Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dimitar2s - специалист
Преди години ползвах проточен бойлер за периодите за профилактика на топлата вода. Беше 10 KW и го ползвах само лятно време и пак не можех да постигна дебит за комфортно къпане. Зимно време входната температура на водата е значително по-ниска и това би ограничило още повече дебита. Сега живея в къща и когато я стягах мислех пак за проточен бойлер. Стигнах до извода, че работа би ми вършил само такъв с мощност 24 KW, защото по-мощни не се предлагат :). И пак остават рисковете ако по времето, когато някой се къпе, друг реши да ползва голямо количество вода. Ако му е необходима топла, рязко ще спадне температурата, а дори да му е необходима студена, това вероятно ще намали рязко дебита през бойлера, което ще повиши температурата на изхода му. При газовите бойлери тези проблеми се омекотяват с малък съд на изхода (напр. 10 л) но това оскъпява конструкцията, а и не съм чувал за подобно решение с проточен електрически.
Освен това за монофазно захранване е абсурдно да се мисли. Главния предпазител за апартамента, в таблото на входа, е максимум 63А, т.е. макс. потребление от 13.8 KW.
Трифазно захранване е възможно, но не знам как ще се реализира до 8-ия етаж с кабел поне 4х10 или по добре 4х16, а по новите изисквания 5х16, като енергото сигурно ще те накара сам да си го направиш, а и ще ти вземе доста солена такса.
Въпреки че си пуснах трифазен ток, когато трябваше да избирам преди години, все пак си взех нормален бойлер, хоризонтален заради мястото (знам че вертикалните са по-ефективни), само дето е 120 л, като основна причина за това беше комфорта при ползване.
Успех при избора.
Не мога да се начудя как днешните архитекти успяват на същите квадратури, като едно време, да разположат значително по-малки и нефункционални помещения, като не предвиждат възможност за ред неща смятани за нормални преди години, като бойлер например.
Palawnik - специалист
Нямам идея защо ти е проточен бойлер, но щом си решил така да е. Освен всичко което написаха колегите, ще трябва да смениш и електромера. Сечението на кабелите трявба да е поне 25мм, а автоматичния прекъсваш поне 100А.
По груба сметка това преустройство ще ти отнесе поне 1000-1500 лв.
след някой сметки се получата прекъсвач 160А сечение 35мм
Монатажа, на този кабел изисква доста умения и не е чак толкова красиво.

Пак помисли дали няма друго решение.
Да се монтират няколко проточни бойлера. Или да се монтират няколко обикновени.

дай повече инфо за да ти предлижим нещо което става за апартамент.
Последна промяна от Palawnik на нед апр 15, 2007 4:04 pm, променено общо 1 път.
Тани - модератор
Не знам колко етажа ти остават до покрива , но с тези пари за нов електромер , Кабел 15 квадрата за 8 етажа , такси за енергото за смяна на електромера, предпазители, бойлер и още доста неща , които ще изникнат в последствие , спокойно можеш да си направиш слънчева имсталация , което ще ти осигурява безплатна топла вода през всички сезони :-D :-D :-D Това в кръга на шегата де! Но се замисли каква сума се събира и дали си заслужава?
bonjyr89 - специалист
Здравейте,
и аз ще изложа няколко тези и мнения.
Първо не съм съгласен със някои мненията на колегите,но това не е от значение.Държа да отбележа,е МНОГО малко вероятно на трифазен боилер реотаните да са монофазни,не случайно се казва трифазен бойлер а не троен монофазен,попринцип трифазните бойлери се използват с цел увеличаване на КПД като се използват нагреватели на 380в.Второ не е проблем на 8мия етаж да се подаде трифазно напрежение защото до таблото на площадката са изведени алуминиеви шини със сечение 20мм.кв може да се постави автоматичен предпазител в таблото,а може направо и да не се поставя понеже предпазителите на входа не са съобразени и ако стане нещо те първи ще испушат.Не съм на мнение че сечението на кабелите трябва да е 25мм както и че ще струват 1000-1500лв. Съвсем спокойно може да се използва 3х16+10 от който по всяка вероятност ще ти е необходим 10-15м което е не повече от 200лв.

Моят съвет е ако твърдо си решил,да прекараш тривазно напрежение ,
а ако все още се двуомиш да си сложиш един хубав газов бойлер за 300-400 лв. и да си решиш проблема :)
Моят съвет е ако твърдо си решил,да прекараш тривазно напрежение ,
а ако все още се двуомиш да си сложиш един хубав газов бойлер за 300-400 лв. и да си решиш проблема
Първо искам да благодаря на всички които изказаха мнение по този проблем. Всеки ме накара да се замисля за нещо.

Идеята за газов бойлер също ми е идвала на акала (става въпрос за проточен), но не съм сигурен какъв и от каде да го намеря. Също има ли разлика на какъв вид газ работи (предполагам има разилчни видове...или греша?). Ще Ви бъда благодарен за малко повече информация за тях, че честно казано никога не съм се интересувал.
Тани - модератор
bonjyr89 не знам как ги правиш тези твоите сметки! Първо кабела - казваш 10-15 метра . Нека приемем че в апартамента бойлера е само на 3 метра от апартаментното табло . Да приемем по голямото число 15 метра минус 3 метра остават 12 метра за 8 етажа . Според твоите сметки , ако приемем че таблото е на първия етаж , а то обикновено е няколко метра по надолу остават 12/8 = 1.50 метра на етаж! Че то и на бебета ще им е ниско! Ако си имал предвид от етажното табло , сигурно няма да стане след като vik76uk казва ,че е на 8 етаж и трябва да прекарва кабел! Освен това проблема му доколкото разбрах е местото , а газовия бойлер заема доста повече место , а и бутилката е удачно да се постави на ниско , което създава още проблеми с пространството!
Antonini - специалист
Открих един сайт за едни на пръв поглед перфектни проточни бойлери и при това български, което подсказва, че би трябвало да са на разумни цени. Ето го и адреса: http://www.flamina-bg.com/sub/products.html

Нека който ползва такъв или който има мнение за тях, да го напише. На мен спецялно ми привлече вниманието моделът "Мулти 1Е" с микропроцесорното управление.
Antonini написа:
Открих един сайт за едни на пръв поглед перфектни проточни бойлери и при това български, което подсказва, че би трябвало да са на разумни цени. Ето го и адреса: http://www.flamina-bg.com/sub/products.html

Нека който ползва такъв или който има мнение за тях, да го напише. На мен спецялно ми привлече вниманието моделът "Мулти 1Е" с микропроцесорното управление.
Знам че съм най-неразбиращият тук, ама тези бойлери имат само добра реклама. Защо смея да твърдя следното ли?:

1. На този сайт пише че се продава Мулти 1 Електрон 10KW - това не отговаря на истината. Обаждах им се и ми казаха че са имали намерение да го произвеждат, но накрая се отказали.

2. Бойлера за който пиша (който купих на 12.04.07 - преди 3 дни) е същият Мулти 1 Електрон 9KW (т.е. най-мощният който произвеждат) и току-що (в 23:40) се скапа!!! В момента съм без топла вода, а имам малко бебе на 1 месец и трябваше да му топля вода за къпане с ел. термо-кана...направо съм бесен. По принцип този бойлер (докато работеше) измерваше дебита на водата която минава през него и микропроцесорното управление "решава" на каква мощност да включи нагревателя. Да ама преди малко при добре отворено кранче на чешмата (3-4л/м) микропроцесорното управление отчиташе дебит (0 л/м) и съответно не включваше нагревателя. Реших да го изключа от предпазителя за 30 мин. (знаете че понякога микропроцесорите трябва да бъдат рестартирани) и това не помогна. Ток стига до него, защото таблото му свети, вода минава през него, но престана да греее...и това само на 3 дни работа.

3. Отделно като го купих го отворих да го разгледам...бях малко изненадан да открия че кабелите от клеймата на захранването идващо от вън, водещи до самото нагревателно тяло, бяха оставени свободно да се допират до него (нагревателното тяло е от нераждаема стомана без никаква облицовка)...а той би трябвало да достига температура от 65 С при малък дебит (или поне на толкова може да се настрои желаната изходяща температура)...това + факта че самите кабели вътре в бойлера са 2.5 кв. мм (въпреки че в инструкциите се препоръчва 6 кв. мм от източника на захранване до бойлера) т.е. те самите сигурно греят, ми се стори доста несериозно...та взех и ги привързах към корпуса на бойлера (от вътрешната страна) със свинска опашка.

Това е лично мое мнение...безкрайно съм разочарован, а иначе това което пише в уеб страницата те кара да мислиш че е нещо невероятно добро (аз и за това го купих)...280 лв.
Antonini - специалист
Ебаси ма.......та! :| Аз го очаквах да са боклуци, ама чак пък толкова....3 дни работа само!?!?!?!?....
ELEMENTAL - специалист
Еми някой програмен ред са си спестили явно от фирмата, или са си рекли да наблъскат части-ментета(за по-евтино и...).
Е като си го отварял бойлера я кажи какъв е процесора.
P.S.Аз затуй си карам на един RELAX 6 KW вече три години-няма електроника, нито процесори, нито какви да е екзотични ( :-D ) елементи, ама си грее супер.

Тема "Свързване на п.бойлер предназначен за 3фазен ток към монофаз" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: