Не те укоряваме за тръбите и помпата - само казваме кое е правилно. Системата може и с години да си работи с тях безпроблемно, но става въпрос че не е защитена за "всички осигурителни случаи" (нали каза, че си счети
). Аз също като naskov мислех, че е зрителна измама съм много изненадан, че системата е работила с така монтиран баланс (предпазен клапан). Да оставим настрана, че при този монтаж той не си изпълнява функциите да предпазва системата от свръхналягане. Разсъждавах и стигнах до следния извод - системата работи съвсем случайно
и то поради наличието на възвратния клапан. Без него няма да работи! Дори не съм сигурен дали помпата върши някаква работа:-D . Принципът на работа е следния - системата се разделя на 2 участъка - единият е дълъг около 2 метра - между баланса и възвратния клапан, а другия участък е останалата част от системата. При изходно положение циркулация не може да има, защото помпата с нейния напор 0.4 бара не може да преодолее пружината на възвратния клапан, за което е необходимо налягане 2.5 бара (предполагам). Дори при пълнене, ако си пълнил с налягане по-ниско от 2.5 бара, между възвратния клапан и баланса течност не би трябвало да има. При нагряване на водата в панела, заедно с температурата и налягането в големия участък се повишава, а в малкия участък си остава същото. Когато разликата в наляганията в двата участъка стане >2.5 бара, баланса пропуска малко гореща течност към малкия участък и пак затваря. Пак се нагрява водата в панела и се повишава налягането и пак пропуска клапана и т.н. Получава се едно помпено действие. Това прилича на двигателя на Стирлинг и мисля, че може да работи и без помпа
. Сигурен съм обаче, че ефективността на системата е много по-малка от нормалното. Като замениш баланса с обикновено коляно мисля, че ще дойде дълго бленуваното повишаване на ефективността
.
Да допълня само naskov ще кажа, че лагерите на помпата са чисто радиални и не поемат аксиален товар, а вертикалния ротор ги натоварва аксиално.
РС и баланса ги монтирай след помпата.

Да допълня само naskov ще кажа, че лагерите на помпата са чисто радиални и не поемат аксиален товар, а вертикалния ротор ги натоварва аксиално.
РС и баланса ги монтирай след помпата.