Съвети за начинаещи готвачи.
boltik - специалист
Има една подробност.Картофките се пържът в мазнина но в калайдисан тиган на огън.Че е вкусно съм съгласен но полезно не знам????А прасетата в БГ са 2 основни вида.Едната порода е внос.На външен вид са дълги с увиснали уши напред.При правилно хранене се получава много-добро месо с около 10-15% сланина.Точно такова каквото използват в макдоналса.На касабски ези се нарича мраморно месо.Втория вид за който се твърди че била месна бългърска е по-къса на вид и много-тумбеста.С прави уши като на вълчак.Месо-сланин е 60на 40%.Порода за сланина и маз.За имената на породите не-мога да си спомня.И една рецепта за приготвяне на сланина в буркан омния.Реди се сланината но не плътно и се слага чесън,парченце дафинов лист,бахар,сол,захар и ч,пипер.Заварява се като краставичките само за вакум.Няма по-вкусно месо от домашното и то прясно заклано.
LazarGanev - "Велик майстор"
А бе boltik, вземи го научи тоя български накрая. Най-лесния начин е да спиш с българка, ама ти сигурно само на чехкини го караш :-D. Ние пък тука с filmatoplo само чехкини сънуваме, ама спим с българки и затова знаем езика :-D
kamataa - помощник
boltik написа:
Има една подробност.Картофките се пържът в мазнина но в калайдисан тиган на огън.Че е вкусно съм съгласен но полезно не знам????А прасетата в БГ са 2 основни вида.Едната порода е внос.На външен вид са дълги с увиснали уши напред.При правилно хранене се получава много-добро месо с около 10-15% сланина.Точно такова каквото използват в макдоналса.На касабски ези се нарича мраморно месо.Втория вид за който се твърди че била месна бългърска е по-къса на вид и много-тумбеста.С прави уши като на вълчак.Месо-сланин е 60на 40%.Порода за сланина и маз.За имената на породите не-мога да си спомня.И една рецепта за приготвяне на сланина в буркан омния.Реди се сланината но не плътно и се слага чесън,парченце дафинов лист,бахар,сол,захар и ч,пипер.Заварява се като краставичките само за вакум.Няма по-вкусно месо от домашното и то прясно заклано.
Печелиш жълтата фанелка по правопис :lol:
inspo - майстор
boltik написа:
.... много-тумбеста.С прави уши като на вълчак......За имената на породите не-мога да си спомня.......
Колега туй прасе е от 'сорта' Странджански тумбест вълкодав . :-D
filmatoplo - майстор
Хе хе -аз съм от Странджата -тук породата е Качора .Черно прасе безформено -натирено само в гората :lol:
boltik - специалист
Абе Лазо да става майтапа както се казва у БГ.Ако почна да им говоря на бългърски на тези чехи няма да има от тези бележки.

http://media.snimka.bg/6552/019360003.jpg

Дори на литературен бългърски да говоря кой в БГ ще ми плати такава надница????А за България въобще не ми говори и особенно как се вадят нови документи.Оная седмица се върнъх от там.Пълна трагедия-говоря за Търновския КАТ.Ама да не усираме на човека хубавата тема.И като допълнение да спомена преди няколко години зетя беше стигнал до 250 прасета 2крави и 1теле.Сега е намалил на 1 теле и 3 прасета.Че ако си послушен другия път ще те светна как се приготвя агнешко с боб по-хайдушки.И умната не се отгъвай много че нощите по-морето са студени.
filmatoplo - майстор
boltik ahoj -Vesele Vanoce :santa: plemen prasa jsou -Ландрас ,и бяла българка , за тези с острите уши :? не знам име :-D -на пържоли и кайма не личи.Да питам за маста -вредна ли е :? , едно време на село бабите с мас ни хранеха -намазана филия с мас и поръсена със захър :wink: .
filmatoplo - майстор
Boltik не чете явно :wink: , но научих супер рецепта за варена сланина .Значи прясна сланина я солиш в едра сол да седи най малко 10 дни -може и повече ,после си вадиш от солта колкото искаш парчета и я вариш в завряла зелева чорба за 15 минути :wink: , след това счукваш чесън и я намазваш , овалваш я в подправки -червен пипер,чубрица ,черен пипер,пожелание лют пипер,мерудия.Закача се да виси ,няколко дена да поемат подправките и може да се яде, топи се в устата :wink: :drinkers:
pavkatay - майстор
filmatoplo написа:
Boltik не чете явно :wink: , но научих супер рецепта за варена сланина .Значи прясна сланина я солиш в едра сол да седи най малко 10 дни -може и повече ,после си вадиш от солта колкото искаш парчета и я вариш в завряла зелева чорба за 15 минути :wink: , след това счукваш чесън и я намазваш , овалваш я в подправки -червен пипер,чубрица ,черен пипер,пожелание лют пипер,мерудия.Закача се да виси ,няколко дена да поемат подправките и може да се яде, топи се в устата :wink: :drinkers:
Аз от години не бях правил сланина, но тази година я правих по тази рецепта. Стоя в солта май не 10 , а 40 дни.
Обаче 15 мин . варене ми се вижда множко. Аз я държах 4-5 мин- докато стане 'стъклена'.

Тема "Сланината" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: