Всичко за дърводелството
Borizanov - специалист
Моите инструменти съм ги купувал кога за което съм имал пари. Приятелите като имаха пари ходеха и си гледаха кефа по разни почивки и заведения, а аз купувах инструменти. Освен това имам доста неща от баща ми и дядо ми, като разни там рендета и тем подобни, както и триоперационка, банцик и фреза. Инструментите за които се сещам в момента са - винтоверт Ейнхел (към 100 лв), бормашина ейнхел 70лв, малък ъглошлайф Блек енд декер 70 лв., пендула (герунг) на Райдер към 150 лв, зеге Прокрес за 90лв, виброшлайф райдер за 20 лв, комплект гедоре на Форсе 120 лв, телоподаващо 450лв, и още една камара неща на които вече не помня марка и цена - лазерен нивелир блек енд декер, газова горелка, перфоратор неизвестна марка, оберфреза + фрезери, комплекти клещи и отвертки.... Оборудвах и един голям куфар за джипката, достатъчен за основен ремонт по време на път и др.
Абе общо съм го смятал над 3500 лв за инструменти (без наследените).

Аз предпочитам да си купя някакъв инструмент вместо нови дънки или маратонки....
mladkal - майстор
Borizanov написа:
...
Аз предпочитам да си купя някакъв инструмент вместо нови дънки или маратонки....
+1 :lol:
шоп - майстор
+ още едно, но жената не е на това мнение :-D
дебнем се като котка и мишка. Доволна е, че не плащаме на майстори, но и е криво като се купува инструмент :lol:

Жени, иди им обяснявай

Сега съм мераклия на едно телоподаващо :roll:
brunder - специалист
mladkal написа:
Borizanov написа:
...
+1 :lol:
+1 И аз съм така ,но проблема е че аз изкаржам макс по 200-400 лв на лято за 1 год и като ми дадатр някои друг лев.Иначе искам да питам зьа един такъв цирколяр http://www.stroi.bg/p/art0000586-nastol ... ional.html Само че ще е еинхел за 230лв от 300 промоция.

И искам да ми кажете мненията за сега имам едно мн важно за мен .И дали си заслужава парите.И според вас колко трябва да е една маса на цирколяр настолен обикновен.
housedoktor - майстор
Така наречените "флип овър " циркуляри са добра алтернатива за малка работилница.Използвал съм такива на BOSCH,De Walt,Makita и Metabo.Но се съмнявам Ейнхел да направят нещо читаво.Освен това предпочитам тясно специализираните машини.Ще спомена пак за случая на братята руси .Комбинират пехотна лопатка със малокалибрена минохвъргачка .В резултат излиза лафа:"Стреля като лопата и копае като минохвъргачка " :)
brunder - специалист
Е да ма се пак е хубава машина от това което си написал нали.Е защо се съмняваш в еинхел бре аз имам зеге от 7 години и не ме е предало.НО заслужава ли си пък и моята работилница не е мн голяма.
housedoktor - майстор
Ейнхела за мен е клас "смъртник" т.е резервна машина за безпощадна работаа и след като се спомине (въпрос на седмици ) следва донорство за другите смъртници.Иначе е удобно ,но когато работиш последователни срязове по дължина и широчина трансформирането на машината отнема време.Оше по- неудобно става когато използваш нестандартен ъгъл на сряза.
brunder - специалист
сно значи казваш ,че е полезна машина ,но еинхел не ти харесват.И други мнения приемам.НО от това което каза значи е хубава и читава машина.Ако искаш даи ми някои линк до 270 лв подобна машина която мислиш че става за хубава хоби машина.
Borizanov - специалист
Аз лично от Ейнхел съм доволен, и бормашината и винтоверта работят безотказно. Особено бормашината - с нея бъркам вар, латекс, а често и малки количества замазка. Освен това, че кабела е от твърд материал и се нацепи (смених го) друго няма като забележка.

Абе то зависи много от това колко и как ще го ползваш който и да е уред. Те хората затова правят профи и любителски серии. Коятои да е любителска машина ако я позлваш като профи... нЕма да кара много...
Друг е въпроса с парите - и аз искаш голяма и хубава пендула ама.... и сега райдера колко кара - толкоз, нЕма за какво да му се сърдя.
Stefan2000 - специалист
В темата май повече се нбляга на това кой какви машини ползва.
Та в тази връзка ако мога да съм полезен с нещо.
Като основна машина ползвам комбиниран абрихт/циркуляр, производств в Габрово, 87г. Направен е от огънати 5мм ламарини, но е много стабилен и върши чудесна работа. За ширкуляри ползвам най-обикновенни без видии и си ги точа сам периодично. Но съм решил да си взема и един с видии, най-после.
Шлайфовете ми - орбитален и вибрационен са на Ферм. Вибрационния вече горя веднъж и е с пренавиван ротор. Майстора си остави ръцете, 2 пъти му го връщах защото държи много високи обороти. Явно е ползвал по-дебел проводник с по-малко навивки, и така и не успя да го докара. Сега ползвам тиристорно регулиране за да е в режим :(
Зегето ми също е на Ферм, но за сега не е имало време да се докаже. Но съм ползвал дълги години Латвийско зеге. Изключително здраво, въпреки че няма ролкова опора на ножа.
От скоро имам и голям прободен трион на Райдър, но и той не е имал време да се докаже или издъни :)
За оберфреза се спрях на Спарки. Не е от най мощните, но я взех защото е от най-леките и е удобна да се ползва и за ръчен шлайф за отвори и в метал.
За ръчните инструменти няма с какво да се похваля.

Тема "Дърводелски инструменти." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: