От мобилни телефони до цифрови камери
Любо - специалист
да мерси моймой ще пробвам ще мерна и с мегер но се чудя ако е от това забоилер на година и нещо дали да не я ритна дтз и да ги сложа нанормални предпазители
moimoimoi - майстор
да не би да има конденз в ключа за включване на бойлерите ,или в терморегулатора,каза че апартамента не е ползван цяла зима и знам ли :?
stefan_gb - специалист
Любо не разглобяваи боилерите преди да си се уверил че утечката е от нагревател :)

Предлагам ти разкачиш заземителния проводник в таблото и да замериш с ампермера междо проводника и заменитлната шина при включен боилер какъв е тока на утечка .
Втора проба - същото измерване но с разкачени и трите проводника от боилера , а после и от боилерното табло.
Трета проба - вземаш от комшия неговата дефектнотокова и я свързваш на мястото на твоята.

Просто измери какъв колко мА е утечката и от кои токов кръг се създава да не би да са комплексни нещата.
И на последно място каква марка са защитите :-D
Любо - специалист
не няма дтз пада като се включи нагревателя пробвах всичко останало само нямах мегер щот с мултицета не даде отечка и не се светнах да откача нулата само и дапробвам
Любо - специалист
стефане аз изключих заземителния проводник от боилера и дтз пак падна така че ако я откача от таблото няма ли да е същото според мен пак ще си падне
втората проба не съм я правил щот отидох снощи в 8 и половина и не бях подготвен за толкова сериозен проблем
трето там са само руснаци които идват за лятото и ще е доста трудно да се разберем и той да навие съседите си да сменим дтз /макар че това е хубава идея ще я пробвам/
moeller e марката дтз
а просто се хванах да го направя и не искам да се отказвам най ми е лесно да ги зарежа но не е коректно
мерси за съветите ти
Последна промяна от Любо на нед юли 04, 2010 6:29 pm, променено общо 1 път.
Trifun - специалист
Любо написа:
... аз изключих заземителния проводник от боилера и дтз пак падна ...
Това означава че проблема е в кабела или в самата ДТЗ.

P.S. И от двата бойлера ли откачи заземителния проводник ? Защото беше споменал че са заедно, доколкото си спомням ?
moimoimoi - майстор
Trifun написа:
Любо написа:
... аз изключих заземителния проводник от боилера и дтз пак падна ...
Това означава че проблема е в кабела или в самата ДТЗ.

като е откачил заземителния проводник и пак е паднала това според мен означава че може да има пробив и да протича ток от нагревателя към водата/водопровода

а щом дтз-то изключва само когато включиш някой от бойлерите то проблема е в тях а не по линията до тях
stefan_gb - специалист
Любо съгласен съм с теб но откачането от боилера на заземителния проводник не ти показва какъв е тока на утечка при този консуматор вкючително и на токовия контур, ако го измериш ще си отговориш на всички въпроси тоест дали е проблемен нагревател ; инсталация или дефектнотокава с изменена харатеристика.
Trifun - специалист
moimoimoi, абсолютно си прав - съжалявам, грешката е моя !

Явно не мисля добре, когато съм гладен ... :)
mirk - майстор
Пробите са ясни, описаха ти много варианти

Ситуацията с една обща защита за целия апартамент е меко казано смешна и ще станеш DJ ДТЗ :lol: . Решението на проблема е тази защита да се смени с такава 300мА и да остане като главен прекъсвач за таблото. А за отделните консуматори например САМО за бойлера комбиниран апарат ДТЗ+АП 25А/30мА. Същото може да се направи и с някой други кръгове при финансова възможност разбира се :)

Темата не е ли за Електротехника :?

Тема "питане за дтз" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: