Здравейте !
От едно известно време съм се захванал с една работа, която се оказа (поне за мен) по-сериозно предизвикателство , отколкото си мислех. Тръгнах да си строя къща ..и то без никакъв опит в строителството. По принцип се занимавам с това:
http://www.facebook.com/album.php?aid=2 ... e8830a4f0a
И реших , че ще се справя и с това:
http://www.facebook.com/album.php?aid=3 ... ac468effd6
Допусках че в хода на начинанието ще срещна някои проблеми, но в крайна сметка когато стигнах почти накрая се изправих срещу проблем, към който не зная как да подходя. А именно, появата на конденз. Четох и разпитах доста и получих най различни предложения.
Работата е там , че по проект предната част на къщата , където са витрините е с висок таван
, като ми се искаше самата конструкция да остане видима. До тук всичко добре. Сложих 12 см вата между ребрата, като между самата вата и кофражните платна, на които са наковани шинглите, не оставих никакво разстояние, понеже както ми казаха "ватата сама по себе си дишала и ако има отдушници на билото и дупки в стрехата, между ребрата, няма да има проблем да се винтилира". По проект , под ватата трябваше да сложа пароизолация ( архитектът ми каза че може и обикновен наелон ), която да пази ватата от навлажняване. Най-отдолу си наредих гипсокартона. И когато вече бях стигнал до последните парчета гипсокартон ( най горе до билото) открих нещо , което доста ме притесни-ватата беше доста влажна, а там където имаше метални планки , си бяха направо мокри-получаваше се страхотен конденз. Иначе от страната към шинглите, ватата беше доста топла, но суха. Докато долната и страна си беше откровено хладна и влажна. Посъветвах се с ОВИ специалист, който реши че този конденз се дължи на високата влажност и рязката смяна на температурите . Когато времето е хладно, поради добрата изолация самият таван е хладен . Когато обаче изгрее слънце, загрява бързо въздуха в стаята през витрините , топлият въздух бързо се издига към хладната зона на тавана и парите ( предните седмици почти постоянно валя) кондензират навсякъде( по дърво, вата и особено по студените метални елементи. Според същия този ОВИ инженер, такъв конденз се появява подари много голямата височина на тавана при билото ( около 4.30метра) и респективно относително голямата температурна разлика между въздуха и самия таван там. В интерес на истината, в по-ниските части на тавана ( примерно до около 3 метра) наистина няма никакъв конденз. До тук казаното ми звучи напълно логично, но въпреки това проблемът е налице. Неговото предложение е да пробия два отвора от двете срещуполочни страни на къщата, в най-високите части , непосредствено под билото. Там да монтирам два винтилатора, който да се пускат при определени условия , и които да вентилират въздушния джом , който се получава на тавана, под билото. Не знам обаче подобен подход няма ли да доведе до много големи температурни загуби ? През лятото сигурно би било чудесно ( и сега е много приятно когато навън е жега, вътре да ми е приятно хладно) , но през зимата подобен подход струва ми се ще охлажда къщата за норматив. От друга страна според инженера, през зимата, ако къщата се отоплява, то вътрешната страна на тавана и ватата ще е топла и няма да се получава конденз върхи нея. Преди два дни взех един влагоуловител и за 24 часа работа ми събира около2-2.5 литра вода, при което конденза изчезва, но пък тази машинарийка е 450 вата...
И така, според вас добро ли е подобно решение за вентилация ? Има ли и други вариянти да се справя с този конденз ? В момента съм пред дилема, дали да се залавям да го шпакловам този гипсокартон или да го свалям. Притеснява ме , че веднъж шпаклован, вече няма да виждам какво се случва с конструкцията на тавана и ако там продължи да се задържа влага, може да имам сериозн ипроблеми след време.
От едно известно време съм се захванал с една работа, която се оказа (поне за мен) по-сериозно предизвикателство , отколкото си мислех. Тръгнах да си строя къща ..и то без никакъв опит в строителството. По принцип се занимавам с това:
http://www.facebook.com/album.php?aid=2 ... e8830a4f0a
И реших , че ще се справя и с това:
http://www.facebook.com/album.php?aid=3 ... ac468effd6
Допусках че в хода на начинанието ще срещна някои проблеми, но в крайна сметка когато стигнах почти накрая се изправих срещу проблем, към който не зная как да подходя. А именно, появата на конденз. Четох и разпитах доста и получих най различни предложения.
Работата е там , че по проект предната част на къщата , където са витрините е с висок таван

И така, според вас добро ли е подобно решение за вентилация ? Има ли и други вариянти да се справя с този конденз ? В момента съм пред дилема, дали да се залавям да го шпакловам този гипсокартон или да го свалям. Притеснява ме , че веднъж шпаклован, вече няма да виждам какво се случва с конструкцията на тавана и ако там продължи да се задържа влага, може да имам сериозн ипроблеми след време.