Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
miros84 - специалист
Здравейте. Мисля да правя една барака, не за живеене а нещо като сайвана. Където да държа стари вещи. И бих искал да ви питам за най-изгодният вариянт. Аз предлагам следният вариянт. Чакам други предложения, поправки или слаби места в плана ми. Ще е 40кв.м. 10 метра на 4 метра. Общо 28кв.м. дължина на стените.

Първо изравнявам терена. Купувам 50 греди по 4 метра дължина 10x10см(Това са 600 лева.) Набивам ги вертикално на 100см една от друга като правя конструкцията от греди и после продалжавам горе да ги вържа хоризонтално. Така мисля да направя скелето от греди, както за таван, така и за стени и после мисля да накова влагоустойчив шперплат както за таван така и за стени и така да облека гредите, като само за тавана, над шперплата мисля да накова и ондулин. И така бараката е готова.
Материалите които бих използвал са:
1. Греди 10x10см (28 за стени и 20 за таван, общо 48 =600лв)
2. Вод. Шперплат (22 плоскости x 1.22 = 1101лв)
3. Ондулин (20 плоскости по 16лв = 320лв)

Общо=2021лв

Чакам за вашите критики. Всички идеи са добре дошли. Ще си го правя сам с баща ми и брат ми които разбират малко от строителство.
Stass - напреднал
Здравей, колега !

Аз може би съм най -големия НЕпрофесионалист в този форум, но въпреки това, ще си позволя да ти дам няколко съвети, въз основа на собствения си опит и проблемите, които срещнах при изграждането на моята дървена къща. И така, да започваме...
Почти 100% е сигурно , че сметките ти ще набъбнат от 1.5 до 2 пъти :-)
Първото, което ми направи впечатление е "набиването" на гредите в земята. Според мен ако прсото така ги забиеш в калта, след максимум 2 години ще са изгнили. Осен това, повярвай ми , никак няма да ти е лесно първо да ги подравниш достатъчно точно в една линия, камо ли после да ги "спънеш" отгоре с други греди. Защо не подходиш изграждайки конструкцията на стената на земята, опковаването и чак след това да я изправиш ?Искрено те съветвам да подсилиш ъгловите греди с подкоси( диагонали) . В противен случай изобщо не виждам как ще задъвршиш конструкцията на покрива , без да ти се размърда самата конструкция ( ак овсе пак започнеш с набиването на гредите)!
Второ: според мен кофражните платна не са добър избор за стените ( аз самият ползвах такива и съжалявам) по три основни причини:
1.прекалено скъпи
2.без допълнителна изолация, подложени на редуващи се жеги и студ, с течение на времето структурата им се разлепя , особено на китайските ( които ти ще си намериш за до 50 лв ) Тези на Лесопласт са в пъти по добри и за съжаление почти двойно по скъпи.
3.Ограничен си с размерите и съответно се очаква да дадеш повече фира, която дори не е толкова добра за горене :-)
Ето защо , дотук аз бих ти дал следните препоръки ( мое лично мнение, плод на опит , не на задълбочени познания в строителството)
1.Ако не гониш красив външен вид, използвай обикновени кофражни дъски. Един кубик е около 220 до 250 лева, което при дебелина 2 см, прави 50 квадрата. Ии цена от около 5лв /1м2. За сравнение , кофражните платна ще ти излязат между 14 и 16лв/1м2.
Ако все пак държиш на вариянта с кофражните платна, то горещо те съветвам да слагаш гредите през 61 или 122 см -самото кофражно платно е с размери 244х122см. Така че, добре е сандките на самите платна да се падат на греда. Ако пък решиш да ползваш дъски или готова ламперия , те са стандартно на 4 метра и този проблем отпада.
Освен това , ако се лакира добре, дървото е много по-устойчиво на студ и жега от шперплата. И не на последно място, фирата от ламеприята е чудесна за подпалки :-)
Не знам къде планираш да строиш бараката, но ак онямаш собствен транспорт, може да откриеш, че той представлява сериозно перо.
Струва ми се освен това, че в вметките не си включил греди за конструкцията на покрива, както и материал за покриването му( сачак или платна някакви). Освен ребра за покрива, ще ти трябва и някакъв материал за билна греда, ферми и т.н.
Да не говорим, че и цените на отделните крепежни елементи не са никак за пренебрегване.
Изобщо, добре е преди да се захванеш за работа, да си направиш добър и максимално детайлен план за конструкцията, да проучиш добре пазара за дървен материал и чак след това да правиш сметки :-)
trix - специалист
под ще има ли?някакви основи? :?
ivanovrg - специалист
вместо влагоустойчив шпертплат по добре ползвай циментфазер
complast - специалист
Отлей стъпки.Гредите върху стъпките.За стените можеш да ползваш
чамова ламперия,която да наковеш хоризонтално/сайдинг/.
miros84 - специалист
Благодаря за съветите. Това за стъпките сиго мислих. На направя малки трапчета и да отлея бетон и да потопя гредите в бетона. Дали така ще издържат много години?
Относно шперплата се отказах. Дъските които ми казахте тука са по 250 лева кубика и са по 4 метра на 25мм. Казаха ми че един кубик покрива 40кв.м.
Даже като си мисля мога да накова дъски отвън гредите и отвътре гредите и посредата да сложа минерална вата, ако искам изолация. Как мислите?
complast - специалист
Гредите ОТГОРЕ а не вътре в бетон!!!
kuuuuuul - майстор
Ето съвет и от мен,правиш си стъпки и в тях бетонираш винкел под конец,с предварително пробити дупки за винтовете с които ще се хванат гредите,растоянието може да е и 2-3м /при мене е 3м/за покривната конструкция може и греди 5/10 през 0.50м или 8/10 през 0.70м.Облицоването както решиш но ако тръгнеш да слагаш изолация вече няма да е барака и става друго нещо.Вместо дълги пирони може да ползваш арматура 6-ца като пробиваш първо дупка с дълга бургия става бетон,не забравяй че трябва да оставиш стряха,съобрази размерите на бараката с тези на материалите за да имаш мин. фира.Ето малко снимки от мойто барбекю за което съм ползвал остатъчния материал от кофража/гредите/

Прикачен файл

101_1079.jpg
101_1079.jpg (99.03 KиБ) Видяна 23225 пъти

Прикачен файл

101_1077.jpg
101_1077.jpg (115.67 KиБ) Видяна 23225 пъти
has - напреднал
ако имаш външна тоалетна можеш да я долепиш така ще стане по-стабилна :?
crez - майстор
Ето и моето мнение.
Бетонови стъпки с винкели в тях,съобразени с промръзването на почвата минимум 0.6м в почвата, отгоре импригнирани греди против гадове, ако ти е скъпо с импрегнат, аз използвам горяло авто масло. Подгрямам във водна баня е го нанасям 3-4 ръце върху дървения матариял с интервал за дръпване. Дъски за стени,под и таван става но знай че материяла който ще купиш е суров и след време ще се появят доста големи фуги и пак ще се наложи да обшиваш. За да избегнеш двойната работа, по-скъпо но по добро е да го направиш с дюшеме, циментофазер или влагоустойчив гипсокартон със съответните импрегнации и шпакловки.

Тема "Евтина барака, как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: