Преди години ползвах проточен бойлер за периодите за профилактика на топлата вода. Беше 10 KW и го ползвах само лятно време и пак не можех да постигна дебит за комфортно къпане. Зимно време входната температура на водата е значително по-ниска и това би ограничило още повече дебита. Сега живея в къща и когато я стягах мислех пак за проточен бойлер. Стигнах до извода, че работа би ми вършил само такъв с мощност 24 KW, защото по-мощни не се предлагат
. И пак остават рисковете ако по времето, когато някой се къпе, друг реши да ползва голямо количество вода. Ако му е необходима топла, рязко ще спадне температурата, а дори да му е необходима студена, това вероятно ще намали рязко дебита през бойлера, което ще повиши температурата на изхода му. При газовите бойлери тези проблеми се омекотяват с малък съд на изхода (напр. 10 л) но това оскъпява конструкцията, а и не съм чувал за подобно решение с проточен електрически.
Освен това за монофазно захранване е абсурдно да се мисли. Главния предпазител за апартамента, в таблото на входа, е максимум 63А, т.е. макс. потребление от 13.8 KW.
Трифазно захранване е възможно, но не знам как ще се реализира до 8-ия етаж с кабел поне 4х10 или по добре 4х16, а по новите изисквания 5х16, като енергото сигурно ще те накара сам да си го направиш, а и ще ти вземе доста солена такса.
Въпреки че си пуснах трифазен ток, когато трябваше да избирам преди години, все пак си взех нормален бойлер, хоризонтален заради мястото (знам че вертикалните са по-ефективни), само дето е 120 л, като основна причина за това беше комфорта при ползване.
Успех при избора.
Не мога да се начудя как днешните архитекти успяват на същите квадратури, като едно време, да разположат значително по-малки и нефункционални помещения, като не предвиждат възможност за ред неща смятани за нормални преди години, като бойлер например.

Освен това за монофазно захранване е абсурдно да се мисли. Главния предпазител за апартамента, в таблото на входа, е максимум 63А, т.е. макс. потребление от 13.8 KW.
Трифазно захранване е възможно, но не знам как ще се реализира до 8-ия етаж с кабел поне 4х10 или по добре 4х16, а по новите изисквания 5х16, като енергото сигурно ще те накара сам да си го направиш, а и ще ти вземе доста солена такса.
Въпреки че си пуснах трифазен ток, когато трябваше да избирам преди години, все пак си взех нормален бойлер, хоризонтален заради мястото (знам че вертикалните са по-ефективни), само дето е 120 л, като основна причина за това беше комфорта при ползване.
Успех при избора.
Не мога да се начудя как днешните архитекти успяват на същите квадратури, като едно време, да разположат значително по-малки и нефункционални помещения, като не предвиждат възможност за ред неща смятани за нормални преди години, като бойлер например.