Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Даде пак на мойта става . :) странно племе сме :) студено ни е -апък пием студела бира и ледена ракийка , студена мастика със истудена диня :-D тц тц тц .
PLOCHKATABG - специалист
torbalan написа:
малко сравняваш кон с кокошка...

10 квт подово с колко квт котел го сравняваш?

то по принцип и аз не съм фен на подовото, но това е друга тема ;)
Щом 10 киловата са нищо за ток, какво мога да кажа повече, що не ги сметнеш на сегашни цени, ти колко ток харчиш в момента, 300-500, а аз ги навъртах за 2 дена .
Пример, кухня 13-14 кв.м. аз бях с 2.2 киловата, по пода не можеше да стоиш 10 мин. без да трябва да си преместиш краката, колко по топло да го направя, на кокили ли да ходя. Подовото се пускаше Септември и се гасеше Май месец, нон стоп 24 часа, директно без реле, който е идвал в къщи знае много добре. Имал съм по много гости и ми се е налагало да спя на земята, спал съм на минуси при отворен прозорец(балконска врата) и не е могло да се спи, Но това само легнал на пода.
Относно котела, котела ми е 29 киловата, взет за два етажа, НО слагам точно колкото ми трябва, ни повече ни по малко 4 тона на сезон, на 24 часа гори 17-18 ч, грея 77 глидера Vox на 600мм. сметни си сам като толкова разбираш от киловати .

Топло,
да, не съм имал изолация, но за сметка на това пода ми пареше 24 часа в денонощие, изолацията отпада, дай нещо друго .
Комина ми е железен 14.5 м. , на втория метър не можеш да разбереш, че котлето работи, а отделно от това ми е в коридора, няма грам топлина от него.

От това съм доволен, на него държа, казвам си мнението, и това ли не мога да правя, защо пък вашето мнение да ми харесва .
Не, не ми допада, подово не ми допада, това е мое мнение достигнато от опит и не ми пука за ония и тоя кво казал и писал.

Личното мнение ми е такова !
nivanov - специалист
Твоята работа е малко като старите ученически задачи ... пълним басейна през тръба с дебит Х, едновременно се изпразва през сумарно тръби с дебит 2Х, след колко време ще го напълним ...

Не е въпроса колко жега си вкарал вътре, а колко от нея си задържал :> От тези 10 кВ най малко 6 са отивали директно в атмосферата, просто без изолацията няма как да ти излезе сметката ... Така че вместо да подскачаш и да се държиш в стил "Бай Ганьо" - нема начин да не съм прав - помисли какво ти казват другите съфорумци, може да откриеш, че има много полезна информация в писанията им :>
torbalan - Дървен философ
PLOCHKATABG, ти утрояваш мощността (а вероятно и изолация си направил и дограмата си сменил или уплътнил) и казваш "подовото не грее"

за това колко е топло - няма особено значение дали ще си с подово или с радиатори...

както вече някой писа - важно е колко от топлината, дето вкарваш в къщата остава вътре...
това, дето отива в околната среда - не те грее с нищо :)
PLOCHKATABG - специалист
filmatoplo написа:
Котела Виадрус ли е :?
Да Виадрус, 5 глидера .
filmatoplo - майстор
Doбър избор,с Виадруса ще се стоплиш .Имам монтиран Виадрус в комбинирана инсталация -3 помпи за отделните температурни кръга -подово с вентил ,конвектори и радиатори .Подовото е на приземния етаж , конвекторите на първия в хола и трапезарията , радиаторите в спалните долу и горе . :wink: Виадруса е яка машина , но иска да се комплектова със 4 пътен вентил и става мерцедес :) -няма конденз и катран , по малко гориво -топличко.
PLOCHKATABG - специалист
filmatoplo написа:
Doбър избор,с Виадруса ще се стоплиш .Имам монтиран Виадрус в комбинирана инсталация -3 помпи за отделните температурни кръга -подово с вентил ,конвектори и радиатори .Подовото е на приземния етаж , конвекторите на първия в хола и трапезарията , радиаторите в спалните долу и горе . :wink: Виадруса е яка машина , но иска да се комплектова със 4 пътен вентил и става мерцедес :) -няма конденз и катран , по малко гориво -топличко.
Тъй като имам само един кръг, нямам нужда от 3 и 4 пътни винтили, когато си включа и бойлера, ще мисля за 3-пътен винтил.
Иначе съм много доволен, като се има в предвид, че вече един път е изпускан и беше изврял тотално, но нямам ядове от това, поне за сега .
Изключително добра машина с много добро КПД .
filmatoplo - майстор
Четирипътния вентил е задължителен за тези котли , самоче нали не влиза в комплекта с котела и никой не го купува , но после идат ядовете .Целта на 4 пътния вентил е да осигурява връщаща вода в котела над 65 градуса , както и да се регулира подаваната температура към сградата -тоест когато е топло подава 65-70 градусова вода към радиаторите а когато е студено подава автоматично 80-90 градуса .Оттам няма нито студено нито пък ще пъшкаш от жега -по малко гориво и налепи по комина и котела.
PLOCHKATABG - специалист
filmatoplo написа:
Четирипътния вентил е задължителен за тези котли , самоче нали не влиза в комплекта с котела и никой не го купува , но после идат ядовете .Целта на 4 пътния вентил е да осигурява връщаща вода в котела над 65 градуса , както и да се регулира подаваната температура към сградата -тоест когато е топло подава 65-70 градусова вода към радиаторите а когато е студено подава автоматично 80-90 градуса .Оттам няма нито студено нито пък ще пъшкаш от жега -по малко гориво и налепи по комина и котела.
Така е, но аз не искам да имам по системата повече от 65гр., котела съм го сложил на толкова и сам си върши тази работа.
На 3 радиатора имам термо вентили, те ми вършат тази работа, тези радиатори през повечето време са студени, най много на няколко глидара да има по 20-30 см. топло .
Връщащата вода, делтата е ми е около 10-15 гр, след като един път обърне качествено водата, за конденза е добре да има вентили, но аз нямам, защото ми се обезмислят вентилите на радиаторите. А не съм привърженик на 80-90 градусови глидери, имам и деца, а и не само това, няма слагане на дреха за да изсъхне ! Всяка система си има и плюсове и минуси .
Виждам, че си в час с много понятия ! =D>

Тема "Водно подово отопление-да има ли отдолу топлоизолация или не" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: