Съвети за начинаещи готвачи.
solo5 - майстор
Намазваме тавата с масло
Изображение

Сваряваме около 2кг едри картофи. В случая 6 картофа са 2 кг :-)
Изображение

Обелваме картофите
Изображение

Леко сваряваме малко гъбки и моркови
Изображение

Нарязваме на филии обелените сварени картофи
Изображение

Нареждаме картофите един до друг, така че да няма място между тях. Получава се нещо като картофен блат. Отгоре слагаме парченца масло
Изображение

Поръсваме с около 100-150г настъргано сирене
Изображение

Подреждаме втори слой картофи отгоре
Изображение

Отцеждаме гъбките и ги подготвяме за нарязване
Изображение

Същото правим и с морковите
Изображение

Слагаме масло и върху втория блат
Изображение

Подреждаме отгоре нарязаните на кръгчета моркови
Изображение

Отгоре слагаме грах от консерва и правим финалния трети слой от нарязани от картофени филийки
Изображение

Нареждаме нарязаните гъби
Изображение

За заливката използваме около половин кофичка кисело мляко и 3-4 яйца
Изображение

На мен лично не ми стигна това количество и го направих с една кофичка мляко и 6 яйца :-)
Но това е защото третият слой от картофени филийки се оказа недостатъчен
тенджерката пое само 6 картофа, а бях купил 7 :-)
Изображение

След като сме нанесли заливката печем на 150-200 градуса, докато получим приятен загар.
Изображение

Това е готовото изделие
Изображение

Така се сервира у нас
Изображение

А моята порцийка включва и ракийка и салатка :-)
Изображение

ПРИЯТЕН АПЕТИТ!
Последна промяна от solo5 на чет май 27, 2010 2:12 pm, променено общо 1 път.
ebahti - майстор
Ужас,без мръвка :sad: сещам се за айдушкия боб-който като уври се фърля щото ягънцето се е опекло :-D
solo5 - майстор
вариантите са 1001 при тази мусака
на някой от слоевете може да се сложи и сварено пилешко, свинско, телешко месо :-D
Justy - майстор
solo5 написа:
вариантите са 1001 при тази мусака
на някой от слоевете може да се сложи и сварено пилешко, свинско, телешко месо :-D
Картофите могат да се заменят с тиквички - задушени с копър :)

Айдушкия боб му се хвърлят 9 води. Чак с деветата се изхвърля и боба, защото жаравата е готова :-D
EDI - майстор
Абе, вий срама нямате ли............по това време, когато човек е гладен,да разисквате такива сериозни проблеми...... :lol:
solo5 - майстор
Justy написа:
Картофите могат да се заменят с тиквички - задушени с копър :)
Ще го пробвам и това някой ден :2thumbs:
ArturDent - Почти Безобиден
Соло, жената каза, че това си е направо огретен с картофи.
Тя прави подобен микс с тиквички (сега е сезона) и патладжан. Заменя някой ред от картофите с тиквички. И малко каймичка, или друго месце...
Добре става ;)

П.П. Абе има ли заливка, всичко ям.
solo5 - майстор
да и за огретен може да мине :roll:
... ама и твоите идеи ще ги вкарам в действие другия път :roll:

мислех да пробвам да направя кюфтенца с 50% риба - 50% картофи
сварявам риба и картофи, настъргвам обелените картофи и омесвам с рибешката кайма и 1 яйце, овалвам кюфтенца и пържа
как мислиш, дали ще пият много бира :roll:
pavkatay - майстор
хайвер. сместа е като за пържени кюфтета. яйце, хайвер, подправки , лук се разбиват малко и сипваш с лъжица в нагорещено олио. приказка е за този,който обича хайвер :)
KIBRIT - специалист
ArturDent написа:
Тя прави подобен микс с тиквички (сега е сезона) и патладжан. Заменя някой ред от картофите с тиквички. И малко каймичка, или друго месце...
Добре става ;)
Това пък си е ГРЪЦКА МУСАКА !
Много вкусна става !

Тема "Вариация на тема Мусака" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: