Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не те укоряваме за тръбите и помпата - само казваме кое е правилно. Системата може и с години да си работи с тях безпроблемно, но става въпрос че не е защитена за "всички осигурителни случаи" (нали каза, че си счети :-D ). Аз също като naskov мислех, че е зрителна измама съм много изненадан, че системата е работила с така монтиран баланс (предпазен клапан). Да оставим настрана, че при този монтаж той не си изпълнява функциите да предпазва системата от свръхналягане. Разсъждавах и стигнах до следния извод - системата работи съвсем случайно :-D и то поради наличието на възвратния клапан. Без него няма да работи! Дори не съм сигурен дали помпата върши някаква работа:-D . Принципът на работа е следния - системата се разделя на 2 участъка - единият е дълъг около 2 метра - между баланса и възвратния клапан, а другия участък е останалата част от системата. При изходно положение циркулация не може да има, защото помпата с нейния напор 0.4 бара не може да преодолее пружината на възвратния клапан, за което е необходимо налягане 2.5 бара (предполагам). Дори при пълнене, ако си пълнил с налягане по-ниско от 2.5 бара, между възвратния клапан и баланса течност не би трябвало да има. При нагряване на водата в панела, заедно с температурата и налягането в големия участък се повишава, а в малкия участък си остава същото. Когато разликата в наляганията в двата участъка стане >2.5 бара, баланса пропуска малко гореща течност към малкия участък и пак затваря. Пак се нагрява водата в панела и се повишава налягането и пак пропуска клапана и т.н. Получава се едно помпено действие. Това прилича на двигателя на Стирлинг и мисля, че може да работи и без помпа :-D . Сигурен съм обаче, че ефективността на системата е много по-малка от нормалното. Като замениш баланса с обикновено коляно мисля, че ще дойде дълго бленуваното повишаване на ефективността :-D .
Да допълня само naskov ще кажа, че лагерите на помпата са чисто радиални и не поемат аксиален товар, а вертикалния ротор ги натоварва аксиално.
РС и баланса ги монтирай след помпата.
naskov - майстор
Доста задълбочен анализ от страна на LazarGanev =D> Aз не си направих труда да си обясня принципа на работа в този случай.
zaksofon - специалист
Още утре започвам да преправям, а вие ми кажете има ли разлика между това: http://www.thermoeconomic.com/predpazen ... atts-p109/ , което ми е на парното и това: http://www.bgtherm.com/store/product/95 ... -1-2-.html , което ми е на колектора. Според мен има разлика не само в цвета :-D, защото това на колектора има тапичка в средата на червената врътка на която пише 4 бара, врътката се върти безконечно в едната посока , като при това си въртене прескача(отваря и затваря) при въртене на ръка, хода на врътката е около 5 мм навън- навътре. Когато е навътре е нормално затворен и не пропуска през себе си и това го установих първия ден когато помпата въртеше цял ден а бойлера си остана студен, след старателно оглеждане врътнах врътката в положение навън и си изгорих ръката при проверката на топлината на медната тръба :-D(баси дългото изречение написах). Друг е въпроса, че не е свързано където трябва , защото ако е това за което си го мислех аз, а аз си мислех че през тази тапичка ще избие свръхналягането когато премине 4 бара, ще загубя ПГ.....може би просто тази джаджа не е трябвало да я купувам, а аз , купих за предпазен клапан и го вързах горе защото там е най-горещо и си мислех, че от там ще трябва да избие, както и да е, явно наистина съм оплескал нещата :razz: , а на първия линк е това което е свързано към котела ми, на едната снимка се вижда, той не се върти безконечно и не прескача, когато го развъртя започва да изхвърля флуида. Може би такова нещо така както е свързано към котела е трябвало да свържа на колектора. Кажете ми моля кяква е разликата между двете и много ли съм се объркал :? Чакам коментарите с нетърпение, при мен промените се правят почти онлайн.
Аха, значи принципа на работа бил по-прост :-D . Та значи - и двете джаджи са предпазен клапан по налягане, само че на различни фирми. Това с прескачането при въртене служи за ръчно задействане и изпускане на течност. Понякога в леглото на клапана застава някоя мръсотийка и му пречи да затвори добре. Тогава ръчно може да пуснеш малко течност за да го промиеш. В твоя случай ти си успял да го нагласиш в неустойчиво равновесие в отворено положение и де факто все едно е изтърбушен - служи за коляно и момпата се справя с циркулацията. Не си сбъркал с покупката, но я вържи правилно. На изхода му има резба за да бържеш тръба и да отвеждаш течността в съд (ако избие), а не да го вързваш последователно в системата :-D
zaksofon - специалист
Ето сега ми се изясниха нещата :-D , много странна ми беше тази разлика..., но не разбрах този предпазен клапан минава ли и за баланс или не :? и ако не, значи трябва да купя и баланс .... Честно да си кажа не съм много наясно за какво служи баланса, може би ме обърква този термин, а всъщност да си е просто предпазен клапан който така старателно обясних как работи в предния си пост. Кажете ми сега окончателно, след като изяснихме кое какво е, къде и как трябва да го свържа. Не мога да си обясня какво пречи да е на горещата вода, защо трябва да е на студената, нали все пак най-голямата разширение е там горе където е най-горещо. Аз си мисля, поправете ме ако бъркам разбира се, да сложа преди клапана една тетка през нея ще минава топлата тръба, а на другия отвор ще сложа този клапан с парченце тръба, навряна в една 10 лт туба да събирам там каквото излезе, ако въобще излезе :-D. И пак на стария въпрос при така стеклите се обяснения, сега системата работи ли на 100 % или не и ще има ли подобрение след като направя това което обясних по-горе или пък ако е грешно ще направя вашата препоръка разбира се ? Верно е глупаво да ползвам коляно за 10 лв с красива червена врътка с бяла тапичка от едната страна :-D. Благодаря предварителската !
Предпазен клапан по налягане и баланс вентил са две имена на едно и също нещо, всеки бойлер го има, само че там обикновено е комбиниран с възвратен клапан. не пречи да е горе, ама ако искаш да събираш изпусната течност трябва или да пускаш тръба до долу или да закрепваш тубата горе :) А пък налягането вцялата система е едно и също - като стане 4 бара до панела, то 4 бара ще е и долу. В оригиналните помпени групи всички компонентиса на едно място - около помпата - ето виж снимка от друга тема:
Изображение
zaksofon - специалист
Благодаря г-н Ганев, ще го направя там на колектора по-уобно ми е просто, пък и там на плочата на тоалетната под колектора идеално ще се вписва една тубичка :-D, в котелното и без това нямам място. А ето и малко снимки на бойлера.... знам че и тук имам пропуски, ще кажете че не е хубаво тръбите да са на едно ниво със серпентината, знам си го това. Обаче от котелното където влиза тръбата в банята има 40 см денивилация, т.е. серпентината е с толкова по-високо на горещата вода. Долната серпентина е на колектора, горната на котела.

Прикачен файл

DSCN0355.JPG
тръбата с изолацията е входа на серпентината на колектора, двете с кранчетата са на котела
DSCN0355.JPG (153.52 KиБ) Видяна 5617 пъти

Прикачен файл

DSCN0356.JPG
ето къде съм свързал датчика-на изхода на серпентината
DSCN0356.JPG (126.69 KиБ) Видяна 5617 пъти

Прикачен файл

DSCN0357.JPG
това е изглед от долу
DSCN0357.JPG (148.79 KиБ) Видяна 5617 пъти
Около бойлера грешки не видях
zaksofon - специалист
Благодаря ви сърдечно на всички, опита си е опит, а вие сте истински професионалисти, страшно се радвам, че има такъв форум където компететни хора помагат на никак компететни като мен!!! Благодаря ви още веднъж, утре ще снимам промените.
naskov - майстор
LazarGanev написа:
Около бойлера грешки не видях
Aз пък мисля, че видях :) въпреки, че снимките са странно завъртени. В горния край на бойлера имаш два свободни отвора, които в момента си ги затапил. Сложи в единия от тях гилза 1/2" и напъхай датчика в нея. filmatoplo ще ми опонира, ама нищо. Няма да сгрешиш ако ме послушаш.
P.S Кранчетата с белите врътки са китайски ментета

Тема "налягането в системата на сл.колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: