• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 18
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
Мисля, че още в началото на темата ти предложих да не делиш инсталацията на 2 части – за бойлер и за басейн, а да си е една с една помпа и с 3-пътен вентил да прехвърляш топлината на там, на където ти трябва. За този тип инсталации водеща е температурата на бойлера! Първо загряваш него и след това всичко излишно хвърляш в басейна. Става с прост термостат... Бойлера е по-важен, защото когато хората се къпят и не стигне топлата вода са по-недоволни, отколкото ако басейна не е примерно 28, а 25°С. В зимните месеци няма страшно, че няма басейн... Тогава загубите в колекторите са по-големи – те работят с по-ниско КПД и т.н. По-голямата бройка не е голям проблем. Най-много да успееш да постигнеш по-висока температура в бойлера. Има терморегулатори (смесителни вентили), с които може да се регулира температурата на подаване на топла вода към ВиК мрежата. Ако успееш да докараш температурата в бойлера над 60°С е хубаво да сложиш нещо такова.
Когато инсталацията е една обща разполагаш и с повече колектори за басейна... По-бързо ще го топлиш след като бойлера вече е загрят... Ако искаш да форсираш басейна за сметка на бойлера можеш ръчно да превключиш вентила или да настроиш термостата на бойлера за по-ниска температура.
filmatoplo - майстор
Антоне здравей, :) инсталациите пак си остават 2 .Едната за БГВ -то си остава с 15 панела сама за себеси , а втората със 5 панела за басейна и ако остане нещо пак за бегевето .5 панела по мога да контролирам тоест ако подържащия персонал оплеска нещо поне няма да има проблеми със водата в бойлерите :wink: басейна и да не загрее ден два нее проблем - затова ги разделям .Ако пък се получи успешно -пак зависи от подръжката завбъдеще ще се приложи твоя метод .Лошото е че от октомври хотела се заключва и се отключва през 15 май -дотогава басейна ще е полупразен и със зеленясала вода както и помпите не са включени .Има и друг вариант -който женами няма да удобри -аз да поддържам лятото басейна :wink:
Тани - модератор
filmatoplo написа:
Понеже не се сещам за готово управление ще си го направя сам , има два варианта за контрол на трипътния вентил -със задвижка или ръчно .
Всъщност има такова управление - моето може . Погледни схема 5 :-D може да си му слагаш приоритети.

Изображение
AntonBM - специалист
Жалко, че не мога да те убедя, че по-простото е по-хубаво...
Що ти трябват 2 инсталации с по 2 помпи РС, ПР, филтри и и т.н., като същата, че и по-хубава работа можеш да свършиш само с една с по-голяма мощност? Сега разчиташ само на 5 колектора за басейна и 15 за бойлера – обедини ги и ще разчиташ на 20 за 2-те. През лятото по-лесно ще топлиш басейна – през зимата повече ще грее бойлера.
Не казвам, че твоята схема няма да работи! Казвам, че с обединяването се опростяват нещата и инсталацията става по дурако-устойчива.
Naskata - специалист
pavkatay написа:
разбира се , че по-големите загуби са от стените. първо - по-голяма площ за топлообмен и второ- по-ниска температура на почвения слой в ,който е изкопан басейна от атмосферата(говорим за лятото). така, че си мисля, че ТИ е задължителна. а и наскоро някъде преглеждах такъв материал и имаше ТИ като елемент
Точно обратното-80 % от топлините загуби са от водното огледало и едва 20 % от стените и дъното. Така поне се твърди.
Naskata - специалист
Това ми обясниха от Темена, за да се обосноват за нужда от покривало (такова на мехурчета). Сега като се разрових-процента е от 50-70 % по-малко енергия, ако се ползва покривало-

http://energyexperts.org/documents/Indo ... lCalcs.doc

Това четох и в едно упътване за ползване на едни топки-solar pill .
Разбира се, може и да има и елемент на рекламен трик.

ето и тук малко инфо:
http://www.energysavers.gov/your_home/w ... opic=13230
filmatoplo - майстор
Поиграх си малко и спретнах схемата за управление на помпите трипътния вентил за топленето на басейна от слънцето.Играта е такава -с приоритет е басейна до загряване по избор на 28-30 градуса , после вентила да превключи към БГВ .Всичко това ще става със 2 топлообменника и няколко помпи - слънчевата помпа за панелния кръг ,главна басейнова със филтъра ,допълнителна помпа циркулационна на байпас на главната ,помпата на топлообменника на БГВето , и циркулациона помпа за етажите .Когато работи слънчевата тръгва и байпасната -така се топли басейна , ако главната тръгне байпасната спира .Вечер като залезе слънцето слънчевата и байпасната спират -главната си работи по часовник да филтрира.Ако се загрее басейна до 30 примерно -трипътен вентил прехвърля подаване към топлообменник за Бгв , като автоматично спира байпасната помпа на басейновия топлообменник и включва помпата за зареждане на бойлерите.Ако през ноща е истинал басейна пак започва да загрява него и така всичко се повтаря .Само няма такова управление зимата като се заебе басейна без контрол и без известно количество вода -трябва преди това някой да спре 2 предпазителя - тоест да остане само БГВ то .Мисля- мисля за тая идиотщина няма контрол. :wink:
LazarGanev - "Велик майстор"
На твое място не бих намесвал басейновата помпа. Тази, която наричас байпасна нека да си върти водата през топлообменника когато е нужно и толкова - защо трябва да спира, когато тръгне басейновата?
filmatoplo - майстор
Главната басейнова помпа ще си работи когато трябва и когато е нужно , само паралелната на нея байпасна ще работи когато главната е исключена -инак слънцето ще заври.След 5 часа когато слънцето намалее си остава само главната да работи ако иска филтриране .Тръгне ли главната помпа ми подава сигнал фаза на контактор с нормално затворени контакти и ми спира байпасната помпа , вечер пък друго реленце изключва и този сигнал :wink:Лазаре може би не се разбрахме ,през топлообменника ще минава целия поток от двете паралелни помпи , като ще се редуват .Тоест топлообменника нее на байпас , а е на главната тръба а мойта байпасна помпа дето я наричам си взима самостоятелно вода от басейна от друга тръба но преди топлообменника и между главната помпа се свързва на тетка със възвратен клапан .Ако някой го драсне това пак на схема :? му благодаря .
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 18

Тема "Отопление на басейн" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: