любител написа:Проблема е в едното кабелче на въпростният мостов кабел който казваш, че е прекъснат - този на партера. На 100% съм сигурен, че при монтажа на плафониерата на въпросната лампа, единия от винтовете ( а може и с пирони да е кована) е прекъснал кабела и едновременно с това е дал слаба утечка към ЗЕМЯ. Демонтирай плафониерата, и разчопли мазилката около кабела точно над площа на плафониерата и ще откриеш проблема. - УСПЕХ!velsi написа:Що си мисля, че под "пирон в стената" трябва да се разбира пиронче използвано при полагането на мостовите кабели и после забравено и замазано в мазилката....А за кабелчето да предположим, че е остаряла изолацията му, ако не е била повредена още в началото, пирончето е корозирало или направило някаква галванична двойка и т.н. подобни версии които тука споделяме.
Версията ти на мен лично не ми се връзва с действителната обстановка.
Пояснявам:
1. Плафона там е демонтиран преди поне 7 години, а самият монтаж си е бил с дървени трупчета. И през тези години цитираният проблем е липсвал.
2. Аз прекъснах връзка на кабел от управляващата релето верига, а не на силовата 220 V към плафонера. Не виждам къде могат да им се пресекат пътищата на двете вериги, още по-малко в района около плафонерата, че да ровя там както препоръчваш.
Ако имаш обяснения по версията си казвай смело, да коментираме.