Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivo_dedko - специалист
voice написа:
Ясно , пердаша мостов и спирам да го мисля ! Благодаря ви !!!
:2thumbs: Успех
didipov - помощник
ivo_dedko написа:
"искам да го направя и да си нямам грижи после . Кой е най-добрият вариант ?"

Аз бих го направил с ПВ-А1 и гофрирана тръба. Каквото и да сбъркаш (прекъснеш), след това можеш да си извадиш кабела и да сложиш нов. Стига да не правиш много големи чупки. Но това е мое мнение и не ангажирам никой с него.
На мен също ми предстои ремонт на бащината къща (ест. със смяна на старата ел инсталация) и като се замислих достигнах до извода на ivo_dedko и ако ми позволи бих допълнил: като се скапе изолацията ,вследствие на прегряване на кабела в някой контакт (причини могат да се изтъкнат много) отварям разпределителната кутия и контакта -издърпвам новия и ми е мирна главата. А с мостовия? или побългаряване с изолирбланд или копане и двата варианта не ми се нравят много.
ArturDent - Почти Безобиден
То затова се оставя и аванс (мустаци).
Е то и гофрираните тръби и директното полагане си имат прдимства и недостатъци... по-евтино, по-лесно за ремонт и т.н. .... всеки си преценява.
mirk - майстор
Прегряват връзките и по-рядко по дължина целия кабел, което пък е невъзможно при правилно оразмерено сечение и съответния за него автоматичен прекъсвач, за разлика от стопяемите предпазители.
ArturDent - Почти Безобиден
Опппссс, стопяемите предпазители реагират много по-бързо на късо съединение, а автоматичните на продължително натоварване...
mirk - майстор
Реагират ама българина със своята си техническа мисъл е голям приятел с телта :lol:
didipov - помощник
Те, стопяемите предпазители си прегряват на место. По простата причина по-лошия контакт на металните повърхности, в следствие на калповото резбово съединение. Това не е моя мисъл а на един професор по електротехника от ТУ-то
alfafen - специалист
Като сме заговорили за кабели :) ,какъв кабел ще ме посъветвате да използвам за окачен таван .В смисъл кнауф ,и кабела да лежи на тавана или е необходимо със свински опашки за окачвачите да се укрепи .Осветлението единия кръг е 6 луни по 35W а на другия 4 по 35W .
ivo_dedko - специалист
alfafen написа:
Като сме заговорили за кабели :) ,какъв кабел ще ме посъветвате да използвам за окачен таван .В смисъл кнауф ,и кабела да лежи на тавана или е необходимо със свински опашки за окачвачите да се укрепи .Осветлението единия кръг е 6 луни по 35W а на другия 4 по 35W .
Спокойно можеш да сложиш СВТ. Можеш да хванеш с кабелни превръзки ,но след това няма да можеш да го издърпаш ако ти трябва. Така че слагай го свободно лежащ в/у тавана и няма да имаш проблем.
blv - специалист
И при луните остави малко въздух да се охлаждат, да не ги натъпчеш с вата

Тема "Въпрос полагане на кабели за ел.инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: