• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Ще помагаме винаги , с тия пущини ставам и лягам .Браво -аз се радвам щом системата е станала , поне може да реагираш в последствие и да я усършенстваш.Аз като ги правя за клиенти -грешките са недопустими , че после време ,ядове, лоша реклама.Най много ще ме стресира при зареждане със течност да капне от някъде , при зареждане на 200-300 литра направо ще е ад точенето опратно -до сега не се е налагало слава богу.Със какво я пълниш твоята , аз имам ръчна и електрическа помпа.Ел помпата пълни литър в секунда почти .Сега ще правя една малка инсталация 2 панела и ще сложа мека медна тръба фи-18 че участъка е дълък да не ползвам муфи и колена -да видим какво ще стане.
tyrnokop - специалист
От червеното кранче пълня системата направо от водопроводната мрежа.
Тъй като за пръв път правя такова нещо реших първо да пълня с вода и ако няма течове тогава да давам пари за пропилен гликол.

Изображение

Докато пълня наблюдавам манометъра

Изображение

Това е най-нервният сектор от трасето. Под плочките има водопровод и канал за мивката. Също така трябваше така да сместя нещата, че когато някой красив ден купя шкафче за баня то да пасне така, че да закрие грозната гледка.

Изображение

Така изглеждат нещата на терасата

Изображение

А това е тройник сглобен от 3 кранчета и 2 тетки. Цялото излезе около 15 лв. Оригинален тройник е 50 и нагоре.

Изображение
filmatoplo - майстор
Надхвърли очакванията ми :-D да те питам ти панел за вертикален монтаж си го сложил хоризонтално или бъркам .
LazarGanev - "Велик майстор"
Наистина този панел май не е хоризонтален? И друга забележка - целия ти труд с медната тръба отива на вятъра заради тези 2х50см зад бойлера! Други кусури не видях :prost:
armagedamian - специалист
Така както си монтирал помпата не е правилно.Малко може да се "поудави" :-D
Обърни я така ,че елзахранването да не е отдолу,а отстрани.Прекалено много фитинги си нартупал.Това в банята термометър и манометър ли са?Защото има и термоманометри :-D можеше да си спестиш малко навиване и фитинги.
Според мен е хубаво да слагаш по едно миникранче преди авт.обезвъздушители и да ги затваряш след като си свършат работата. :lol:
Както и да е добре си се справил.Поне по добре от моята първа система! :cool:
tyrnokop - специалист
filmatoplo написа:
ти панел за вертикален монтаж си го сложил хоризонтално или бъркам
Не бъркаш. Точно така съм направил. Панелите за хоризонтален монтаж имаха "отблъскващи" цени. Панелът е на sunsystem, меден селективен 2,12 м2, 2 л обем на флуида, така пише на табелката му.
LazarGanev написа:
целия ти труд с медната тръба отива на вятъра заради тези 2х50см зад бойлера!
Моля да поясниш. Първоначално мислех цялото трасе да е с алуминиева вложка, имаше моменти, в които дори се бях навил да го правя с PPR тръба и сериозно се бях замислил да си купувам лепачка. После след коментарите,че и двата типа тръби "изплюват" или "изпускат" ме достраша и се отказах.
armagedamian написа:
Така както си монтирал помпата не е правилно.
Въпреки че става дума за друг модел помпа в абзаца "монтаж" единственото изискване е валът да е хоризонтален. Моля да обясниш.
http://mediteh96.com/solar/alpha_2.pdf
armagedamian написа:
Прекалено много фитинги си нартупал.
По-горе съм казал, че доста трудно е намирането на КАКЪВТО И ДА Е резбови фитинг за Ф12.
armagedamian написа:
Защото има и термоманометри
Вече бях купил термометър и манометър.
armagedamian написа:
е хубаво да слагаш по едно миникранче преди авт.обезвъздушители и да ги затваряш след като си свършат работата
Ей това с миникранчетата защо се прави? Бях чел, че е препоръчително да се слагат, но не можах да си обясня защо.
LazarGanev - "Велик майстор"
tyrnokop написа:
LazarGanev написа:
целия ти труд с медната тръба отива на вятъра заради тези 2х50см зад бойлера!
Моля да поясниш.
Правилно си решил да ползваш медна тръба, заради високите температури, които могат да се очакват по трасето, но зад бойлера явно ти е било трудно да работиш с нея и си направил два малки участъка с ал.вложка. Исках да ти кажа, че може и 100м медна тръба да си пуснал, но щом има участък с пластмасова, дори и 10см да е дълъг, то цялата система е уязвима над 100°С. Валът на помпата е добре, само дето ел.кутията е с лош достъп - трябва да лягаш за да я обслужваш. Кран е задължително да има на обезвъздушителя и след първоначалното обезвъздушаване да се затвори за да не се губи течност под формата на водни пари.
filmatoplo - майстор
Аз също съм монтирал така панели -друга марка турски алуминиеви .Конструкцията беше така направена от колеги .Така панела работи със 50 % по малко усвояване в секунда -понеже линията байпасира в панела.Но площа си я има така че за 8 часа все ще свърши работа.Как го захрани панела по диагонал ли-изхода се вижда но входа не виждам а гледам тръбичката се качва горе :? .
tyrnokop - специалист
filmatoplo написа:
Конструкцията беше така направена от колеги.
Конструкцията я направих по следния начин:
На винкелите от старо пружинно легло в единия край съм заварил планки под 35 градуса с по 4 отвора. На всяка планка съм сложил два U-болта, с които обрамчвам хоризонталния профил на парапета на терасата. Другия край на винкелите съм ги подгънал два пъти по 90 градуса, така че да се образува нещо като буква П. По този начин плъзгаш панела по винкелите и той сам спира в П-тата. Преди да приплъзнем панела обаче трябва да подпрем винкелите в ниския им край, тъй като дотук имаме две конзолно стърчащи железа. Подпирането съм направил с два Г винкела с по-малко сечение. Спънал съм ги в долния хоризонтален профил на терасния парапет. При така изпълнена конструкция съм спестил 2 дължини по 2.15м винкел за направа на цяла правоъгълна рамка.
filmatoplo написа:
Така панела работи със 50 % по малко усвояване в секунда -понеже линията байпасира в панела.
Това не го разбрах колкото и пъти да го четох. Моля да поясниш.
filmatoplo написа:
Как го захрани панела по диагонал ли
Да. Върху тръбата надянах к-flex изолация с дебелина на стената 13 мм и след това намотах с нещо, което не знам как да нарека по друг начин освен "алуминиево тиксо". От инсталациите, които обикалях по покривите да оглеждам по време на изпълнение на проекта изолацията беше опърпана, прегоряла, на места медната тръба беше оставена гола в големи участъци. По чуждите форуми пишеше, че за да не се получава това върху изолацията се намотава въпросното тиксо.
filmatoplo - майстор
Панела като е вертикален има долен и горен колектор и вертикални тръбички и като циркулира течността тя преминава през всяка с еднакав температурен режим , но ако го обърнеш настрани до средата тръбичките са с по ниска температура и течност със по малка температура се включва заедно със течност с по висока такава .Драсни си го на лист ще ти стане ясно.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Съвет за схема на затворена система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: