• 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами значи имаш избор :) . Ако решиш да оставаш ще му мислим.
zmeios - специалист
Ъм, Илиане, имам два въпроса преди да продължи темата:

1) Казваш че над 15 въздуха не може да се качи. Колко е т в такъв момент на самата стена? Просто допри китайския термометър за пуйки и измери ;)

2) За 15 вътре среднодневна (или среднонощна) колко е т отвън? Че за Италия ми идва малко сложно да погледна справка :) още повече като не знам коя част на Италия.
Илиян Илиев™ - майстор
Термометъра който имам не мога да го допра на стената иначе си е стенен. Направен е така, че резервоарчето има около 1 см от стената. Другия е настолен и не знам къде му е сензора. Ако е важно ще си купя от тези с жичката, които обикновено ги слагат по колите.

Външна температура между 5 и 12 градуса. При 12 и без отопление сме около 15 вътре. Понякога стигаме и почти до 17 с отопление при външна около 10, тогава пускам фиш за тотото.

Примерно в момента на вън е 8 градуса, а климатика горе-долу успява да държи 18-20 градуса в хола. В спалнята и другите две стаи е около 16. Двете бани и кухнята не ги отоплявам. Обикновено пускам и керосиновата печка за този резултат, но днес не се наложи, явно се е отразила положително работата на котела. През деня температурата беше между 10 и 12 градуса вън, а котела като го включих в 11.00ч до към 17.30ч не успя да вдигне повече от 15 градуса, но измерено във всички помещения.

п.п. Падне ли вънка на 6-7 градуса и климатика почва да се бори с поледицата.

п.п.п. Бе според мене къщата си е зле. Не е нормално без отопление да имам 2-3 градуса разлика между външна и вътрешна температура.
zmeios - специалист
Илиян Илиев™ написа:
При 12 и без отопление сме около 15 вътре.
Сменяй къщата. Нищо няма да помогне.

Дори и панелните блокове в София държат 5 градуса диференциал само от 'топлината на обитаване', без отоплителни уреди. (т.е. хладилник, 100 вата крушки и топлината от човешкото тяло само броим)
srusev - специалист
Тази тема е много добра за хора, които тепърва смятат да си слагат газова инсталация. Забога братя недейте.
За хора, които живеят в апартаменти и там разхода е поносим, но тези, които са в къщи нещата са съвсем други. Човека с заведението е бил на твърдо гориво и е минал на газ уж за по-голям комфорт, а то какво се получава ставаш роб на газснабдителното. Смятах, че като сложиш газа ще станеш човек. Вярно да харчи, но да има резултат. Котела ми е наследствен и се видях в чудо още първата година.
Аз лично видях голям ефект само като сложих вентилаторен конвектор. Смятах да добавям котел на твърдо гориво, но след като прочетох темата мисля да ви попитам за вашето мнение и съвет да взема да я оптимизирам.
Става дума за котел Viessman Vitopend 24KW и къща ново строителство без изолация е 200кв. Смятам da сменя останалите след аварията тази зима радиатори с конвектори с номинална мощност 24 КВ. В книжката на котела пише разход 2.82m3/h. Това ще рече, че 24х2,8х30х6=12096м3 за сезон??? Сметките ли греша или това ще са по цени 0,82 = 9918,72лв. :? това е на макс нон стоп, което котелът може да изгори? Така ли е?
Днес гледах новите цени на ДКЕВР ~450лв./1000м3 продава Булгаргаз на снабдителните компани, а те ЧТК(за Търговище) продават на 730 лв. на потребителите. :shock: Аз до сега смятах, че цената е еднаква навсякаде, но уви не е. Нашата е най-скъпа.Пък района ни е най-беден. :?
Смятам, че това е реалността. Съсед с двуетажна къща плати тази зима 3000лв. Аз отоплявах едно помещение 10-15м2 с в.конвектор и той ми изгори 200лв. за цялата зима.
За модулацията незнаех, но наскоро питах сервиза дали може да се скопи и да влиза в модулация и те ми казаха че влизал в модулация само за БГВ.Това вярно ли е? Той вече не е гаранционен ама нз дали да се хвана да го скопя.

Ако това е разхода моля посъветвайте ме за термопомпа или котел на твърдо гориво.
Ако за такива пари става дума аз ще хвана параджия да ми зарежда котела и със сигурност ще е по-топло заради по-високата температура на водата + по-малкия разход.
От написаното до тук е вярно само марката на котела и максималния разход на час :-D . На котела с твърдо гориво 24 кВт колко му е максималния разход на час? Ама за 200м² къща без изолация ще си истински параджия, вярвай ми. Тоя Витопенд верно си е дръвце, ама за толкова пари - толкова. Не знам какво искаш да му скопяваш - колко според тебе са ти топлозагубите? Колко киловата са ти радиаторите? Имай предвид, че 24кВт радиатори топлят колкото 24кВт конвектори.
srusev - специалист
Само да те попитам ти на газ ли си и в къща ли живееш?

За котела на въглища ми дават макс 4тона. - 24ч. горене.

И да не остана голословен:
цени: http://www.dker.bg/resolutions/res_c014_10.pdf
Съседа няма как да го питам, но ще ти дам пример с човека с заведението. Нищо работа 40м2 къща, която даже е под земята 1,5м и заведение, а гори по 700лв./м при 6месеца = 4200.
И доколкото разбрах от форума не можахте да намерите начин да смъкне разхода. В апартамент е елементарно да се отопляваш. Аз в апартамента ми в София където ходя само 1път седмично ТЕЦа не го пускам само от тръбите държи 16-18гр. при -10.
Аз сметнах приблизително колко може да изгори за 6м по данни от книжката.
Искам да намеря решение това лято, а догодина да е баня.
Параджия не смятам да ставам.
Не съм в къща и съм на ток.
filmatoplo - майстор
Честито повишение на газа :lol: то си е за рев де :(
filmatoplo - майстор
Преди малко по немската телевизия казаха че пак Руснаците спрели газа -за къде точно не чух. :wink:
Последна промяна от filmatoplo на пон юни 21, 2010 4:47 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: