втората ще е за цилиндъра. Въпростния мисля да е с ход 1000мм най-много.

3. Задвижването май ще е с един дизелов мотор 10кс.

4.
5.

6. Чудя се за електроуправление, да не е ръчно?
sparow - специалист
Откъде си купил моторите и на колко пари?.И защо 2?? иначе за мощност с редуктор ще имаш предостатъчно сила с тях,с разгънат редуктор машина копае до 60метра.Оборотите на машината на не ти надвишават 150 на пълна газ,а на празен ход около 100-120 е добре,.
Значи виж сега.
За редуктор има два типа както си писал,планетарни и разгънати,като планетарните позволяват само долна промивна глава и не са за големи натоварвания.
Докато разгънатите с 2 или 3 зъбни колета,може да сложиш и долна и горна промивна глава.хубаво е да имаш елеватор като на урб2а2,работи се много удобно с него.
Помпи търси от шкода мадара за самосвала,и 1сдвоена да ти захранва хидромотора.
Разпределите с електрически ще ти стъпат на....намери си разпределител 4ка от мотокар или явор.И 1разпределител по голям,/моя е от газка самосвал/ като съм му премахнал клапана. :) той да ти дава масло на хидромотора,.
За цилиндър най удобно става ако намериш по дълъг,защото от него ти зависи височината на кулата,.аз съм се спрял на такъв от мотокар,направо ще купя цялата кула и ще я преправя,.около 350лв е при мангалите на златна панега. :!:
най добре влез на скайп-nasa_worldwind3890
да ти дам някой неща,защото неискам да ги качвам тука,.дано ме разбираш всеки си пази информацията,и човека който ми я е дал,няма да му е приятно да му описвам машината из интернет,.
  • 1
  • 2

Тема "Сондажна машина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: